În România vor fi deschise 22 de secții de votare pentru alegerile parlamentare din septembrie din Republica Moldova, cele mai multe, cinci la număr, urmând să funcționeze la București, anunță ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă.
22 de secții de votare vor fi deschise în România. FOTO: Arhivă
Conform diplomatului, trei secții vor fi deschise la Iași, câte două la Timișoara, Cluj și Brașov, iar câte una la Sibiu, Oradea, Târgu Mureș, Craiova, Suceava, Bacău, Galați și Constanța.
,,Invităm toți cetățenii R. Moldova să se pregătească pentru participarea la alegerile din toamnă, asigurându-se că buletinele de identitate și pașapoartele R. Moldova sunt valabile. Cetățenii noștri vor putea să voteze în baza buletinelor de identitate sau a pașapoartelor R. Moldova. Este important ca ele să fie valabile”, a scris Victor Chirilă pe pagina sa de Facebook.
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, subliniază că cetățenii moldoveni ,,care au nevoie să-și actualizeze buletinele de identitate sau să prelungească termenul de valabilitatea a pașapoartelor sunt așteptați la secția consulară a Ambasadei R. Moldova de la București sau la Consulatul General al R. Moldova de la Iași”.
Scrutin crucial
Potrivit diplomatului, alegerile parlamentare din data de 28 septembrie sunt cruciale pentru viitorul Republicii Moldova.
,,Vom alege parlamentul aderării noastre la Uniunea Europeană. Nu exagerez, avem o șansă unică, irepetabilă, de a deveni membri ai UE până la sfârșitul acestui deceniu”, a conchis ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă.
Intențiile Kremlinului
Potrivit prim-ministrului moldovean, Dorin Recean, Moscova vrea să intervină în alegerile parlamentare care vor avea loc în luna septembrie în țara sa. Iar Kremlinul speră că un Guvern mai prietenos va permite desfășurarea unui număr mai mare de soldați în regiunea separatistă transnistreană.
Oficialul moldovean a menționat că Moscova face „eforturi extraordinare” în acest sens, în timp ce actualul Guvern de la Chișinău este concentrat pe aderarea țării la Uniunea Europeană.
Dorin Recean a subliniat că Moscova folosește propaganda online, transferuri ilegale de bani către partide și alegători pentru a interveni în alegeri. Conform demnitarului de la Chișinău, Rusia a cheltuit în 2024 o sumă echivalentă cu 1% din PIB-ul Moldovei pentru campania de influență.
„Vă puteți imagina ce pârghii de influență și ce presiune s-ar exercita asupra părții de sud-vest a Ucrainei cu 10.000 de militari. Dar (aceasta) este și lângă România, care este stat membru NATO”, a declarat premierul de la Chișinău într-un interviu pentru Financial Times.