
Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), generalul-locotenent Vasil Maliuk, a dezvăluit luni noi detalii despre operațiunea ucraineană „Pânza de Păianjen”, planificată meticulos pe parcursul unui an și jumătate, precum și despre al treilea atac de succes asupra Podului Crimeei, efectuat ulterior, relatează Kyiv Post.
Vasili Maliuk, arhitectul atacului „Pânza de paianjen” Foto x
Luni, la o conferință de presă cu ușile închise, Maliuk a relatat că operațiunea a fost un proiect complex, care a necesitat mai multe etape și în care au fost folosite peste 100 de drone.
„Am desfășurat 117 drone, iar rezultatele au fost văzute de întreaga lume. Focosul din interiorul fiecărei drone era format din două componente – de câte 800 de grame – în total de 1,6 kilograme de material înalt explozibil. Am vizat rezervoarele de combustibil, partea laterală a aeronavei unde se afla racheta și avionica – tipul de echipament pentru care inamicul nu are înlocuitori”, a spus Maliuk.
Operațiunea a necesitat o parte logistică laborioasă, presupunând livrarea clandestină a unor „cabine” de lansare autonomă echipate cu panouri solare și baterii EcoFlow pe teritoriul inamic. A presupus inclusiv coruperea funcționarilor vamali ruși pentru a introduce echipamente sancționate peste graniță.
„Timpul total pe care l-am petrecut pregătind «Pânza de păianjen»: un an, șase luni și nouă zile. Am început în noiembrie 2023”, a spus el.
Secret aproape total
Șeful SBU a mai spus că un număr extrem de limitat de persoane cunoșteau adevărata anvergură a misiunii – printre ei s-au aflat președintele Volodimir Zelenski și un ofițer SBU de încredere. Majoritatea celor care au participat la operațiune nu au știut nimic despre plan.
„Cei care au construit dronele nu știau că sunt pentru «Pânza de păianjen». Cei care au construit cabinele nu știau că au scopul de a ascunde dronele. Nici cei care transportau echipamentul nu cunoșteau detaliile… Fiecare era responsabil pentru partea sa critică din misiune”, a spus Maliuk.
În același timp, pentru această misiune, serviciul de securitate a format o echipă din cei mai buni operatori de drone au unității Alpha din cadrul SBU.
„Au ajuns la centrul de comandă la ora 5 dimineața, și-au predat telefoanele și s-au apucat de treabă. Fiecărui operator i s-a atribuit o anumită aeronavă și i s-a oferit o machetă a terenului care arăta altitudinile, amplasarea cabinei și ruta dronei către țintă.”
„Este un indicator al faptului că Ucraina luptă cu ajutorul serviciilor noastre de informații. Suntem capabili de soluții neconvenționale”, a adăugat el.
Duminică, 1 iunie, o operațiune cu drone cu rază lungă de acțiune ar fi lovit cel puțin cinci aerodromuri din regiunile Murmansk, Irkutțk, Riazan și Amur din Rusia, lovind bombardiere strategice și aeronave de supraveghere. Deși estimările variază, Ucraina susține că până la 40 de aeronave au fost avariate sau distruse, reprezentând în orice caz o lovitură serioasă pentru forțele aerospațiale rusești.
Detalii privind atacul asupra Podul Crimeei
Maliuk a confirmat, de asemenea, efectuarea cu succes al unui treilea atac asupra Podului Crimeei.
„Ca să fiu sincer, a treia oară când am lovit podul, am folosit 1.100 de kilograme de explozibili — și a doua încărcătură de 1.100 de kilograme. Două lovituri împotriva unor piloni cheie… Acesta este începutul unei noi ere”, a declarat el.
Ucraina a mai atacat podul de două ori: în 2022 folosind un camion încărcat cu 21 de tone de explozibili, respectiv în 2023, folosind dronele maritime ale SBU, cunoscute sub numele de „Sea Baby”. Cel mai recent atac din iunie 2025 a implicat o încărcătură explozivă scufundată – marcând oficial începutul a ceea ce Maliuk a descris ca o nouă „ere maritimă” în istoria operațiunilor speciale ale Ucrainei.