Planurile Guvernului britanic de a adera la o zonă comercială paneuropeană, pentru a reduce provocările cu care se confruntă exportatorii britanici în privința lanțului de aprovizionare post-Brexit, au fost blocate de Bruxelles, potrivit unor oficiali din ambele părți.
Marea Britanie a anunțat că analizează posibilitatea de a adera la Convenția paneuro-mediteraneeană (PEM Convention) în cadrul noii sale strategii comerciale publicate săptămâna trecută, susținând că aceasta ar putea contribui la creșterea exporturilor de bunuri.
Cu toate acestea, potrivit a patru persoane familiarizate cu discuțiile, Comisia Europeană a precizat că, în prezent, nu ar sprijini o astfel de inițiativă, o decizie pe care oficialii au recunoscut-o ca fiind „frustrantă” pentru Londra, conform Financial Times.
„Aderarea Marii Britanii la Convenția PEM nu ar fi în prezent în interesul UE”
Blocajul este primul semn de fricțiune între Marea Britanie și UE după anunțul „resetăre” relațiilor dintre cele două părți, în cadrul unui summit pe 18 mai.
Convenția PEM este un acord încheiat între UE și alte 20 de țări din Africa și Orientul Mijlociu, care permite aprovizionarea cu materii prime pentru lanțurile de aprovizionare din industria prelucrătoare din mai multe țări pentru a beneficia de acces la piețe cu taxe vamale reduse în cadrul acordurilor de liber schimb.
Conform unor oficiali UE la curent cu chestiunea, Comisia a decis că aderarea Marii Britanii la Convenția PEM nu este în prezent în interesul UE, deoarece ar crește riscul ca produsele să se califice în mod incorect pentru accesul pe piața UE în condiții de taxe vamale reduse.
Premierul britanic Keir Starmer a exclus re-aderarea la piața unică a UE sau reintrarea într-o uniune vamală cu UE, dar industria britanică a făcut presiuni asupra Guvernului pentru a lua în considerare aderarea la convenția PEM ca un pas intermediar pentru a-i ajuta pe exportatorii de bunuri.
Experții în comerț au declarat că Marea Britanie are nevoie de cooperarea UE pentru a adera la convenție, deoarece aceasta ar necesita rescrierea termenilor acordului comercial UE-Marea Britanie post-Brexit existent – chiar dacă Convenția PEM nu este exclusiv un acord UE.
Anterior Bruxelles-ul indicase că este deschis la ideea aderării Marii Britanii la PEM, dar de atunci a renunțat la idee, argumentând că dorește să respecte îndeaproape acordurile propuse în „înțelegerea comună” stabilită între cele două părți la summitul din 18 mai.
David Henig, un fost negociator comercial britanic care lucrează în prezent la think-tank-ul ECIPE, a declarat că reticența Comisiei Europene demonstrează provocarea politică continuă de a repara relațiile cu blocul comunitar.
„UE nu este unită în ceea ce privește importanța resetării relațiilor cu Marea Britanie, iar probleme precum PEM pot fi ușor prinse în această situație, chiar dacă sunt simple din punct de vedere tehnic”, a spus el. „Guvernul britanic va trebui să lucreze din greu la Londra și la Bruxelles pentru a pune lucrurile în mișcare”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …