Cum vor arăta politica externă si Apărarea României în mandatul guvernului Ilie Bolojan

0
7
cum-vor-arata-politica-externa-si-apararea-romaniei-in-mandatul-guvernului-ilie-bolojan
Cum vor arăta politica externă si Apărarea României în mandatul guvernului Ilie Bolojan

Planul de guvernare propus de cabinetul condus de Ilie Bolojan prevede consolidarea parteneriatului strategic cu SUA și o creștere a cheltuielilor și investițiilor în apărare de până la 5% din PIB. Pe plan extern este prevăzută reforma carierei diplomatice, iar pentru Apărare, planul prevede promovarea României ca hub regional pentru mentenanță și sprijin logistic și prioritizarea programului Readiness 2030. 

Obiective Afaceri Externe

„Este necesară o politică externă proactivă, capabilă să anticipeze și să gestioneze schimbările din mediul internațional, să valorifice oportunitățile și să răspundă provocărilor într-un mod coordonat, coerent și profesionist.

România trebuie să își consolideze rolul de furnizor de securitate în regiunea Marii Negre și de partener credibil în UE, NATO și în raport cu Statele Unite, valorificând poziția să strategică în favoarea stabilității regionale, a cooperării economice și a conectivității strategice”, se precizează programul realizat de guvernul Ilie Bolojan.

Între prioritățile Ministerului Afacerilor Externe este subliniată susținerea extinderii Uniunii Europene și consolidarea rolului regional al României.

„MAE va integra ICR și ARICE pentru coerentă politicilor de imagine și promovare în domeniul relațiilor externe, economice și culturale și va propune în primele 100 de zile cea mai bună varianta instituțională pentru Departamentul Românilor de Pretutindeni și Direcția pentru Republica Moldova. MAE coordonează la nivel strategic diplomația publică și culturală românească”, mai prevede planul de guvernare.

Programul prevede consolidarea parteneriatului strategic cu SUA și consolidarea statutului de stat membru activ al României în cadrul NATO, precum și continuarea sprijinului pentru Ucraina.

Este menționată și dezvoltarea cooperării cu partenerii strategici din cadrul NATO și UE, cu accent pe relația cu Franța, Germania, Italia, Polonia, și Turcia, precum și dezvoltarea Parteneriatului strategic cu Regatul Unit al Marii Britanii și lrlandei de Nord, dezvoltarea parteneriatelor strategice cu Coreea de Sud și Japonia. Planul menționează și evaluarea oportunității dezvoltării unor noi relații de parteneriat strategic și relații bilaterale cu terțe state, cu precădere India, statele din zona Golfului, Africa și America de Sud.

Reforma carierei diplomatice

Între altele, este propusă reforma carierei diplomatice, diplomații economice integrate, cu accent pe însoțirea companiilor romanești în câștigarea accesului la piețe și resurse, dialog permanent și implicare în comunitățile din diaspora, servicii rapide și eficiente și susținerea drepturilor românilor de pretutindeni, precum și aderarea la OCDE.

Printre obiective este și organizarea internă pe bază de profesionalism, eficiență și relevanță și este prevăzută adaptarea ghidului carierei diplomatice și introducerea cursurilor de formare continuă și periodică pentru personalul MAE în fiecare etapă din carieră și înainte de fiecare misiune externă.

De asemenea, este precizat faptul că va fi realizată testarea funcționarilor, o reducere a unor excese la nivelul unor sporuri și stimulente dar și repararea unor vulnerabilități create de slabă recompensare la anumite niveluri.

Perioada de detașare a personalului nu va mai da posibilitatea personalului vizat de a bloca detașarea vizată, cu stabilirea unui număr maxim de ani la post și perioade clare.

Obiectivele MApN

Pentru Ministerul Apărării sunt menționate 8 obiective principale:

1. Creșterea graduală a cheltuielilor/investițiilor de apărare cu până la 5% din PIB conform evoluțiilor mediului de securitate și deciziilor la nivelul NATO și UE – din care 3,5% din PIB pentru cheltuieli de baza în apărare și 1,5% pentru cheltuieli conexe și investiții cu impact mai larg în domeniul apărării.

2. Continuarea modernizării și adaptării Armatei României în vederea dezvoltării capacitățîi operaționale a forțelor armate de răspuns la riscurile și provocările actualului context de securitate.

3. Valorificarea statutului și întărirea profilului României că stat membru activ și responsabil în cadrul NATO și UE.

4. Consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Cooperarea în continuare cu SUA în toate demersurile care au că obiectiv stabilitatea și securitatea Europei, apărarea aliată, dar și facilitățile amplasate pe teritoriul României, cu relevanță strategică.

5. Consolidarea rolului de furnizor de securitate în regiunea extinsă a Marii Negre, inclusiv din punctul de vedere al menținerii libertaîi de navigație și a protecției infrastructurii critice.

6. Creșterea contribuției la dezvoltarea industriei de apărare, în concordanță cu cerințele ln context NATO și UE și valorificarea oportunităților create prin instrumentele financiare internaționale.

7. Consolidarea și extinderea dimensiunii de apărare în cadrul parteneriatelor strategice ale României și în formate multilaterale.

8. Creșterea atractivității funcției militare.

Reforma în Apărare

Este propusă „reformarea sistemului de recrutare și încorporare, prin digitalizarea proceselor și atragerea de personal calificat prin pachete stimulative, cu accent pe profesii tehnice și IT”.

Propunerile prevăd și „reorganizarea și eficientizarea Direcției Generale pentru Armamente în pregătirea și depunerea de proiecte eligibile prin programe specifice Europene pentru producție muniție, tehnică militară, construcție infrastructură, cercetare-dezvoltare și digitalizare”.

Planul revede promovarea României că hub regional pentru mentenanță și sprijin logistic. Va fi prioritizat programul de reînarmare european Readiness 2030, va fi accelerat procesul de digitalizare în Armata României și va crește  contribuția la dezvoltarea industriei de apărare, în concordanță cu cerințele NATO și UE.

Dezvoltareai resursei umane a MApN și a rezervei naționale să va baza pe eficientizarea programului rezervistului voluntar. Totodată, MApN se va concentra și pe atragerea profesioniștilor din zone profesionale civile.

Printre propuneri este și creșterea atractivității funcției militare, însă nu sunt menționate măsuri concrete pentru realizarea acestui obiectiv.