Dominic Fritz a fost ales președinte al USR cu un procent covârșitor, 67%, însă, în termeni reali, voturile primite de primarul Timișoarei au fost numai 7.000. Astfel, Dominic Fritz a obținut un număr de voturi mai mic decât Elena Lasconi și Cătălin Drulă, ultimii doi președinți ai USR.
FOTO Virgil Simionescu – Inquam
De asemenea, participarea la vot a fost foarte scăzută: sub 11.000 de membri USR au participat la scrutinul intern. Mai mulți lideri USR s-au arătat îngrijorați de interesul tot mai scăzut din partea membrilor de partid, susțin surse politice pentru „Adevărul”. De asemenea, legitimitatea lui Dominic Fritz ca lider USR e contestată.
Dominic Fritz a fost ales președinte al USR din primul tur, cu un scor de 67%. În spatele procentului covârșitor se ascunde, de fapt, cel mai mic număr de voturi primit de un președinte USR în ultimii ani. „A devenit președinte cu voturi mai puține decât Lasconi. Nu mai vorbesc de o comparație cu Drulă. Fritz are o legitimitate foarte scăzută”, susține unul dintre liderii USR pentru Adevărul.
Cifrele nu sunt deloc în favoarea lui Dominic Fritz. Primarul Timișoarei a fost ales cu 7.312 voturi, în condițiile în care și-au exprimat votul 10.914 membri USR. Comparativ, Elena Lasconi a avut mai multe voturi, plus o prezență mai mare la scrutinul intern. Anul trecut, Lasconi a fost înscăunată lider al USR cu 7.701 voturi, după ce 11.333 de persoane au participat la alegerile interne din partid.
Comparația dintre Dominic Fritz și Cătălin Drulă arată și mai mult lipsa de implicare a membrilor USR în viața partidului. În 2022, Cătălin Drulă a fost ales președinte al USR cu 12.967 de voturi, așadar cu aproape 5.000 de voturi mai mult decât a primit Fritz. Iar participarea la votul intern a fost una mult mai mare în 2022: 18.112 membri USR au participat în urmă cu trei ani la alegerea președintelui, față de 10.914 cât au votat săptămâna trecută.
Dacă derulăm filmul alegerilor interne din USR și mai în spate, vedem că în urmă cu patru ani participau la vot aproape 40.000 de persoane. Concret, în toamna anului 2021, Dacian Cioloș și Dan Barna și-au disputat șefia USR-PLUS. Au votat atunci 38.511 persoane. Învingător a ieșit Dacian Cioloș, cu 19.603 voturi. Dupa numai câteva luni, Cioloș a demisionat din fruntea partidului după ce a intrat în conflict cu troica Ghinea-Barna-Drulă. Ulterior, a rupt o parte din membrii USR și a fondat un nou partid politic, REPER, care nu a reușit să treacă pragul electoral la alegerile parlamentare din 2024.
Mai mulți lideri ai USR s-au arătat îngrijorați de interesul tot mai scăzut al membrilor de partid. „Noi venim după victoria lui Nicușor Dan, la care am contribuit. Și Fritz e ales cu numai 7.000 de voturi. Unde e entuziasmul? Dacă Nicușor ar fi pierdut, probabil ne-am fi desființat. Deci avem nevoie să deschidem partidul, nu să ne transformăm în sectă”, susține unul dintre liderii USR pentru „Adevărul”.
Pe de altă parte, liderul USR Dominic Fritz a anunțat că peste 1.000 de persoane s-au înscris în partid după victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din luna mai.