O nouă sondă a început exploarea pentru a găsi alte zăcăminte de GAZE la Caragele, la 5.100 metri adâncime. Sebastian Burduja: „Drill, Romgaz, drill”

0
7
o-noua-sonda-a-inceput-exploarea-pentru-a-gasi-alte-zacaminte-de-gaze-la-caragele,-la-5100-metri-adancime.-sebastian-burduja:-„drill,-romgaz,-drill”
O nouă sondă a început exploarea pentru a găsi alte zăcăminte de GAZE la Caragele, la 5.100 metri adâncime. Sebastian Burduja: „Drill, Romgaz, drill”

Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, dar și producător și furnizor de energie electrică, al cărui acționar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, a demarat forajul sondei 54 Damianca, parte a proiectului strategic onshore de la Caragele, au anunțat conducerea ministerului și a companiei după vizita, de luni, la amplasamentul acesteia. Sonda va merge până la 5.100 de metru adâncime, una dintre cele mai mari adâncimi terestre ale companiei, pentru a găsi noi zăcăminte de hidrocarburi.

Angajamentul pentru a descoperi noi volume de hidrocarburi este o prioritate a companiei ROMGAZ, iar forajul sondei 54 Damianca în zona adâncă a structurii Caragele se înscrie în realizarea acestui obiectiv, au transmis reprezenanții companiei după ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vizitat amplasamentul alături de conducerea ROMGAZ, directorul general Răzvan Popescu, directorul general adjunct Aristotel Jude și președintele Consiliului de Administrație, Dumitru Chisăliţă.

Proiectului major de innvestiții Caragele Deep, situat pe teritoriul județelelor Buzău și Brăila este cel mai mare zăcământ de uscat descoperit până acum de Romgaz, estimat la 30 de miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă consumul României pentru aproximativ trei ani.

„Astăzi am fost la Caragele, probabil cel mai promițător zăcământ de gaz pe uscat al României. Țara noastră a devenit anul trecut producătorul nr. 1 de gaz al UE, surclasând Olanda, iar asta datorită echipei Romgaz, care a reușit creșterea spectaculoasă a producției de gaz românesc”, a transmis Sebastian Burduja.

Sonda 54 Damianca – care a început forajul în prima parte a lunii iunie 2025 și avansează conform programulu- are cu o adâncime proiectată de 5.100 metri, face parte din portofoliul sondelor de explorare care vizează identificarea de noi zăcăminte de hidrocarburi, de evaluare a potențialului productiv și a configurației geologice în zone cu adâncimi de peste 4.000 metri.

Pe lângă locația sondei 54 Damianca, ministrul Energiei și echipa ROMGAZ au vizitat astăzi și sonda 55 Damianca care se află în exploatare, pe care Sebastian Burduja a catalogat-o drept una dintre cele mai bune sonde ale Romgaz.

„Aici a fost atins și recordul de timp pentru punerea în producție: 34 de zile. Înainte, o asemenea operațiune dura și ani de zile”, a transmis demnitarul.

Câte sonde vor mai fi săpate

Structura Caragele este localizată pe teritoriul județelor Buzău și Brăila, în perimetrul RG06 Muntenia Nord-Est, perimetru în care ROMGAZ desfășoară operațiuni petroliere în baza Acordului de concesiune de Explorare-Dezvoltare-Exploatare aprobat prin H.G nr. 23/2000, fiind unic titular al acestuia. Aceasta se află în producție și are un aport semnificativ la cumulativul de gaze extras al ROMGAZ. Structura se află în continuă dezvoltare pe măsură ce sondele săpate dovedesc caracterul comercial. În total, aici sunt 15 sonde în producție, potrivit datelor oficiale.

Pentru evaluarea acumulărilor deja descoperite și pentru evidențierea unor noi acumulări, ROMGAZ își propune săparea unui număr de 10 sonde de mare adâncime necondiționate și cel puțin a încă 3 foraje condiționate de rezultatul acestora.

„Romgaz demonstrează că este un pilon puternic pentru piața de energie din România, iar proiectele companiei sunt atractive și competitive pentru investitori și mediul economic al țării noastre. Le mulțumesc în mod special lui Dumitru Chisăliță, Răzvan Popescu și Aristotel Jude, alături de toți colegii din Romgaz, care demonstrează că au viziune, curaj și hotărârea de a face din această companie românească de tradiție un lider de nivel european. Cifrele vorbesc de la sine: peste 11 miliarde lei investiții Romgaz în ultimii 5 ani”, a transmis Sebastian Burduja, în postarea intitulată „Drill, Romgaz, drill”.

ROMGAZ, ca parte a strategiei sale de dezvoltare, deține un portofoliu de proiecte de explorare solid care conturează investițiile prezente și viitoare în segmentul upstream onshore, integrează oportunitățile comerciale și se aliniază, în același timp, cu obiectivele tranziției energetice într-un mod responsabil și sustenabil, arată compania.

La sfârșitul lunii trecute, Romgaz anunța că va continua să investească în forarea de noi sonde de mare adâncime și extinderea infrastructurii productive, capabile să prelucreze volumele de hidrocarburi extrase din viitoarele sonde, iar aceste proiecte vor implica o investiție totală de peste 1,3 miliarde lei din surse proprii.

„Aceste proiecte sunt despre România la care visăm și pe care o construim: puternică, independentă energetic, cu prețuri competitive la gaz, cu fruntea sus în Europa. Să nu mai depindem niciodată de alții. Să depindă alții de noi. Și nu, nu vindem nimănui nici Romgaz, nici Hidroelectrica, nici Nuclearelectrica. Investim în companiile românești pentru că sunt motoare de creștere economică și de bunăstare. Iar veștile bune vor continua, chiar dacă de cele mai multe ori nu fac știri. Ținem aproape”, a conchis ministrul Energiei.

Citiți și

OMV Petrom și Romgaz au început FORAJUL primei sonde de exploatare gaze naturale din proiectul Neptun Deep. „România marchează un moment istoric”

Cât câștigă statul de la cele mai mari companii din ENERGIE la care are acțiuni. Acestea se află în TOP 10 la BVB în funcție de capitalizarea bursieră

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.