Președintele american Donald Trump a semnalat luni că conflictul dintre Israel și Iran se intensifică rapid, anunțând că se va întoarce la Washington cu o zi mai devreme de la summit-ul G7 din Canada pentru a monitoriza evoluțiile din Orientul Mijlociu, după ce a emis un avertisment iranienilor de a „evacua imediat” capitala, relatează CNN.
Donald Trump a plecat de la summit-ul G7 cu o zi mai devreme FOTO PROFIMEDIA
„Trebuie să mă întorc cât mai curând posibil”, a declarat Trump reporterilor la summit-ul care are loc în Munții Stâncoși Canadieni. Anterior, Casa Albă a declarat că Trump se va întoarce în Statele Unite „din cauza a ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu”.
„Trebuie să mă întorc mai devreme din motive evidente”, a explicat el, fără a oferi mai multe detalii.
Inițial, Trump plănuise să rămână în Canada până marți seară, dar luni, la prânz, a început să semnaleze că atenția sa e în altă parte, în timp ce analiza opțiunile pentru a răspunde unei situații în escaladare rapidă.
„Cred că Iranul este practic la masa negocierilor unde vrea să încheie o înțelegere și, de îndată ce voi pleca de aici, vom face ceva”, a declarat Trump reporterilor după întâlnirea cu liderii țărilor participante în orașul turistic Kananaskis.
La summit apăruseră deja diferențe de opinie între liderii din G7 înainte de anunțul lui Trump. Inițial, președintele american nu a dorit să semneze o declarație comună propusă de liderii G7 privind conflictul între Israel și Iran. Luni seară, aceștia au emis o declarație prin care solicitau o „rezolvare” a crizei. Declarația a fost atribuită liderilor G7, ceea ce este de obicei o indicație că toți au semnat, iar un oficial familiarizat cu problema a declarat că a fost emisă cu binecuvântarea lui Trump. CNN a contactat Casa Albă pentru comentarii.
„Solicităm ca rezolvarea crizei iraniene să ducă la o dezescaladare mai amplă a ostilităților în Orientul Mijlociu, inclusiv la un armistițiu în Gaza”, se arată în declarație.
Declarația a venit la scurt timp după ce Trump a lansat avertismentul adresat iranienilor într-o postare pe rețelele de socializare.
„Toată lumea ar trebui să evacueze imediat Teheranul!”, a scris președintele amerucan pe Truth Social, fără a preciza motivul.
Trump a cerut echipei sale să se întâlnească cu iranienii cât mai curând posibil
Mesajul alarmant pare menit să crească presiunea asupra Iranului pentru a veni la masa negocierilor, în contextul în care atacurile reciproce continuă. Trump le-a cerut membrilor echipei sale, inclusiv trimisului pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, să programeze o întâlnire cu oficialii iranieni cât mai curând posibil, potrivit unei persoane familiarizate cu situația și unui oficial american. Trump ar încerca astfel să înțeleagă dacă Iranul este serios în ceea ce privește diplomația pentru a soluționa conflictul cu Israelul.
De când Israelul a lansat primul său val de rachete săptămâna trecută, președintele a susținut public că Iranul ar trebui să se așeze la masa negocierilor pentru a încheia un acord cu Statele Unite, îndemnându-și în privat echipa să mențină deschise liniile de comunicare cu Iranul și intermediarii iranieni.
În conversațiile cu liderii europeni de la G7, Trump le-a spus omologilor săi că sunt în curs discuții pentru a obține un armistițiu între Israel și Iran și a semnalat că dorește ca oficialii americani să se întâlnească cu omologii lor iranieni în această săptămână.
Un oficial american a declarat pentru CNN că, deși nu există nu s-a stabilit nimic în acest scop, Israelul și Iranul se îndreaptă în direcția corectă. Trump a recunoscut că Iranul a fost în contact cu SUA prin intermediari luni dimineață.
Președintele american a fost însă mai puțin transparent cu privire la planurile sale în eventualitatea în care aceste eforturi diplomatice ar eșua, inclusiv dacă va desfășura resurse militare americane pentru a se alătura Israelului în obiectivul de a distruge instalațiile nucleare ale Iranului.
Luni seară, Casa Albă a insistat că SUA nu s-au alăturat Israelului în atacul asupra Iranului.
„Forțele americane își mențin postura defensivă, iar acest lucru nu s-a schimbat. Vom apăra interesele americane”, a scris pe X un purtător de cuvânt al Casei Albe, Alex Pfeiffer.
Administrația Trump le-a comunicat duminică partenerilor regionali că nu se va implica în conflictul israeliano-iranian decât în cazul în care interesele americane sunt vizate de Iran, iar mesajul nu a fost modificat până luni seară, potrivit unui diplomat regional.
Trump a ordonat personalului său de securitate națională de la Washington să se întrunească în Camera de Criză de la Casa Albă, a declarat un oficial al Casei Albe pentru CNN luni seară, deși nu a precizat dacă le-a ordonat oficialilor să se întrunească imediat sau să fie prezenți când se va întoarce la Washington.
Mai devreme în cursul zilei, o serie de înalți oficiali din domeniul securității naționale au fost văzuți sosind la Aripa de Vest, inclusiv generalul Dan „Raizin” Caine, președintele Statului Major Interarme.
Trump a semnat în cele din urmă o declarație comună a G7 privind Iranul
Deși oficialii americani au semnalat public, dar și omologilor lor europeni pe parcursul zilei că este puțin probabil ca Trump să se alăture unei declarații comune privind dezescaladarea conflictului, în cele din urmă ar fi semnat la rândul său.
Un oficial familiarizat cu situația a declarat că semnătura lui Trump a venit după ce omologii săi au modificat parțial textul documentului – inclusiv apeluri la o rezoluție diplomatică a crizei și la respectarea dreptului internațional.
Declarația menționează că liderii G7 „își reiterează angajamentul față de pacea și stabilitatea în Orientul Mijlociu”.
„În acest context, afirmăm că Israelul are dreptul să se apere. Reiterăm sprijinul nostru pentru securitatea Israelului. De asemenea, afirmăm importanța protecției civililor. Iranul este principala sursă de instabilitate regională și teroare. Am fost în mod constant clari că Iranul nu poate deține niciodată o armă nucleară”, se arată în declarație.
Un oficial de rang înalt al Casei Albe declarase anterior că Trump considera că nu există niciun motiv pentru ca el să semneze declarația, având în vedere ceea ce declarase deja public despre conflictul dintre Israel și Iran. Întrebat dacă o declarație ar reflecta unitatea între liderii mondiali pe această temă, oficialul de rang înalt a răspuns că participarea lui Trump la summit, la cererea celorlalți lideri, a fost modul său de a arăta unitate.
„Vom vedea în cele din urmă, va depinde de partea americană să decidă dacă vom avea sau nu o declarație G7 privind Orientul Mijlociu”, a declarat Stefan Kornelius, purtător de cuvânt al guvernului german, reporterilor adunați la locul summitului.
Se implică SUA în conflictul Israel-Iran?
Întrebat la summit despre implicarea SUA în conflictul israelo-iranian, Trump a spus că obiectivul său este să se asigure că Iranul nu dezvoltă o armă nucleară.
„Nu vreau să văd nicio armă nucleară în Iran și suntem pe cale să ne asigurăm că acest lucru se va întâmpla”, a spus el. Întrebat dacă crede că Israelul ar putea suprima amenințarea nucleară reprezentată de Iran fără ajutorul SUA, Trump a răspuns: „Este irelevant. Se va întâmpla ceva”.
Luni, înainte de începerea summitului, președintele le-a declarat reporterilor că Iranul dorește să dezescaladeze conflictul cu Israelul.
„Ar fi dori să discute, dar ar fi trebuit să o facă înainte. Eu am avut 60 de zile la dispoziție, ei au avut 60 de zile, iar în a 61-a zi am spus: «Nu avem o înțelegere». Trebuie să facă o înțelegere, iar acest lucru este dureros pentru ambele părți, dar aș spune că Iranul nu câștigă acest război și ar trebui să vorbească, și ar trebui să vorbească imediat, înainte să fie prea târziu”, a spus el în timpul întâlnirii cu premierul canadian Mark Carney.
Trump a emis un ultimatum de două luni în primăvara aceasta pentru ca Iranul să încheie un acord nuclear sau riscă să suporte cu consecințe. Vineri – ziua 61 – Israelul a lansat atacuri fără precedent asupra Iranului, vizând programul său nuclear și liderii militari.
Președintele SUA nu a dorit să spună ce anume ar determina SUA să implice armata americană în conflict.
„Nu vreau să vorbesc despre asta”, a spus el, răspunzând în același fel când a fost întrebat ce informații furnizează SUA Israelului.
Omologii lui Trump la G7 au plănuit să-l preseze pe liderul american cu privire la strategia de a pune problema cu Israelul și Iranul, au declarat oficiali din mai multe delegații, în contextul în care conflictul din Orientul Mijlociu, care cunoaște o intensificare, a umbrit prima zi a summitului.
Având în vedere influența SUA asupra Israelului, liderii din G7 ar dori să aibă o imagine mai clară despre cât timp intenționează SUA să permită continuarea conflictului sau dacă Trump intenționează să exercite presiuni asupra prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu pentru a detensiona conflictul, au declarat oficialii.