În dorinţa de a face un selfie spectaculos în Plazzo Maffei din Verona, un turist s-a aşezat pe un scaun acoperit cu cristale Swarovski şi numit după pictorul olandez Van Gogh, care s-a rupt sub greutatea lui.
Un vizitator al Palatului Maffei din Verona, Italia, a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce deteriora grav o operă de artă de mare valoare, în încercarea de a-şi face un selfie memorabil.
Incidentul, catalogat de reprezentanții muzeului drept „coșmarul oricărui muzeu, devenit realitate”, a avut loc în sălile unei galerii de artă unde era expusă o piesă delicată, încrustată cu sute de cristale Swarovski, scrie gbnews.
În imaginile înregistrate de camerele de supraveghere se observă cum un bărbat bărbatul şi o femeie pătrund într-o sală a muzeului și se apropie de opera de artă, un scaun incrustat cu cristale Swarovski, denumit simbolic „Van Gogh” şi realizat de artistul italian Nicola Bolla.
Inițial, femeia se poziționează atent pentru o fotografie, mimând faptul că se așază, fără a atinge scaunul.
Partenerul ei decide, însă, să meargă mai departe și, într-o încercare de a realiza o imagine mai spectaculoasă, se așază efectiv pe piesa de artă. În acel moment, obiectul fragil cedează sub greutatea sa, deformându-se vizibil, iar cei doi turiști părăsesc rapid încăperea, fără să anunțe personalul muzeului.
Scaunul distrus face parte dintr-o colecție de artă contemporană și se distinge prin complexitatea sa estetică: întregul obiect este acoperit cu cristale Swarovski, conferindu-i o valoare artistică și materială considerabilă. Presa locală a descris opera ca fiind „extrem de fragilă și delicată”, ceea ce a sporit gravitatea gestului vizitatorului.
Ulterior, reprezentanții muzeului au comentat public situația, explicând că cei doi turiști ar fi așteptat momentul în care personalul de supraveghere lipsea temporar din sală, pentru a realiza fotografia „de efect”.
Muzeul a condamnat gestul drept „iresponsabil” și a atras atenția asupra pericolului pe care astfel de comportamente îl reprezintă pentru integritatea colecțiilor artistice.
După câteva zile de incertitudine privind posibilitatea restaurării operei, instituția a anunțat că echipa de restauratori „a făcut o treabă fantastică”, reușind să aducă piesa la forma sa inițială. „Scaunul strălucește din nou”, au transmis aceștia, exprimându-și recunoștința față de specialiști și față de forțele de ordine italiene care au sprijinit investigația.
Nu este prima dată când turiştii distrug sau vandalizează operele de artă. De ani buni autorităţile dar şi simpli cetăţeni din mai multe oraşe italiene care adăpostesc adevărate capodopere culturale s-au plâns de faptul că turiştii, mai ales cei străini, aduc un prejudiciu patrimoniului lor cultural inclusiv prin fotografiile indecente pe care le fac cu diferite statui.
În luna februarie a acestui an, pe rețelele de socializare a apărut inclusiv un incident provocat de un român în Bazilica Sf. Petru de la Vatican, unde s-a urcat pe altarul principal și a dărâmat mai multe candelabre vechi de aproape 200 de ani, care valorează 30.000 de euro.
Citește mai multe despre: video