
UDMR a decis să rămână la guvernare, anunțând oficial miniștrii propuși în noua coaliție. Decizia a fost luată duminică în cadrul Consiliului Permanent al partidului, după negocieri intense.
Kelemen Hunor anunță că UDMR rămâne la guvernare FOTO: Facebook
Liderii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) au decis, duminică, în cadrul Consiliului Permanent, să rămână în noua formulă de guvernare. Decizia vine după mai multe săptămâni de negocieri tensionate și după avertismentul liderului formațiunii, Kelemen Hunor, care anunțase că UDMR nu va accepta o prezență simbolică în executiv.
UDMR continuă în guvern, dar într-o nouă coaliție
„UDMR continuă să facă parte din guvern, acum într-o nouă coaliție formată din patru partide”, a anunțat Kelemen Hunor într-o postare pe Facebook.
El a amintit că participarea UDMR în executiv are la bază un mandat clar primit de la alegători: „La alegerile de anul trecut, am cerut un mandat pentru a proteja cetățenii și comunitatea noastră din interiorul guvernului și pentru a ‘pune la cură de slăbire’ statul. Acest principiu ne va ghida și în perioada dificilă ce urmează: deficitul bugetar trebuie redus astfel încât instituțiile statului să suporte cea mai mare parte a poverii, iar cetățenii să fie afectați cât mai puțin.”
Nominalizările UDMR în noul guvern
UDMR a anunțat oficial că vicepremier va fi Tánczos Barna, în timp ce Cseke Attila va prelua conducerea Ministerului Dezvoltării, iar Demeter András va fi ministrul Culturii.
Tensiuni în timpul negocierilor
Decizia de a rămâne la guvernare nu a fost una simplă. Liderii UDMR s-au declarat nemulțumiți de modul în care au fost împărțite ministerele, o situație care amintește de rotativa guvernamentală din 2023, când formațiunea a fost lăsată pe dinafară de președintele Klaus Iohannis.
„PNL și PSD au ministerele cele mai importante, de forță, avizatoare. USR și-a negociat de asemenea. Noi am lua Dezvoltarea și Cultura. Să vedem dacă ne vom înțelege pe programul fiscal și de reformă. Noi nu am avea nicio influență asupra deciziilor majore. Nu putem fi doar decor”, avertiza Kelemen Hunor, săptămâna trecută, într-un interviu la RFI.
El a adăugat că „se poate și fără noi. Nu e altruism, e aritmetică. Un guvern politic ar însemna că găsești un echilibru și soluția ca fiecare să aibă ceva de spus. Dacă ești decor, nu ai ministere avizatoare, ești de formă și ești acolo doar ca să fii. Așa a fost și în 2023.”