Convorbiri interceptate între oficiali iranieni adâncesc misterul privind impactul atacurilor SUA asupra siturilor nucleare

0
3
convorbiri-interceptate-intre-oficiali-iranieni-adancesc-misterul-privind-impactul-atacurilor-sua-asupra-siturilor-nucleare
Convorbiri interceptate între oficiali iranieni adâncesc misterul privind impactul atacurilor SUA asupra siturilor nucleare

SUA au obținut interceptări ale convorbirilor între înalți oficiali iranieni privind loviturile militare americane asupra programului nuclear al Iranului, în care aceștia spuneau că atacul nu fost atât de devastator pe cât au anticipat, au declarat patru persoane familiare cu informațiile clasificate care circulă în cadrul guvernului american, relatează Washington Post, potrivit MSN.

Imagini din satelit arată cratere la situl Fordo după atacul SUA FOTO EPA-EFE

În convorbirea interceptată oficiali ai guvernului iranian făceau speculații cu privire la motivul pentru care atacurile SUA, vizând principalele situri nucleare ale republicii islamice, nu au avut amploarea de care se temeau, au declarat aceste persoane care au vorbit sub rezerva anonimatului despre informații sensibile.

Administrația Trump nu a contestat existența comunicării interceptate, care nu a fost raportată anterior, dar a dezaprobat vehement concluziile iranienilor și a pus la îndoială capacitatea acestora de a evalua pagubele produse la cele trei instalații nucleare vizate de operațiunea americană.

„Este rușinos că The Washington Post ajută oamenii să comită infracțiuni publicând scurgeri de informații în afara contextului”, a declarat Karoline Leavitt, secretarul de presă al Casei Albe. „Ideea că oficiali iranieni anonimi știu ce s-a întâmplat sub sute de metri de moloz este o prostie. Programul lor de arme nucleare s-a încheiat.”

Analiștii au apreciat că atacurile au implicat o putere de foc uriașă a SUA precum bombe de tip „bunker buster” de 13 tone și rachete de croazieră Tomahawk, care au avariat grav instalațiile nucleare  Fordo, Natanz și Isfahan. Însă amploarea pagubelor și  timpul care ar fi necesar Iranului pentru a reconstrui capabilitățile sunt intens dezbătute, pe fondul unor rapoarte conform cărora Iranul și-a mutat stocurile de uraniu puternic îmbogățit înainte de atac, iar exploziile au sigilat intrările a două dintre instalații, fără însă a prăbuși construcțiile subterane.

Întrebat despre comunicarea interceptată, un oficial al administrației Trump a spus că iranienii „greșesc, pentru că le-am distrus instalația de conversie a metalelor. Știm că armele noastre au fost livrate exact unde am vrut să fie livrate și au avut efectul pe care ni l-am dorit”.

În cadrul briefing-uri clasificate în fața Congresului, săptămâna trecută, directorul CIA, John Ratcliffe, a spus că mai multe situri nucleare cheie au fost complet distruse, inclusiv operațiunile de conversie a metalelor din Iran, a declarat un oficial american. Reconstrucția instalației, esențială pentru construirea miezului exploziv al unei bombe, ar dura mai mulți ani, a spus oficialul. Ratcliffe a mai precizat și că comunitatea de informații americană evaluează că „marea majoritate” a uraniului îmbogățit al Iranului a fost „probabil îngropată la Isfahan și Fordow”.

WP a solicitat comentarii de la Biroul Directorului de Informații Naționale. Un oficial de rang înalt al serviciilor de informații americane a declarat că interceptările nu reflectă „imaginea completă”.

„Un singur apel telefonic între iranieni anonimi nu este același lucru cu o evaluare a serviciilor de informații, care analizează un set de dovezi, din surse și cu metode multiple”, a declarat acest oficial.

Evaluări neclare despre amploarea distrugerilor provocate de atacurile SUA

Un oficial american familiarizat cu ședința de informare cu ușile închise a Congresului a declarat că Ratcliffe, directorul CIA, a evidențiat distrugerea în avans a apărării aeriene a Iranului înainte de operațiunea americană, subliniind că „ideea că pot reconstrui cu ușurință orice fel de capacitate este ridicolă”.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a oferit o evaluare mixtă în cadrul unui interviu acordat CBS News șo difuzat duminică.

Există un consens asupra faptului că programul nuclear al Iranului a fost afectat „la un nivel foarte grav”, a spus el. „Iranul a avut și încă are, într-o oarecare măsură, capacități în ceea ce privește tratarea, conversia și îmbogățirea uraniului.”

„Facilitățile au fost distruse într-o măsură importantă. Unele sunt încă în picioare”, a spus el.

Citește mai multe despre: iran