SRI, file de istorie: Oficinele de spionaj străine camuflate în societăți economice, sub lupă serviciilor de intelligence / Cazul companiei Solagra

0
8
sri,-file-de-istorie:-oficinele-de-spionaj-straine-camuflate-in-societati-economice,-sub-lupa-serviciilor-de-intelligence-/-cazul-companiei-solagra
SRI, file de istorie: Oficinele de spionaj străine camuflate în societăți economice, sub lupă serviciilor de intelligence / Cazul companiei Solagra

SRI publică joi o serie de companii care, în perioada interbelică și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, erau interesate de spionajul economic, precum și de obținerea cât mai multor produse din industria și agricultura românească. Acestea au stat sub atenta supraveghere a serviciilor de intelligence românești, transmite SRI.

„Sub lupa serviciilor de informații românești au stat și oficinele de spionaj străine camuflate în societăți economice cu activitate pe teritoriul național”, arată Serviciul Român de Informații.

Exemplul Solagra, compania care deținea monopolul pe piața semințelor

Unul din cazurile prezentate este și cel al companiei Solagra, atent monitorizată la acea vreme de serviciile de informații românești.

Înființată în februarie 1940, societatea avea în consiliul de administrație atât români, persoane cu influență mare în zona agricolă și industrială specializată, cât și germani, factori de decizie în același domeniu.

Solagra ajunsese să dețină monopolul semințelor oleaginoase în România (floarea-soarelui, rapiță, soia) și asigura atât contingentul necesar consumului intern, cât și o mare parte a consumului Germaniei, potrivit SRI.

„Serviciul Special de Informații primise o informație, din sursă apreciată drept sigură, că specialiștii germani deplasați în România, la începutul activității Solagra, au avut și sarcina de a organiza rețele informative”, transmite SRI.

Societatea a fost lichidată în vara anului 1944, după ce linia frontului a depășit zonele în care era cultivată masiv floarea-soarelui, iar partea germană devenise neinteresată de continuarea activității de producție, a cărei bază scăzuse considerabil. La momentul dizolvării, avea datorii mari și pierderi însemnate.

Despre activitățile informative ale acționariatului și personalului Solagra nu sunt alte documente, posibil și pe fondul aderării României la Axă și al transferului de atenție către țările aliate.

Nicușor Dan vrea implicarea SRI în combaterea evaziunii

Dezvăluirile din istoria SRI vin la câteva zile distanță de când președintele României, Nicușor Dan, a anunțat public că se gândește să implice Serviciul Român de Informații în combaterea evaziunii fiscale.

„Avem o mare problemă legată de deficit, cu marea evaziune fiscală, și este nevoie ca instituțiile, inclusiv Serviciile, să se preocupe de problema asta și este o discuție dacă este sau nu este nevoie să modificăm, în sensul ăsta, Strategia Națională de Apărare”, a spus șeful statului pe 3 iunie.

Ulterior, Nicușor Dan și-a nuanțat declarațiile în conferința de miercuri de la Palatul Cotroceni.

„Serviciile de informații nu fac controale. Culeg informații. Controalele se fac de reprezentanții ANAF și, în măsura în care există suspiciuni de infracțiune, pot fi făcute de către Parchet. Există o prioritate în culegerea acestor informații. Zona de evaziune fiscală să fie o prioritate pentru Servicii.

Asta este discuția generală despre controlul civil asupra serviciilor de informații. Una din măsurile/acțiunile care ne asigură că există un control civil este prezența unui director civil”.

El a adăugat că „este nevoie de un director civil la SRI, cineva care a lucrat cu oamenii”. (detalii AICI)

Sursa: SRI


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.