Valurile de căldură care bat recordurile în sudul continentului au determinat experții să avertizeze că următoarele zile pot fi letale, cu mii de decese estimate.
Europa, sub amenințarea a mii de decese din cauza valurilor de căldură FOTO: Shutterstock
Europa se confruntă cu o nouă realitate climatică, una în care temperaturile care depășesc 40 de grade Celsius devin din ce în ce mai frecvente. Sudul continentului este lovit de un val de căldură extremă, cu Spania înregistrând 46 de grade în Huelva, un record pentru luna iunie. Italia, Grecia, Portugalia și țările din Balcanii de Vest se luptă, de asemenea, cu canicula, incendii de vegetație și victime umane.
„Nu mai este vorba despre dacă vom avea valuri de căldură, ci despre câte vom avea și cât vor dura”, a declarat Marisol Yglesias Gonzalez, expert al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), subliniind necesitatea acțiunilor urgente pentru a preveni „decese inutile și în mare măsură evitabile”.
Peste 4.500 de decese estimate în doar trei zile
Pierre Masselot, statistician la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a estimat pentru Politico că valul de căldură actual ar putea provoca peste 4.500 de decese suplimentare între 30 iunie și 3 iulie. „Cele mai grele zile vor fi probabil marți și miercuri”, a precizat el, menționând că cele mai afectate țări ar fi Italia, Croația, Slovenia și Luxemburg.
Căldura ucide deja peste 175.000 de persoane anual în regiunea europeană a OMS, care cuprinde țări de la Islanda până la Rusia. Un studiu publicat în ianuarie, realizat în colaborare cu Masselot, a avertizat că numărul deceselor cauzate de căldură va crește dramatic dacă măsurile de adaptare la schimbările climatice nu vor fi prioritare.
Alerte roșii în mai multe țări
Aproape două treimi dintre orașele spaniole sunt sub avertizări de sănătate din cauza căldurii, iar 804 se află la cel mai ridicat nivel de alertă, conform Agenției Naționale de Meteorologie (Aemet). „Ne așteptăm la temperaturi extreme în toată țara până pe 3 iulie”, a declarat un purtător de cuvânt.
Franța, Italia, Portugalia și Grecia au, de asemenea, emis avertismente. Guvernul grec a alertat și cu privire la poluarea aerului cauzată de incendiile care au înconjurat orașele de coastă din apropierea Atenei. În Turcia, peste 50.000 de persoane au fost evacuate din cauza unui incendiu masiv de lângă Izmir.
Albania a raportat 26 de incendii între duminică și luni, iar Serbia a înregistrat joia trecută cea mai fierbinte zi din istoria măsurătorilor, care datează din secolul al XIX-lea.
Cum ne protejăm? Recomandări OMS
OMS a emis o serie de sfaturi pentru a reduce riscurile:
- Mențineți-vă hidratați,
- Evitați expunerea la soare între orele 11-16,
- Răcoriți-vă locuințele,
- Fiți vigilenți dacă faceți parte din grupurile vulnerabile: persoane în vârstă, copii, femei însărcinate, lucrători în aer liber și cei cu boli cronice.
Marisol Yglesias Gonzalez a subliniat că unele medicamente, cum ar fi antidepresivele sau cele pentru tensiune, pot afecta reglarea termică a corpului, necesitând precauție suplimentară.
Europa nu este pregătită suficient
Deși valurile de căldură sunt din ce în ce mai frecvente, doar 21 din cele 57 de țări din regiunea europeană a OMS au raportat că dispun de un plan național de acțiune pentru sănătate în contextul căldurii. Dintre acestea, doar 14 sunt state membre ale UE.
Cele mai implementate măsuri sunt sistemele de alertă timpurie și campaniile de informare, dar țările întârzie în pregătirea sistemelor de sănătate și în planificarea urbană adaptată la climă, a explicat Yglesias Gonzalez.
Anul viitor, OMS va actualiza ghidurile pentru guverne, incluzând strategii de „răcire centrată pe oameni” la nivel urban și regional, pentru a proteja populația de impactul căldurii extreme.