Victorie a companiei Meta în procesul privind drepturile de autor în domeniul AI. AVERTISMENTUL judecătorului 

0
5
victorie-a-companiei-meta-in-procesul-privind-drepturile-de-autor-in-domeniul-ai.-avertismentul-judecatorului 
Victorie a companiei Meta în procesul privind drepturile de autor în domeniul AI. AVERTISMENTUL judecătorului 

Compania Meta a câștigat procesul intentat de mai mulți scriitori privind drepturile de autor în domeniul inteligenței artificiale. 

Utilizarea de către compania Meta a milioane de cărți online pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială, fără consimțământul scriitorilor, a fost considerată „corectă” de către un tribunal federal miercuri.

Decizia reprezintă o victorie pentru companiile de tehnologie care utilizează materiale protejate de drepturi de autor pentru a dezvolta inteligența artificială.

Cazul, intentat de 12 autori, inclusiv Ta-Nehisi Coates și Richard Kadrey, a contestat modul în care gigantul social media a utilizat o bibliotecă online de milioane de cărți, articole academice și benzi desenate pentru a-și antrena modelele AI Llama.

Utilizarea de către compania Meta a titlurilor respective este protejată în temeiul dispoziției privind utilizarea echitabilă din legea drepturilor de autor, a decis judecătorul districtual Vince Chhabria din San Francisco.

Compania Meta susținuse că operele au fost utilizate pentru a dezvolta o tehnologie inovatoare, ceea ce era corect „indiferent” de modul în care a achiziționat operele.

A doua victorie într-o săptămână pentru companiile de tehnologie

Chris Cox, Chief Product Officer al companiei Meta, în timpul LlamaCon 2025, o conferință a dezvoltatorilor AI, la Menlo Park, California, marți, 29 aprilie 2025.

Acest caz se numără printre zecile de bătălii juridice în care creatorii încearcă să obțină drepturi financiare mai mari atunci când operele lor sunt utilizate pentru a antrena modele AI care le pot distruge sursele de venit – în timp ce companiile profită de tehnologie, conform Financial Times.

Cu toate acestea, Chhabria a avertizat că decizia sa reflectă eșecul autorilor de a-și prezenta cazul corect.

„Această hotărâre nu susține că utilizarea de către Meta a materialelor protejate de drepturi de autor pentru a-și antrena modelele lingvistice este legală”, a spus el. „Ea se referă doar la faptul că acești reclamanți au prezentat argumente greșite și nu au reușit să elaboreze un dosar în sprijinul argumentelor corecte.”

Aceasta este a doua victorie într-o săptămână pentru companiile de tehnologie care dezvoltă inteligență artificială, după ce, luni, un judecător federal s-a pronunțat în favoarea Anthropic, companie din San Francisco, într-un caz similar.

Anthropic și-a antrenat modelele Claude pe cărți în format fizic achiziționate legal, care au fost tăiate și scanate manual, ceea ce, potrivit hotărârii, constituie o „utilizare corectă”. Cu toate acestea, judecătorul a adăugat că va fi nevoie de un proces separat pentru acuzațiile de piratare a milioane de cărți în format digital pentru antrenarea AI.

Cazul Meta se referea la LibGen, o așa-numită “bibliotecă paralelă” online, unde mare parte din conținut este păstrat fără permisiunea deținătorilor de drepturi.

Chhabria a sugerat că un „argument potențial câștigător” în cazul Meta ar fi diluarea pieței, referindu-se la daunele cauzate deținătorilor de drepturi de autor de către produsele AI care ar putea „inunda piața cu cantități nesfârșite de imagini, cântece, articole, cărți și multe altele”.

„Oamenii se pot folosi de modelele de inteligență artificială generativă pentru a produce aceste rezultate, folosind o fracțiune infimă din timpul și creativitatea care ar fi necesare în caz contrar”, a adăugat Chhabria.

Judecătorul a avertizat că AI ar putea „submina în mod dramatic stimulentul pentru ființele umane de a crea lucruri în vechea manieră”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Directorul OpenAI acuză compania Meta că încearcă să-i “fure” dezvoltatorii cu bonusuri de angajare de 100 de MILIOANE de dolari

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.