Bloomberg: UE va prezenta la jumătatea lunii iunie instrumentele necesare pentru a pune capăt IMPORTURILOR de energie din Rusia

0
9
bloomberg:-ue-va-prezenta-la-jumatatea-lunii-iunie-instrumentele-necesare-pentru-a-pune-capat-importurilor-de-energie-din-rusia
Bloomberg: UE va prezenta la jumătatea lunii iunie instrumentele necesare pentru a pune capăt IMPORTURILOR de energie din Rusia

Comisia Europeană intenționează să prezinte, la mijlocul acestei luni, proiecte pentru regulamente care ar duce la eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia până la sfârșitul anului 2027.

Pe 17 iunie, Comisia Europeană va prezenta probabil o măsură de impunere a unei cote zero de import pentru gazul rusesc, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, conform Bloomberg.

Pachetul va include, de asemenea, instrumente de eliminare treptată a petrolului rusesc și de restricționare a noilor contracte de furnizare a uraniului și a altor materiale nucleare, au declarat aceste persoane, care au solicitat să rămână anonime.

Luna trecută Uniunea Europeană a publicat o „foaie de parcurs” pentru ruperea legăturilor energetice cu Rusia, anterior cel mai mare furnizor al său.

Cota zero le-ar permite cumpărătorilor europeni să invoce forța majoră și să rezilieze contractele

Fluxurile de gaz rusesc către Europa au scăzut brusc în urma invadării Ucrainei în 2022, dar Rusia rămâne o sursă substanțială de combustibil, prin intermediul unei conducte prin Turcia și al transporturilor de gaz natural lichefiat.

Cota zero planificată pentru importurile de gaze le-ar permite cumpărătorilor europeni să invoce forța majoră pentru a rezilia acordurile cu furnizorii ruși. Aceasta ar fi direct aplicabilă în toate statele membre, iar oficialii se așteaptă să fie comparabilă, ca eficiență, cu un regim de sancțiuni.

Măsura ar avea nevoie de sprijinul unei majorități calificate din partea Guvernelor state membre și de sprijinul unei majorități în Parlamentul European pentru a intra în vigoare.

Conform foii de parcurs în două etape, Comisia dorește să interzică inițial toate contractele noi și să oprească acordurile existente pe piața spot – o treime din fluxurile de gaze rusești către bloc – până la sfârșitul anului 2025.

Contractele pe termen lung vor fi eliminate treptat până la sfârșitul anului 2027.

UE a evitat să propună sancțiuni în legătură cu importul de gaze deoarece opoziția Ungariei și a Slovaciei – care continuă să importe prin conducte – ar fi lipsit această măsură de sprijinul unanim necesar.

În schimb, Comisia intenționează să se bazeze pe diverse dispoziții din legislația UE care permit utilizarea unor instrumente care necesită sprijinul unei majorități calificate.

Astfel de instrumente sunt utilizate în mod obișnuit în politica comercială și pot fi utilizate în politica energetică pentru a asigura securitatea aprovizionării.

Anterior, UE s-a folosit de măsuri de sprijin cu majoritate calificată pentru a limita o criză care în urmă cu trei ani a împins prețurile la energie la niveluri record în urma unei reduceri a livrărilor de gaze rusești.

Reducerea dependenței UE de Rusia le va deschide calea furnizorilor americani să exporte mai mult gaz natural lichefiat în Europa, lucru pe care președintele Donald Trump l-a cerut în mod repetat.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Miniștrii europeni au aprobat crearea unui pachet pentru ÎNARMARE în valoare de 150 de miliarde de euro

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.