Investitorii de pe plan mondial au început să se reorienteze spre piețele europene, în contextul măsurilor comerciale aplicate de președintele Statelor Unite, Donald Trump, notează grupul media Bloomberg, în contextul avansului înregistrat de Europa în ultimele luni.
În primul semestru al anului, bursele europene au depășit semnificativ performanțele celor din Statele Unite, în ceea ce este cel mai dramatic semnal de revenire după un deceniu de regrese. Relansarea nu se limitează la burse: valoarea monedei euro a crescut cu 13% în raport cu dolarul, iar tarifele vamale impuse de președintele Donald Trump au erodat forța obligațiunilor Departamentului Trezoreriei. Obligațiunile germane au depășit valoarea celor americane începând din aprilie, iar cele din Polonia și Ungaria avansează rapid.
”Investitorii pe plan mondial încetinesc achizițiile de active americane și transferă fondurile spre Europa, pe fondul preocupărilor că taxele comerciale impuse de președintele Donald Trump și reducerile de cheltuieli bugetare vor stimula inflația și vor crește deficitul bugetar. Europa a devenit marele beneficiar al investițiilor, în contextul suplimentării cheltuielilor guvernamentale și al reducerii dobânzilor de către Banca Centrală Europeană”, comentează grupul media Bloomberg.
Analist: Deși Europa a avut probleme în trecut, perspectivele pe termen lung sunt favorabile
”Observăm o cerere puternică pentru activele europene, în special din partea investitorilor din SUA. Deși în trecut Europa s-a confruntat cu provocări care au limitat avansarea piețelor, acum există o încredere tot mai mare în potențialul pe termen lung”, explică Erik Koenig, analist la Bank of America Corp, în Londra.
Specialistul notează că, pe fondul modificărilor politice din Statele Unite, țările europene au acționat în sensul îmbunătățirii perspectivelor economice.
S-a întâmplat ceva profund în Europa în contextul relaxării de către Germania a plafonului de îndatorare suverană. Acum, cea mai puternică economie a Europei atrage mai multe credite pentru investiții masive în apărare și infrastructură, după mai mult de un deceniu de austeritate.
”Nu mai avem încredere în obligațiunile Trezoreriei americane. Ne orientăm spre piața germană de obligațiuni guvernamentale”, afirmă Greg Hirt, directorul Diviziei de investiții a grupului Allianz.
”Modelul excepțional american își atinge limitele”, constată analiștii Emilie Tetard și Florent Pochon, din cadrul firmei de consultanță financiară Natixis.
Foto: Profimedia
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …