Uniunea Europeană se confruntă cu probleme structurale și are nevoie de avansarea integrării și de acțiuni pentru stimularea creșterii economice, pe fondul incertitudinii generate de fragmentarea sistemului geoeconomic, afirmă Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).
”Perspectivele de creștere economică la nivel mondial rămân în mare parte stabile, în pofida conflictelor comerciale, iar inflația pe termen mediu se stabilizează în jurul valorii de 2,0%. În acest context, actualul ciclu de politică monetară se apropie de final”, a declarat Isabel Schnabel, într-un discurs rostit la sediul Băncii Centrale Europene, în orașul german Frankfurt.
Incertitudine privind politicile UE, în contextul tensiunilor internaționale
În același timp, Isabel Schnabel a avertizat că situația geopolitică și geoeconomică este marcată de incertitudine, în special din cauza conflictelor militare și a litigiilor comerciale.
”Conflictele comerciale creează perioade de incertitudine în economie și pe piețele financiare”, a continuat Isabel Schnabel, avertizând în privința dubiilor care planează asupra politicilor economice din Statele Unite și Uniunea Europeană.
Oficialul BCE estimează că ”inflația urmează să scadă temporar” înainte de a se stabiliza la ținta de 2,0% pe termen mediu.
”Prețurile la energie și ratele de schimb valutar stimulează inflația, dar pot suferi rapid modificări în ambele direcții. În acest context, previziunile privind inflația rămân fragile și trebuie monitorizate cu atenție”, a subliniat Isabel Schnabel.
”În Uniunea Europeană, noii factori de creștere economică sunt asociați rolului mai important al monedei euro pe plan internațional și performanțelor piețelor de tranzacții speculative. În același timp, potențialul de creștere economică a scăzut după criza financiară mondială, în special din cauza investițiilor slabe. Și cota de exporturi a zonei euro a scăzut constant, China fiind principalul competitor”, explică Isabel Schnabel.
UE trebuie să avanseze procesul de integrare
În același timp, oficialul BCE a pledat pentru avansarea integrării piețelor de capital și a segmentelor bancare ale Uniunii Europene.
”Uniunea Europeană se confruntă cu provocări structurale din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii datoriilor publice. Inovarea este principalul mod de stimulare a creșterii economice, ceea ce necesită capital de risc. Piața unică europeană oferă oportunități majore, dar barierele comerciale interne obstrucționează creșterea economică. Rolul internațional al monedei euro rămâne puternic, dar poate fi consolidat”, a concluzionat Isabel Schnabel.
Foto: Profimedia
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …