Institutele de CERCETARE, ținta politicilor de AUSTERITATE ale lui Nicușor Dan și USR. „O lipsă crasă de înțelegere a unor chestiuni profunde”

0
8
institutele-de-cercetare,-tinta-politicilor-de-austeritate-ale-lui-nicusor-dan-si-usr.-„o-lipsa-crasa-de-intelegere-a-unor-chestiuni-profunde”
Institutele de CERCETARE, ținta politicilor de AUSTERITATE ale lui Nicușor Dan și USR. „O lipsă crasă de înțelegere a unor chestiuni profunde”

În contextul în care președintele Nicușor Dan vrea să strângă cureaua cheltuielilor în instituțiile statului, pentru ca România să se încadreze în deficitul bugetar asumat în PNRR, deputatul USR Claudiu Năsui a venit cu o propunere care a scandalizat mediul academic din România: tăierea banilor de la institutele de cercetare.

Cum toate datele indică faptul că România stă prost la capitolul cercetare, Claudiu Năsui a pus gând rău acestei categorii și așa subfinanțate cronic. Într-o postare pe Facebook din 2 iunie, deputatul USR a făcut publică o listă cu 178 de institute, centre și stațiuni de cercetare și a propus ca reducerea cheltuielilor bugetare să înceapă fix de acolo. Claudiu Năsui spune că „cele mai mari salarii din statul român sunt în aceste institute”.

„Dacă treceți prin listă veți observa că multe institute se intercalează ca domeniu de activitate. Asta se întâmplă pentru că, de fapt, scopul lor nu este cercetarea, ci salarizarea și oferirea de posturi de conducere care vin cu un set mare de privilegii și beneficii. Cele mai mari salarii din statul român sunt în aceste institute. Cel puțin din cele pe care le-am descoperit eu. Salarii mai mari decât cel al președintelui SUA. Într-un caz am descoperit și un salariu mai mare decât toate salariile miniștrilor din guvern la un loc”, scrie Claudiu Năsui.

Ce spun datele despre finanțarea cercetării din România?

Subfinanțarea cercetării din România nu trebuie privită ca o bătălie ideologică din punct de vedere economic între stânga și dreapta, între stat maximal și cel minimal. Ea trebuie privită prin prisma datelor raportate la nivelul UE.

Fundația Friedrich Ebert Stiftung  (FES) a realizat, în martie 2025, o situație a finanțării cercetării din România, folosind date EUROSTAT. Iată ce a descoperit:

”Cu un buget anual de doar 0,38% din PIB alocat cheltuielilor cu cercetarea științifică, România se afla în anul 2023 la coada clasamentului statelor europene, se arată în cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social.

Bugetul României pentru finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare a scăzut gradual din 2021 (0,41% din PIB) și 2022 (0,35% din PIB), ajungând în 2023 la o alocare bugetară de doar 0,38%. România este depășită de toate țările din Europa Centrală și de Est: Bulgaria (0,58%), Ungaria (0,63%), Slovacia (0,76%), Slovenia (1,35%), Lituania (1,01%) și se află la distanțe considerabile față de țările din Europa de Vest: Germania (2,18%), Danemarca (1,86%), Olanda (1,85%), Finlanda (1,54%) sau Suedia (1,46%). Cheltuielile cu activitățile de cercetare-dezvoltare sunt analizate din perspectiva alocării guvernamentale, calculate ca procent din PIB.

În ceea ce privește situația cercetătorilor care activează atât în instituțiile publice de cercetare-dezvoltare și învățământ superior din România, cât și în sectorul privat, conform datelor, în 2022 se regăseau doar 29.837 de cercetători, din care 16.078 de bărbați și 13.759 de femei. Pentru a analiza mai departe ocuparea în sectorul cercetare-dezvoltare, un indicator important utilizat de EUROSTAT este rata ocupării pentru acest sector de activitate, calculată ca procent din totalul ocupării pentru fiecare țară membră UE. Cercetătorii reprezintă acea categorie profesională de angajați care sunt implicați în activități care privesc crearea de cunoaștere științifică prin intermediul dezvoltării de concepte noi, teorii, modele de analiză sau metode și tehnici de analiză și cercetare.

În pofida creșterii numărului total de cercetători în Uniunea Europeană, datele arată că România rămâne în urmă, cu cea mai mică ocupare în sectorul cercetării-dezvoltării din cadrul țărilor Uniunii Europene. România prezintă cel mai mic număr de cercetători raportat la un milion de locuitori și cel mai mic procent din total ocupării (0,25% în 2022, respectiv 0,27% în 2023) comparativ cu toate țările Uniunii Europene. Astfel, conform EUROSTAT, România se plasează în coada clasamentului și la ocuparea cercetătorilor, majoritatea dintre aceștia activând în sectorul guvernamental.

Țara noastră se poziționează chiar și în urma țărilor insulare precum Malta (0,43%) sau Cipru (0,34%) în privința procentului ocupat de cercetători. Țările vecine, Bulgaria (0,58%) și Ungaria (0,97%), depășeau și ele România la numărul de cercetători. De asemenea, țările din Europa de Est, precum Lituania (0,77%), Polonia (0,85%), Cehia (1%), Estonia (1%), se aflau la distanțe apreciabile față de țara noastră”, arată studiul FES.

Sursa: FES

Cercetătorii, indignați de postarea lui Claudiu Năsui

În social-media s-a iscat o adevărată isterie ca urmare a postării lui Claudiu Năsui. Zeci de cercetători au luat poziții ferme împotriva propunerii fostului ministru al Economiei din Cabinetul Florin Cîțu.

Sebastian Țoc, cadru didactic la SNSPA și cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții din subordinea Academiei Române, cataloghează postarea lui Claudiu Năsui drept o „absurditate”.

„Acum s-a găsit să facă listă de institute de cercetare (și nu numai, dar el le bagă în aceeași oală) de unde să mai reducă cheltuielile publice. Nici nu are rost să îi explici că e o absurditate și că, dacă vrei să crești performanța cercetării, de fapt statul trebuie să cheltuie mai mult cu cercetarea, având în vedere subfinanțarea cronică din domeniu. Când vor veni oare vremurile în care politicienii vor spune ce trebuie să spună și anume că cercetarea trebuie să fie PUBLICĂ și făcută în interes PUBLIC cu finanțare adecvată?”, scrie Sebastian Țoc pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook/ Sebastian Țoc

Gelu Duminică: „Este dureros-amuzant”

Un alt comentariu vine de la sociologul Gelu Duminică, care spune că propunerea lui Claudiu Năsui „ne arată o lipsă crasă de înțelegere a unor chestiuni profunde”.

„Goana dlui Năsui de a da «de pământ» cu cercetarea finanțată de stat ne arată o lipsă crasă de înțelegere a unor chestiuni profunde. Cercetarea este fundamentală pentru dezvoltarea oricărei economii și, mai ales, pentru competitivitatea viitoare. Faptul că noi alocăm doar 0,17% din PIB este jenant. Faptul că dl Năsui a găsit sursa echilibrării bugetare în banii de cercetare este dureros-amuzant”, scrie Gelu Duminică pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook/ Gelu Duminică

Un comentariu la postarea fostului ministru vine și din partea cercetătorului de la Institute of Space Science, Octavian Micu, în opinia căruia „Năsui face un fel de terci”, amestecând institute cu stațiuni de cercetare.

„Năsui face un fel de terci cu de toate aici. Amestecă INCD-urile (46 la număr), care sunt în coordonarea Ministerului Cercetării care a venit în diferite variante de-a lungul timpului (MCI, MCID, ANCS, ANCSI, ANC), IAR-urile (70 la număr), care aparțin de Academia Română, și tot felul de stațiuni de cercetare care nu sunt institute (faceți voi diferența), dar aparțin de Academia de Științe Agricole și Silvice. Poate îmi mai scapă câteva. Nu dovedește nici că înțelege cum e cu finanțarea, pentru că acel program Nucleu, pe care îl vrea tăiat, ia aproape toate fondurile de la acele 46 INCD-uri, însă nu afectează restul. Restul nu pot fi nici închise, nici reformate, pentru că țin de academii care sunt stat în stat. Postez print screen-uri în comentarii. Deci, pentru a-și susține o părere absolut idioată de acum câteva zile, pune la un loc toate cele. Nu și-a pus deloc problema că modurile de finanțare diferă radical la toate aceste categorii, dar a auzit de programul Nucleu și s-a gândit să-l taie. În mod sigur nu s-a uitat nici în bugetul de venituri și cheltuieli al ministerului de resort pe anul trecut să vadă cât se cheltuie cu cercetarea în sine și cât cu alte chestii. Doar dovedește o ignoranță crasă, dar e bine, că ține la publicul neinformat. Atât s-a putut de la ilustrul USR-ist”, scrie Octavian Micu în secțiunea de comentarii.

Sursa: Facebook/ Calaudiu Năsui

Cercetător: „O parte din institutele amintite sunt redundante, oportunități de sinecuri și de pierdut vremea”

Alți cercetători sunt mai prudenți în abordare. Adelin Dumitru, cercetător la New Europe College, spune că „o parte din institutele amintite sunt redundante, oportunități de sinecuri și de pierdut vremea”.

„O parte din institutele amintite sunt redundante, oportunități de sinecuri și pierdut vremea pe buget public. Dar abordarea e fundamental greșită – avem nevoie de evaluare înainte de a determina care din aceste institute intră pe lista celor «degeaba» și care fac o treabă necesară și care oferă cel puțin câteva motive bune pentru care să fie finanțate public. Nu merge nici cu drujba, nici cu «lasă că merge și așa, cercetare fundamentală făcută la institutele ălea». Dar mna, când ne facem idioți unii pe alții pentru că avem poziții ideologice diferite, cam greu să găsim soluții de mijloc”, scrie Adelin Dumitru, la secțiunea de comentarii a postării lui Claudiu Năsui.

Sursa: Facebook/ Claudiu Năsui

Scrisoare publică a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

În replică la postarea deputatului USR, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), condus de istoricul Daniel Șandru, a venit cu o poziție publică în care susține că „a include IICCMER în această listă trădează fie necunoașterea profundă a sensului memoriei colective, fie o gravă confuzie între funcția publică și agenda ideologică”.

Domnule Claudiu Năsui,

Într-o societate în care memoria publică este tot mai des atacată de cinismul electoral și de revizionismul mascat în populism, a pune la zid instituțiile care apără adevărul despre trecutul totalitar înseamnă a face, voit sau nu, jocul uitării.

IICCMER nu este o birocrație inutilă, așa cum insinuați, ci o instituție cu rol definitoriu în procesul de justiție de tranziție, fără de care democrația românească ar fi rămas, până astăzi, o construcție cu fundații fragile. În cei 20 de ani de existență, am contribuit decisiv la condamnările torționarilor Alexandru Vișinescu și Ion Ficior – simboluri ale represiunii comuniste, responsabili de moartea a sute de deținuți politici.

În tot acest timp, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, alături, de exemplu, de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, și-au reafirmat angajamentul ferm de a fi avertizori vigilenți și voci responsabile în problematica comunismului, antisemitismului și a curentelor și derapajelor extremiste care continuă să se manifeste la nivel național. Prin activitatea noastră, ne-am angajat să promovăm conștientizarea și educația cu privire la pericolul acestor fenomene și să contribuim la consolidarea unui climat social bazat pe respect, toleranță și asumarea responsabilității istorice.

Din 2017, sub coordonarea IICCMER, se desfășoară cea mai amplă investigație postcomunistă privind eliminarea programatică a celor peste 15.000 de copii considerați „irecuperabili” de regimul comunist, exterminați prin înfometare, lipsă de tratament și rele tratamente în 26 de cămine-spital de pe teritoriul României până în 1989. Acești copii nu mai pot cere dreptate. O facem noi, în numele memoriei lor.

În contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale încheiate pe 18 mai 2025, IICCMER a fost printre puținele instituții publice care au acționat ferm împotriva instrumentalizării politice a discursului nostalgic-totalitar. Nu prin declarații, ci prin fapte:

În februarie 2025, am sesizat Parchetul General cu privire la europarlamentara Diana Șoșoacă, pentru încălcarea legislației penale în materie de negare a crimelor regimului comunist.

În mai 2025, am formulat o sesizare penală împotriva prim-vicepreședintelui AUR, Marius Dorin Lulea, pentru afirmații publice prin care a pus la îndoială caracterul represiv și criminal al dictaturii comuniste.
Aceste demersuri nu sunt gesturi simbolice, ci expresii ale mandatului nostru legal și moral de a proteja societatea democratică de recidivele autoritarismului, fie ele și camuflate sub masca patriotismului fals.

A include IICCMER în această listă trădează fie necunoașterea profundă a sensului memoriei colective, fie o gravă confuzie între funcția publică și agenda ideologică. România nu poate deveni o democrație matură fără să-și confrunte, onest și curajos, trecutul.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își exprimă sprijinul pentru o abordare strategică în procesul de reevaluare administrativă, considerând că această măsură poate contribui la eficientizarea și modernizarea instituțiilor statului. Cu toate acestea, considerăm esențial ca această reevaluare să se realizeze pe criterii calitative, bazate pe o evaluare riguroasă a funcționalității, profesionalismului și impactului fiecărei structuri, nu doar pe criterii cantitative. În acest context, susținem necesitatea unei radiografii complete și obiective a instituțiilor publice, pentru a asigura o reașezare eficientă și responsabilă, care să păstreze și să valorifice experiența, expertiza și integritatea acestora în slujba interesului național.

IICCMER nu cere privilegii. Cere respect pentru victime și asumare publică a adevărului. A le nega înseamnă a repeta crimele într-o altă formă: cea a uitării”, transmite Institutul.

Reacția USR: „Cercetarea merită respect – bani pentru performanță, nu pentru sinecuri”

În replică la postarea lui Claudiu Năsui, în care propune reducerea cheltuielilor bugetare de la 178 de institute de cercetare, USR a venit marți cu un punct de vedere prin care „susține cu fermitate dezvoltarea cercetării și inovării în România, ca piloni esențiali pentru o economie durabilă, competitivă și conectată la agenda europeană”.

„Într-un context în care cercetarea românească rămâne subfinanțată (cu un buget de doar 0,17% din PIB), USR consideră că este urgent necesară o reformă profundă, centrată pe calitate, responsabilitate și transparență”, adaugă USR.

Ștefan Pălărie susține că „cercetarea românească nu trebuie să mai fie Cenușăreasa politicilor publice, dar nici refugiul sinecurilor”.

„Susținem cu toată convingerea cercetătorii onești, care își fac treaba în ciuda birocrației și subfinanțării. Ei trebuie susținuți și încurajați. În același timp, nu putem ignora semnalele care au venit de-a lungul anilor și care spun că unele institute folosesc fonduri publice fără responsabilitate, iar cercetarea este pe locul al doilea. Este timpul atât pentru o evaluare clară și o alocare a resurselor publice în funcție de performanță, cât și pentru o exploatare inteligentă a oportunităților oferite de prioritățile europene și de nevoile industriei de apărare”, afirmă liderul senatorilor USR.

Sursa colaj foto: Mediafax + Shutterstock


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.