Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri, un amplu pachet de măsuri de austeritate și reforme fiscale. Printre priorități: reducerea sinecurilor, evaluarea sporurilor din sistemul public și reconfigurarea burselor elevilor.
Premierul Ilie Bolojan FOTO: Inquam photos / Octav Ganea
Guvernul condus de Ilie Bolojan s-a reunit vineri, 27 iunie 2025, într-o ședință la Palatul Victoria, unde premierul a prezentat un set de măsuri de austeritate menite să reducă deficitul bugetar și să limiteze cheltuielile statului.
Premierul Ilie Bolojan a declarat că România traversează o perioadă critică din cauza deficitelor cronice acumulate în ultimii ani, cel mai mare fiind înregistrat anul trecut. Situația economică fragilă a dus la venituri publice foarte scăzute raportate la PIB, în timp ce cheltuielile statului continuă să depășească posibilitățile reale ale economiei.
„România e într-o situație dificilă ca urmare a deficitelor cronice din ultimii ani, cel mai mare fiind înregistrat anul trecut. Avem printre cele mai mici venituri din Europa ca pondere din PIB. Cheltuim mai mult decât ne putem permite, nu neapărat raportat la populație, ci la numărul de contribuabili”, a explicat Bolojan.
Acesta a mai precizat că, în lipsa unor măsuri concrete și rapide, statul va continua să se împrumute cu dobânzi ridicate: „Pentru că nu putem recupera pe termen scurt acest deficit de 30 de miliarde de euro, va trebui să luăm și în perioada următoare credite.”
Reduceri de cheltuieli și restructurarea comitetelor
Premierul a anunțat că guvernul va începe o revizuire a tuturor comitetelor și comisiilor care consumă bani publici fără eficiență clară, referindu-se la ele drept „sinecuri”.
„Lucrăm pe mai multe componente: inventariem tot ce înseamnă comitete, comisii, le-aș numi sinecuri și în fiecare ședință de guvern de acum înainte vom ataca această zonă. Azi am început cu un comitet format din 17 persoane, care primeau 4.000 de euro pe lună pentru 1-3 ședințe. L-am redus la 5 persoane, cu 1.000 de euro, în condițiile în care aveau anumite răspunderi.”
Sporuri nejustificate: „La privat nu există așa ceva”
Bolojan a criticat sistemul de sporuri din sectorul public, pe care îl consideră excesiv și nealiniat cu realitatea economică.
„Avem un număr mare de sporuri permise de lege, unele dintre ele au fost abuzate. Sunt sporuri unele peste altele. De exemplu, sporul de antenă, un om din sectorul public, dacă e în fața calculatorului, beneficiază de acest spor. La privat nu există așa ceva.”
Acesta a anunțat că toate sporurile vor fi evaluate și vor fi păstrate doar cele legate de performanță și realitate. În ceea ce privește sporul pentru fonduri europene, Bolojan susține că este justificat doar dacă există rezultate clare în absorbția banilor.
Reconfigurarea burselor pentru elevi
Premierul a pus sub semnul întrebării și actualul sistem de burse pentru elevi, susținând că sumele acordate au crescut prea mult într-un timp scurt, fără a avea un impact clar asupra performanței școlare.
„Am plecat acum trei ani de la 188 de milioane de lei și am ajuns la 4,7 miliarde de lei. Plătim un miliard de euro doar pe bursele elevilor. La analiza notelor se constată o dinamică crescătoare imediat ce au apărut bursele”, a spus Bolojan, menționând că sistemul de acordare a burselor „trebuie reconfigurat”.
Un buget „pe noi coordonate”
Ilie Bolojan a subliniat că măsurile de austeritate vor avea atât caracter de urgență, cât și obiective pe termen lung, pentru a pune bazele unui buget sustenabil, care să nu împovăreze generațiile viitoare.
„Trebuie să atacăm problema deficitului și accesarea fondurilor europene. Trebuie să creștem veniturile și să scădem cheltuielile. Dar trebuie să facem asta într-un regim de urgență, dar și pe termen lung, să atacăm venituri și cheltuieli structurale care să așeze bugetul pe noi coordonate.”
Premierul a promis transparență și disponibilitate în comunicarea măsurilor: „E normal să vin să explic care sunt problemele și să răspund la întrebări.”
Taxe noi și TVA modificat
Pentru a crește veniturile, Guvernul pregătește un pachet de măsuri fiscale care va fi anunțat săptămâna viitoare. Bolojan a confirmat că „foarte probabil TVA va fi reașezată la două praguri”, față de cele trei existente în prezent, iar accizele la alcool și combustibili vor fi majorate.
Premierul a mai anunțat că se analizează extinderea bazei de contribuabili pentru sistemul de sănătate, inclusiv prin eliminarea unor scutiri și aplicarea contribuției la pensiile mai mari.
De asemenea, executivul are în vedere „impozitarea suplimentară a capitalului: bănci, câștiguri din jocuri de noroc”.
Fondurile europene, a doua prioritate
Ilie Bolojan a subliniat importanța relației cu Comisia Europeană și cu agențiile de rating: „România trebuie să rămână stabilă economic, pe o traiectorie de reducere a deficitului”.
O altă urgență, a spus premierul, este accelerarea absorbției fondurilor europene. „Avem în derulare proiecte importante, în infrastructură, sănătate, educație, și accesarea acestor fonduri înseamnă capital, dezvoltare și locuri de muncă.”
Negocierile cu Comisia Europeană vizează transferul proiectelor care nu pot fi finalizate până la sfârșitul anului 2026 din PNRR pe finanțare națională și înlocuirea lor cu altele. „Este important să reașezăm aceste proiecte astfel încât, în prima jumătate a lunii iulie, să putem depune programul revizuit și graficul de respectare a jaloanelor”, a precizat premierul.
Noi taxe pe proprietăți și capital, din 2026
În încheiere, Ilie Bolojan a anunțat că alte măsuri importante vor intra în vigoare de anul viitor, începând cu impozitele pe proprietate. „Impozitele pe case și terenuri vor fi reașezate, foarte probabil mărite, și vor fi calculate după valoarea de piață”, a precizat acesta.
Veniturile rezultate vor rămâne la autoritățile locale, iar sumele de echilibrare transferate de la bugetul central către acestea „vor putea fi economisite”.
De asemenea, Guvernul are în vedere majorarea impozitului pe capital, inclusiv pe dividende. „Vom încerca să anunțăm aceste măsuri din timp, pentru a oferi predictibilitate”, a dat asigurări premierul.
Răspunsuri la întrebările presei
Întrebat cum răspunde la protestele anunțate după prezentarea acestor măsuri, Ilie Bolojan a admis că reacțiile sunt firești: „Niciun cetățean nu poate fi liniștit când se anunță lucruri care îi afectează nivelul câștigurilor. Am tot respectul pentru colegii din sectorul public, dar în acești ani s-a sărit peste cal prin inventarea unor sporuri, drepturi și prin extinderea numărului de angajați. S-a dovedit că se poate lucra cel puțin la fel de bine cu mai puțini oameni.”
El a explicat că una dintre problemele majore este numărul prea mic de angajați activi în economia reală, în timp ce sectorul public este supradimensionat: „Numărul locurilor de muncă trebuie calculat corect. Sunt mulți oameni care-și fac datoria, dar unii vin relaxați la serviciu și nu știu ce au făcut.”
Un exemplu dat a fost Poliția Locală din Oradea, unde norma este de un polițist la 1.000 de locuitori, dar orașul are sub 80 în loc de 200, fără să aibă probleme majore de siguranță publică.
Premierul a subliniat că nu este vorba de „vânătoare de vrăjitoare”, ci de o analiză serioasă a fiecărei instituții și a numărului real de angajați necesari. Totodată, a spus că nu e normal ca un demnitar să aibă un cabinet cu zeci de consilieri.
Despre vicepremieri și restructurări
Referitor la faptul că guvernul are 5 vicepremieri și că la Senat jumătate din posturi au fost mutate în alte instituții, Bolojan a explicat: „Reducerea de posturi determină mutarea oamenilor în alte părți din sectorul public. Nu e vina Senatului. Și la primărie am redus posturi, iar oamenii s-au transferat. Sper ca în viitor concursurile să fie corecte și să forțeze o selecție pe merit.”
Despre vicepremieri, premierul a precizat că doi dintre cei cinci sunt și miniștri, iar ceilalți au fost desemnați de partidele din coaliție pentru a asigura echilibrul decizional. „Dacă fiecare își face datoria, două posturi în plus nu sunt o problemă.”
Transparență și comunicare privind TVA și alte măsuri
Întrebat când se vor aplica noile cote de TVA, Bolojan a spus că nu poate oferi cifre nevalidate, iar reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor este „o luptă de zi cu zi”. Modificările nu vor fi imediate, iar sprijinul pentru ele este dificil de obținut.
Critici privind angajările în guvern
Referitor la acuzațiile că guvernul are prea mulți angajați, premierul a spus că imaginea de „grăsime politică” este din trecut și că „lucrurile se vor schimba”.
Numiri controversate și meritocrație
Despre numirile controversate ale actualei coaliții: Busuioc la CCR, Dragoș Anastasiu vicepremier independent și Oana Țoiul și Moșteanu, Bolojan a spus că „numirile pe care le fac direct mă vor califica sau descalifica”. El l-a dat exemplu pe Dragoș Anastasiu, vicepremier independent, pe care îl cunoaște ca pe un profesionist cu rezultate bune în privat, care va aduce reforme importante în digitalizare și debirocratizare.
Reducerea numărului de parlamentari și reforma administrației
Întrebat de ce reforma administrativă și reducerea numărului de parlamentari nu se regăsesc în programul de guvernare, premierul a răspuns: „Personal, nu o să retrag niciodată că Parlamentul poate funcționa cel puțin la fel de bine cu mult mai puțini parlamentari. Dar pentru a susține un astfel de proiect, e nevoie de un acord între mai multe partide. Dacă vrem să rezolvăm problemele urgente din alte domenii, aceste proiecte vor trebui să aștepte momentul lor.”
În ceea ce privește reforma administrației, Bolojan a explicat că sunt două direcții: „Ce se poate face imediat, să premiem performanța în administrație. Dacă nu încasezi impozitele, te descurci. Și în administrație sunt primari performanți. Reorganizarea administrativă nu se poate face decât din 2028 și e timp pentru a se găsi o formulă. Dar asta înseamnă legi organice și susținere parlamentară puternică.”
De ce nu a fost nicio femeie propusă de PNL?
Întrebat de ce PNL nu a propus nicio femeie în funcții-cheie din noul guvern, premierul a spus: „PNL trebuie să încurajeze ca oamenii performanți să fie susținuți, să li se creeze culoare. Am încercat să propunem oameni competenți.”
Despre achiziția rachetelor Mistral
Referitor la informațiile despre includerea în programul de guvernare a achiziției directe de rachete Mistral, Bolojan a declarat: „Programul pe componenta de apărare a fost scris de Ministerul Apărării și, dacă e trecut acolo, ni-l asumăm. Verificați de când au început procedurile de licitație, este o fază finală care a început de ceva timp.”
Programul Rabla, suspendat temporar?
Întrebat dacă programul Rabla urmează să fie suspendat, premierul a clarificat: „Nu există o decizie legată de suspendarea unui program sau altuia. E adevărat că am discutat să suspendăm programele care se deschid în perioada următoare pe o perioadă de o lună, două, până putem analiza impactul și dacă avem bani să le susținem.”
El a anunțat că toate programele care țin de componenta de mediu vor fi analizate în perioada următoare și se vor lua decizii în funcție de impactul lor economic și de resursele disponibile.
Programele economice trebuie prioritizate
Premierul a exprimat dubii serioase privind capacitatea statului de a continua toate programele economice: „Din punctul meu de vedere, nu mai avem capacitate financiară să susținem toate programele dedicate unor anumite componente economice.”
El a adăugat că, în viziunea sa, sprijinul ar trebui acordat cu prioritate firmelor care exportă sau celor care dezvoltă capacități de procesare în agricultură, pentru a reduce importurile și a crește competitivitatea.
Referitor la programul de sprijin pentru panouri fotovoltaice, Bolojan a atras atenția asupra dezechilibrelor din sistem: „Pe componenta de fotovoltaic am ajuns să avem niște dezechilibre foarte mari în sistemul energetic. Nu s-a investit în stocare, iar capacitatea de a absorbi noi infuzii de fotovoltaic e foarte scăzută. Trebuie să prioritizăm și aceste programe.”
Despre condițiile mai stricte pentru vizele SUA
Premierul a fost întrebat și despre anunțul Ambasadei SUA privind verificări suplimentare pentru românii care solicită vize. Acesta a răspuns: „Fiecare țară își stabilește propriile criterii după care permite accesul. Pentru administrația SUA componenta de imigrație ilegală a fost o temă importantă. Este logic să ia anumite măsuri care să le securizeze granițele, nu văd nicio problemă legată de această direcție.”
Cu privire la eliminarea vizelor pentru SUA, Bolojan a spus că obiectivul rămâne activ: „Reintrarea în programul de vize trebuie să rămână un obiectiv important pentru noi și lucrăm pentru ca acest lucru să se întâmple. Haideți să lucrăm mai mult și să claxonăm mai puțin.”
Colectarea TVA: un proces de durată
Întrebat despre nemulțumirile românilor privind colectarea slabă a TVA și lipsa unor măsuri ferme în acest sens, premierul a admis problema, dar a subliniat că nu se poate rezolva imediat: „Aveți dreptate, dar nu se poate face de pe o zi pe alta. Înseamnă digitalizare, analize de risc, controale țintite, structuri funcționale, performanță, legi bune – și toate acestea nu se pot construi peste noapte.”