România a făcut mici progrese în privința spălării banilor și finanțării terorismului. Anunțul organismului de monitorizare al Consiliului Europei

0
6
romania-a-facut-mici-progrese-in-privinta-spalarii-banilor-si-finantarii-terorismului.-anuntul-organismului-de-monitorizare-al-consiliului-europei
România a făcut mici progrese în privința spălării banilor și finanțării terorismului. Anunțul organismului de monitorizare al Consiliului Europei

România a făcut mai mulți pași pentru a-și consolida măsurile de combatere a spălării banilor, a finanțării terorismului și a finanțării proliferării armelor de distrugere în masă, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile financiare specifice, dar trebuie încă să abordeze mai multe deficiențe moderate, conchide Moneyval într-un raport de monitorizare publicat joi.

România a făcut mici progrese în privința spălării banilor. Foto arhivă

Moneyval constată că România a înregistrat progrese limitate în abordarea deficiențelor tehnice de conformitate care afectează aplicarea recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară Internațională (GAFI) privind sancțiunile financiare specifice, activele virtuale și furnizorii de servicii de active virtuale, precum și statisticile. Raportul subliniază că progresele înregistrate nu au fost suficiente pentru a îmbunătăți ratingurile de conformitate ale celor patru recomandări în cauză, care rămân clasificate drept „parțial conforme”.

Din cele 40 de recomandări ale Financial Action Task Force (FATF), România continuă să fie cotată ca fiind conformă pentru șapte recomandări, în mare măsură conformă pentru 18 recomandări și parțial conformă pentru 15 recomandări.

„România va rămâne sub incidența procedurii de monitorizare consolidată a Moneyval. Se așteaptă ca țara să raporteze în mai 2026 cu privire la progresele sale generale în consolidarea măsurilor de combatere a spălării banilor, a finanțării terorismului și a finanțării proliferării armelor de distrugere în masă”, a informat joi Moneyval.

Recomandările Moneyval

Moneyval, (Comitetul Experților privind Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor și Finanțării Terorismului), este un organism permanent de monitorizare al Consiliului Europei. Acesta evaluează țările membre pentru a se asigura că au sisteme eficiente de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului și le face recomandări pentru îmbunătățiri. 
Moneyval a făcut României o serie de recomandări:

a) Să înceapă imediat punerea în aplicare a acțiunilor de atenuare care vizează cele mai mari riscuri la care este expusă țara.

b) Creșterea resurselor de tehnologie a informației, a resurselor umane și a formării pentru Oficiul Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilo și LEA pentru a facilita un acces mai bun la informațiile financiare și utilizarea acestora.

c) sporirea capacității investigatorilor financiari de a efectua investigații financiare paralele și de a urmări activele, precum și emiterea de orientări practice pentru procurori în vederea îmbunătățirii investigațiilor și urmăririi penale a infracțiunilor și a confiscării activelor.

d) Asigurarea unei calibrări mai sofisticate a acțiunilor de supraveghere ale BNR în funcție de risc, asigurarea unei mai mari recunoașteri a importanței supravegherii de către ASF și creșterea capacității de supraveghere a activităților și profesiilor nefinanciare în domeniile cu risc ridicat, de exemplu, furnizori de servicii pentru active virtuale și profesioniștii din domeniul juridic, pentru a se alinia la responsabilitățile legale.

e) Pentru a sprijini îmbunătățirea monitorizării tranzacțiilor și raportarea suspiciunilor de către entitățile obligate, să furnizeze orientări suplimentare privind factorii de risc specifici sectorului și „semnalele de alarmă”, de exemplu, în ceea ce privește TF și tipologiile infracțiunilor importante constatate în România, în cazul în care nu sunt deja disponibile.

f) Să dezvolte în continuare controalele existente pentru a asigura acuratețea și actualitatea informațiilor deținute în registrele BO și să elaboreze un plan de reducere a numărului de persoane juridice care mai trebuie să depună informații BO. 

(Obiective de bază (BO) – acestea sunt obiectivele statutare de bază ale MONEYVAL legate de programul său de evaluare reciprocă în forma sa actuală. Obiectivele de bază sunt acoperite aproape în totalitate de bugetul ordinar al Consiliului Europei și nu necesită resurse extrabugetare pentru punerea lor în aplicare).

g) Să elaboreze o strategie și un plan de acțiune național global în domeniul CFT și să ofere formare suplimentară tuturor autorităților competente relevante pentru a îmbunătăți înțelegerea și eficacitatea acestora în: (i) anchetele și urmăririle penale în materie de TF; și (ii) detectarea mișcărilor transfrontaliere de numerar în scopuri de TF.

h) În urma finalizării unei evaluări a riscurilor legate de TF, punerea în aplicare a unui cadru de reglementare și supraveghere bazat pe riscuri în sectorul NPO.

i) Dezvoltarea de soluții automatizate care să permită colectarea de statistici complete pentru a sprijini analiza multifuncțională la nivel național.