Sindicatele acuză Guvernul că impune austeritate în administraţie, dar alocă peste 1,3 miliarde lei partidelor. Se cere sesizarea CCR

0
4
sindicatele-acuza-guvernul-ca-impune-austeritate-in-administratie,-dar-aloca-peste-1,3-miliarde-lei-partidelor.-se-cere-sesizarea-ccr
Sindicatele acuză Guvernul că impune austeritate în administraţie, dar alocă peste 1,3 miliarde lei partidelor. Se cere sesizarea CCR

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) solicită Avocatului Poporului să se sesizeze din oficiu și să promoveze la Curtea Constituțională a României (CCR) o acțiune privind neconstituționalitatea OUG nr. 36/2025, susținând că în timp ce salariații din administrația publică sunt supuși austerității, partidele au parte de un festin.

Se cere sesizarea CCR FOTO: CCR

„Sub pretextul necesității unei economii bugetare «urgente», Guvernul României a adoptat O.U.G. nr. 36/2025 și a înștiințat Comisia Europeană că, diminuând veniturile salariaților care își desfășoară activitatea în sectorul «Administrație publică», acest demers va genera o reducere a cheltuielilor bugetare cu 1,34 miliarde de lei pentru ultimele 6 luni din acest an.

Adevărata cifră reiese însă din alt document, nu pentru instituțiile europene, ci intern, și anume 600 milioane de lei. În același timp, continuând spectacolul ipocriziei, partidele politice, conectate la robinetul cu fonduri bugetare pentru entitățile privilegiate, s-au servit și urmează a se servi din bugetul de stat, pentru «activitatea» desfășurată în perioada din anul 2024 și până în luna mai 2025, cu o sumă de 1,362 miliarde de lei”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație.

„Nu este reformă, este furt organizat cu gir guvernamental”

Potrivit federației, la această sumă se adaugă și banii returnați indirect prin impozitele plătite de salariați și firme private, pentru cheltuieli ale „privilegiaților”: cazările parlamentarilor, transportul, chiriile și sumele forfetare pentru birouri parlamentare care funcționează, de regulă, doar în preajma alegerilor.

„Guvernul a transferat și va transfera banii fără nicio jenă către aceste partide politice, acoperind demersul cu discursuri goale despre «responsabilitate bugetară». Cer sacrificii pentru salariați, în timp ce ei, cei cocoțați în vârful sistemului, se ospătează fără rușine, predicând austeritatea în timp ce devorează bugetul pentru privilegii politice.

Aceasta nu este economie, nu este reformă, este furt organizat cu gir guvernamental! Dacă vreți cu adevărat economii, începeți cu voi, nu mai pedepsiți munca și răsplătiți impostura!”, se arată în comunicat.

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație și-a exprimat convingerea că instituția „va urma calea corectă” și va sprijini „poporul”, măcar o dată, sesizând Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate, deși mandatul Avocatului Poporului a expirat de anul trecut, fiind susținut tocmai de partidele politice care au decis „să demoleze funcția publică”.

Expert Forum cere măsuri reale pentru reforma finanţării partidelor

De asemenea, Expert Forum, alături de alte organizaţii civice, transmitea luni către partidele care formează coaliţia de guvernare şi către mai multe instituţii cu atribuţii în domeniu o solicitare privind necesitatea iniţierii unei reforme reale referitoare la finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Potrivit Expert Forum, începând cu 2016, alocările anuale au crescut constant, ajungând în 2024 la venituri de 382 de milioane de lei şi cheltuieli de 423 milioane de lei.

„Vă solicităm iniţierea unor măsuri reale pentru reforma finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale în România, care să conducă la creşterea transparenţei, integrităţii şi să redea încrederea publicului în proces. Anul 2024 a afectat serios această încredere, prin finanţări ilegale, decizii politizate, lipsă de acţiune instituţională sau investigaţii întârziate şi un cadru legislativ învechit şi insuficient.

Mai mult, abuzul de resurse prin cheltuirea netransparentă a fondurilor publice de către partidele politice a şubrezit şi politizat şi mai mult piaţa media, creând efecte profund negative asupra informaţiilor care ajung pe agenda publică. Toate aceste comportamente trebuie să înceteze”, se arată în documentul dat publicităţii luni, scrie Agerpres.