Ministerul Finanțelor schimbă normele metodologice privind finanțarea economiei naționale pentru APĂRARE și întocmirea bugetului de stat pentru RĂZBOI

0
9
ministerul-finantelor-schimba-normele-metodologice-privind-finantarea-economiei-nationale-pentru-aparare-si-intocmirea-bugetului-de-stat-pentru-razboi
Ministerul Finanțelor schimbă normele metodologice privind finanțarea economiei naționale pentru APĂRARE și întocmirea bugetului de stat pentru RĂZBOI

Ministerul de Finanțe (MF), condus interimar de Tanczos Barna (UDMR), a schimbat pe 11 iunie normele metodologice ale Legii 477/2003 privind finanțarea acțiunilor de pregătire a economiei naționale și a teritoriului pentru apărare și întocmirea bugetului de stat pentru război.

Potrivit noilor norme, publicate în Monitorul Oficial pe 16 iunie, pe baza planului de pregătire a economiei naționale pentru apărare, aprobat de către Guvern, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale încheie, în limita fondurilor alocate de la bugetul de stat, contracte cu operatorii economici cu atribuții în realizarea măsurilor aprobate privind pregătirea economiei naționale pentru apărare.

Sursa: Monitorul Oficial

Ce spun noile norme?

În vederea asigurării finanțării programului de pregătire a teritoriului pentru apărare, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile cu atribuții în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice au obligația ca, anual, să propună includerea în programele de investiții proprii, cu prioritate, a fondurilor aferente realizării obiectivelor aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și comunicate acestora de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Propunerile menționate, precum și modificările care intervin în procesul de elaborare a legii bugetare anuale, comparativ cu solicitările inițiale privind fondurile necesare pregătirii teritoriului pentru apărare, vor fi avizate în prealabil de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

2. Fundamentarea fondurilor ce se alocă anual de la bugetul de stat pentru finanțarea pregătirii economiei naționale și a teritoriului pentru apărare se face pe baza datelor și elementelor justificative prezentate de ordonatorii principali de credite, potrivit responsabilităților și sarcinilor rezultate din planurile de pregătire a economiei naționale pentru apărare și programele de pregătire a teritoriului pentru apărare, aprobate în condițiile legii.În bugetele ordonatorilor principali de credite cu atribuții în domeniu sunt înscrise în acest scop următoarele naturi de cheltuieli:

a) La cheltuielile curente vor fi înscrise fondurile care se referă la cheltuieli cu bunurile și serviciile, legate de:– asigurarea transportului, manipulării, depozitării, conservării, împrospătării, efectuării probelor de calitate, valorificării, casării, inventarierii și evidenței contabile a materialelor și produselor din rezerva de mobilizare;– contravaloarea prestațiilor legate de administrarea și paza depozitelor ce sunt evidențiate separat de cele destinate producției curente a operatorilor economici (personal de deservire și întreținere depozite, reparații, încălzire, iluminat, chirii etc.);– trecerea în conservare a utilajelor, instalațiilor, liniilor tehnologice și stațiilor pirotehnice din componența capacităților pentru apărare, potrivit art. 25 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 370/2004, cu modificările și completările ulterioare;– elaborarea, păstrarea și actualizarea documentațiilor tehnice, tehnologice și a sculelor, dispozitivelor și verificatoarelor (S.D.V.), conform prevederilor cap. VI „Documentația tehnică, tehnologică și S.D.V.“ din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 370/2004, cu modificările și completările ulterioare;– alte cheltuieli cu bunurile și serviciile prevăzute de lege.

b) La cheltuielile cu activele nefinanciare vor fi înscrise fondurile care se referă la:– finanțarea acumulării, reîntregirii și împrospătării produselor din rezerva de mobilizare, potrivit dispozițiilor art. 27 din Legea nr. 477/2003, republicată, cu modificările ulterioare;– finanțarea obiectivelor cuprinse în planul de pregătire a teritoriului pentru apărare, în condițiile art. 53 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 370/2004, cu modificările și completările ulterioare;– finanțarea altor acțiuni de pregătire a economiei și a teritoriului pentru apărare prevăzute de lege, de natura cheltuielilor de investiții.Propunerile de credite de angajament și credite bugetare se vor fundamenta, avându-se în vedere realizările exercițiului bugetar anterior, sarcinile nou-intervenite, precum și propunerile de reducere a cheltuielilor neeconomicoase din domeniul pregătirii economiei naționale și a teritoriului pentru apărare.

3. Fondurile necesare finanțării acțiunilor de pregătire a economiei naționale și a teritoriului pentru apărare se aprobă și se utilizează în condițiile Legii nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare

.4. Cheltuielile se angajează și se efectuează în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate și deschise cu această destinație, de la capitolul 80.01 „Acțiuni generale economice, comerciale și de muncă“, titlul 20 „Bunuri și servicii“ sau titlul 71 „Active nefinanciare“, după caz, potrivit Clasificației indicatorilor privind finanțele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.954/2005.

5. Pentru prestarea unor servicii în domeniul pregătirii economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, ordonatorii principali de credite încheie contracte ferme, în condițiile legii, cu operatorii economici prestatori, care includ atât cheltuielile cu munca vie stabilite potrivit dispozițiilor legale pentru angajații proprii, cât și cheltuielile aferente activităților privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, dimensionate la strictul necesar.Materialele, produsele și serviciile prevăzute în planul de pregătire a economiei naționale pentru apărare sau în programul cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare și contractate în exercițiul bugetar curent se plătesc din creditele bugetare aprobate numai pe bază de documente justificative întocmite în conformitate cu dispozițiile legale.

Capitolul II Finanțarea și decontarea produselor ce se scot din rezerva de mobilizare pentru împrospătare, preschimbare sau scoatere definitivă

1. Operatorii economici la care se constituie rezerve de mobilizare sunt obligați să preîntâmpine deteriorarea acestora din punct de vedere calitativ, pe calea împrospătărilor ce trebuie efectuate conform Hotărârii Guvernului nr. 370/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare .Împrospătarea produselor din rezervele de mobilizare se realizează prin vânzarea acestora și reîntregirea corespunzătoare a stocurilor cu produse similare noi. În situația în care scoaterea la împrospătare a unor produse nu se poate realiza datorită conjuncturii de piață, vânzarea produselor din rezerva de mobilizare se poate face la prețuri reduse față de valoarea de inventar, aprobate în condițiile legii.Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.

2. Scoaterea produselor din rezerva de mobilizare sub formă de împrumut se efectuează, în mod excepțional, la solicitarea operatorilor economici interesați, prin hotărâri ale Guvernului, inițiate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în care sunt stipulate condițiile de restituire a produselor respective, după depunerea unei garanții în contul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, al cărei cuantum să asigure reîntregirea stocurilor.Garanția depusă de către operatorii economici pentru care se scot sub formă de împrumut materiale și produse din rezerva de mobilizare se virează în contul „Disponibil din sume de mandat și în depozit“, deschis la unitățile Trezoreriei Statului pe seama Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale care administrează rezerva de mobilizare.

3. Utilizarea aparaturii, autospecialelor, utilajelor sau altor echipamente păstrate în exploatare la operatorii economici se efectuează în condițiile tehnice și financiare cuprinse în contractele încheiate între Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și utilizatori.

4. Scoaterea cu caracter definitiv și valorificarea unor produse din rezerva de mobilizare se efectuează ca urmare a modificării nomenclatorului, a nivelului de constituire, a atingerii limitei de valabilitate a termenului de serviciu sau a duratei normale de funcționare.Sumele încasate din garanții reținute definitiv, penalități, cote de adaos sau din valorificarea produselor scoase din rezerva de mobilizare se constituie ca venituri ale bugetului de stat.

Capitolul III Contabilitatea, gestionarea și inventarierea rezervelor de mobilizare

1. Potrivit art. 30 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 370/2004, cu modificările și completările ulterioare, rezervele de mobilizare se constituie și se păstrează la operatorii economici și instituțiile care au sarcini la mobilizare, pe baza contractelor încheiate cu Administrația Națională, precum și în spațiile de depozitare ale unităților teritoriale subordonate Administrației Naționale, în limita prevăzută de art. 22 alin. (2) din Legea nr. 477/2003, republicată, cu modificările ulterioare.Operatorii economici care gestionează rezerve de mobilizare organizează și conduc contabilitatea în conformitate cu prevederile Legii contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale reglementărilor contabile aplicabile.Evidența contabilă a rezervelor de mobilizare se ține separat de evidența contabilă a operatorilor economici respectivi.Evidența contabilă a încasării veniturilor și efectuării cheltuielilor bugetare pentru rezerva de mobilizare se organizează potrivit Planului de conturi pentru instituțiile publice și instrucțiunilor de aplicare a acestuia, aprobat prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice, Planul de conturi pentru instituțiile publice și instrucțiunile de aplicare a acestuia, cu modificările și completările ulterioare.

2. Referitor la regulile generale privind inventarierea rezervelor de mobilizare, se vor aplica Normele privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.861/2009. Rezultatele inventarierii se transmit Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, care asigură măsurile corespunzătoare pentru valorificarea acestora.

Capitolul IV Elaborarea bugetului de stat pentru război

În conformitate cu prevederile art. 10 alin. (5) din Legea nr. 477/2003, republicată, cu modificările ulterioare, Ministerul Finanțelor, pe baza planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare transmis de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și a propunerilor ministerelor și ale celorlalte instituții cu atribuții în caz de mobilizare sau de război, avizate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, elaborează proiectul bugetului de stat pentru război.În scopul asigurării echilibrului dintre cerințele cuprinse în planul de mobilizare a economiei naționale și resursele financiare ce urmează a fi prevăzute în bugetul de stat pentru război, ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale vor avea în vedere următoarele:

1. Luându-se în considerare statutul României de membru NATO, la elaborarea propunerilor pentru bugetul de stat pentru război se va avea în vedere asigurarea fondurilor care să permită participarea la apărarea colectivă, bazată pe o reevaluare radicală a cerințelor operaționale în funcție de capabilități și resurse, în concordanță cu regulile ce guvernează această organizație, obligațiile României față de Alianța Nord-Atlantică și responsabilitățile naționale ale Armatei.

2. La stabilirea fondurilor ce urmează a fi cuprinse în bugetul de stat pentru război, baza de calcul o constituie bugetul de stat pe anul pentru care se elaborează, detaliat pe ordonatorii principali de credite și în cadrul acestora pe capitole și titluri de cheltuieli bugetare.În baza acestor date și a sarcinilor ce le revin din planul de mobilizare, ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale vor proceda la cuantificarea influențelor și a modificărilor care se produc în volumul și structura activităților ce se desfășoară în economie pentru starea de mobilizare, conform anexei nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, cu sumele rezultate urmând a fi ajustate fondurile prevăzute în bugetul aprobat pe anul în curs aprobat potrivit legii.Pentru punerea de acord a sarcinilor cuprinse în planul de mobilizare cu posibilitățile de asigurare a resurselor legate de condițiile specifice și prioritățile economiei la război, propunerile transmise de ministere și celelalte organe ale administrației publice centrale și locale vor fi analizate în prealabil și avizate de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

3. În ceea ce privește dimensionarea propunerilor de cheltuieli ce urmează a fi înscrise în bugetul de stat pentru război, ținându-se seama de volumul restrâns al resurselor financiare pe care statul le poate mobiliza în asemenea situații pe seama veniturilor ce pot fi atrase la bugetul de stat sau la bugetele locale, după caz, ministerele și celelalte instituții publice cu sarcini la mobilizare, precum și operatorii economici care asigură în mod direct cerințele economiei de război vor definitiva aceste propuneri pe baza unor măsuri și programe specifice unui buget de austeritate, între care se pot menționa:– utilizarea integrală a capacităților de producție specializate în fabricația de tehnică și materiale militare, asigurându-se prioritate în alocarea și dirijarea resurselor bugetare către sectoarele și ramurile producătoare de armament, muniții și tehnică de luptă;– fondurile destinate investițiilor publice vor fi dirijate cu preponderență pentru investițiile legate de extinderea capacităților de producție în domeniul fabricației de tehnică și materiale militare, admițându-se continuarea lucrărilor numai la obiectivele care contribuie nemijlocit la susținerea efortului de apărare, precum și lucrări pentru prevenirea și înlăturarea efectelor produse de un eventual conflict militar, acțiuni accidentale și calamități naturale;– asigurarea și completarea nivelului stocurilor intangibile de materii prime, materiale și produse strategice existente în rezervele de stat și de mobilizare pentru intervenții operative determinate de trecerea la realizarea producției de tehnică militară și armament;– măsuri de raționalizare și limitare a numărului de personal din sectorul administrației publice, reconversia și dirijarea forței de muncă disponibile către sectorul producției de apărare;– eliminarea cheltuielilor în scopuri administrative și gospodărești și raționalizarea în acest sens a cheltuielilor de întreținere și funcționare a sectorului public;– alte măsuri impuse de restrângerea unor activități și sectoare în concordanță cu nevoile sistemului național de apărare.

4. Propunerile de cheltuieli ce urmează a fi înscrise în proiectul bugetului de stat pentru război se vor stabili în condițiile prețurilor avute în vedere la elaborarea proiectului bugetului de stat pe anul respectiv, precum și pe baza indicatorilor macroeconomici comunicați de Institutul Național de Statistică (INS).La definitivarea influențelor rezultate ca urmare a actualizării unor indicatori valorici prevăzuți în planul de mobilizare ce a fost elaborat în prețurile anilor anteriori este necesar ca acestea să se bazeze pe date certe consemnate în situațiile financiare ale operatorilor economici (de exemplu: cifra de afaceri, valoarea producției industriale și agricole pe ramuri și sectoare, valoarea investițiilor, volumul desfacerilor de mărfuri etc.).În baza datelor actualizate prezentate de către ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale va proceda la modificarea și actualizarea tuturor indicatorilor valorici prevăzuți în planul de mobilizare aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

5. La fundamentarea propunerilor de modificare a cheltuielilor prevăzute în bugetul de stat pe anul în curs în vederea determinării cheltuielilor bugetare pentru război se vor avea în vedere toate modificările intervenite în nivelul și structura indicatorilor specifici fiecărei categorii de cheltuieli, astfel:

a) în cadrul cheltuielilor de personal:– pentru ordonatorii de credite din Sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională fundamentarea se va face avându-se în vedere organigramele pentru război și normele și instrucțiunile specifice;– pentru ceilalți ordonatori de credite, inclusiv pentru cei din autoritățile administrației publice locale, fundamentarea cheltuielilor se va efectua pornindu-se de la numărul de posturi finanțat în anul curent, potrivit legislației aplicabile, din care se scad cheltuielile pentru persoanele care au obligații militare sau care sunt implicate direct în producția de armament și tehnică militară și nu sunt mobilizate la locul de muncă;– în situația existenței unei organigrame separate pentru mobilizare sau război, calculul cheltuielilor de personal se va face ținând cont de organigrama respectivă;

b) la dimensionarea cheltuielilor pentru bunuri și servicii se va ține seama de reducerea substanțială a volumului de activitate al instituțiilor publice și de prioritățile legate de asigurarea fondurilor pentru cheltuielile specifice privind hrana, medicamentele și materialele sanitare, echipamentul și cazarmamentul și alte cheltuieli specifice;

c) la definitivarea cheltuielilor de capital se vor avea în vedere prioritățile stabilite prin planul de mobilizare, fondurile alocate pentru investiții urmând a fi dirijate cu preponderență în industria de apărare, precum și pentru lucrările de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare.Pentru asigurarea unor priorități specifice economiei de război, listele sinteză a obiectivelor de investiții stabilite pentru fiecare minister sau organ al administrației centrale ori locale, după caz, vor fi analizate și avizate și de către Ministerul Apărării Naționale, potrivit modelului din anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

6. În baza art. 41 din Legea nr. 477/2003, republicată, cu modificările ulterioare, prin care se stabilesc atribuții în domeniul pregătirii economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, inclusiv pentru autoritățile administrației publice locale, acestea vor elabora propuneri corespunzătoare privind proiectul bugetului de stat pentru război.În ceea ce privește propunerile de cheltuieli din bugetele locale, la stabilirea necesarului de fonduri se impune asigurarea cu prioritate a cheltuielilor legate de pregătirea teritoriului pentru apărare, a celor privind acordarea asistenței medicale, precum și a măsurilor de protecție a populației civile în condiții de război.Proiectele bugetelor locale pe ansamblul județului și al municipiului București vor fi analizate și avizate în prealabil de către serviciile descentralizate ale Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, după care vor fi transmise Ministerului Finanțelor, prin direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și a municipiului București, respectiv prin administrațiile județene ale finanțelor publice, se arată în noile norme metodologice.


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.