Reforma Bolojan: Salariile și pensiile înghețate în 2026, taxe suplimentare pe profitul băncilor, crește acciza la alcool și tutun

0
4
reforma-bolojan:-salariile-si-pensiile-inghetate-in-2026,-taxe-suplimentare-pe-profitul-bancilor,-creste-acciza-la-alcool-si-tutun
Reforma Bolojan: Salariile și pensiile înghețate în 2026, taxe suplimentare pe profitul băncilor, crește acciza la alcool și tutun

Premierul român Ilie Bolojan a comparat situația economică actuală cu cea din 2010, când România a avut cel mai mare deficit bugetar din ultimii 30 de ani.

Conferința de presă va începe la ora 17.00. FOTO: gov.ro

UPDATE 5.42

Șeful Guvernului a anunțat că va fi propusă o măsură temporară, prin care și anul viitor pensii și salarii să rămâne plafonate. „Este o măsură strict pentru anul următor”, a precizat acesta.

De asemenea, va fi propusă creșterea normei didactive cu 2 ore față de ce există acum în preuniversitar și universitar.

„Reforma burselor. Știu că nu e o chestiune populară, dar trebuie să fim corecți. A fost o creștere care nu poate fi suportată, mai ales pentru elevi. Aveam acum 3 ani o sumă de 188 milioane lei și anul trecut am ajuns la 4,7 miliarde lei. Este o creștere de zeci de ori și în afara că este o sumă foarte mare am ajuns ca printr-o aplicare neconformă să avem clase întregi care au burse de merit, dar care la BAC iau note de 5 sau 7 sau mai rău nu-și iau bacalaureatul. Nu mai știm ce înseamnă meritul”, a mai spus premierul.

Pachetul va fi prezentat și detaliat mâine de miniștrii de linie.

„În etapa a 2-a, până la sfârșitul lunii iulie, vom veni cu completări care țin de câteva elemente foarte importante legate de pensiile speciale, care este jalon din PNRR, de reforma instituțiilor autofinanțate prin reducerea cheltuielilor și reorganizări, gândiți-vă la ASF, ANCOM, ANRE, reforma companiilor de stat în sensul de cheltuieli mai eficiente, reducerea subvențiilor și asigurarea transparenței și performanței acestor companii, reforma cheltuielilor la nivelul administrației publice locale, reanalizarea unor sporuri care sunt aplicate în cascadă; avem ministere care și-au aplicat sporuri de câte 50-45 % și, practic, prin două operațiuni și-au dublat salariile – dar n-ar fi fost asta problema dacă apelurile de proiecte pe fonduri europene ar fi fost lansate la timp, dar nu sunt lansate la timp, dacă evaluarea proiectelor s-ar fi făcut repede și nu ar fi fost întârzieri și dacă absorbția fondurilor europene la final ar fi într-un grafic care să ne asigure confortul că le vom absorbi pe toate până la finalul acestei perioade, dar nu suntem în această situație”, a mai declarat premierul.

De asemenea, potrivit acestuia, tot în acest pachet vor fi actualizate redevențele și valorifica mai bine activele statului.

„La acest al 2-lea pachet vom lucra în următoarele 2 săptămâni, se lucrează și în prezent, dar ne-am concentrat pe acest prim pachet, în așa fel încât să venim cu aceste completări și practic să luăm măsurile care sunt necesare”, a spus el.

UPDATE 5.37

„TVA va trece de la 3 la 2 cote, de 11 si 21%. La cota redusa vor ramane medicamentele, alimentele, servicii publice apa si canalizare apa irigatii, cartile ,lemne foc si energia termica. Propunem ca si horeca sa ramana la acest nivel. Acest lucru se va face in asa fel incat in luna octombrie se va realiza un audit din care sa rezulte daca au crescut incasarile din aceasta zona. Daca nu vor creste, atunci si aceasta industrie are sanse mari ca de la sfarsitul anului sa intre la cota ridicata”, a transmis premierul.

El a precizat, de asemenea, că accizele la alcool, combustibil și tutun cresc cu 10%.

„A doua masura va fi cresterea accizelor. Creste baza 10% pentru alcool, combustibil. (..) Va creste si acciza pentru tigari. Al treilea element important este cresterea numarului de contributori la casa nationala de asigurari de sanatate. Sunt 6 milioane de contributori si 16 milioane de beneficiari si nu avem cum sa asiguram salarizare buna, conditii bune pacienti, investitii importante. Masurile maresc cresterea numarului de contributori”

O altă măsură să referă la contributorii la CNAS.

„Vor crește contributorii la CNAS. Măsurile înseamnă două direcții, aplicare contribuții la pensiile de peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții în așa fel încât să creștem de la puțin peste 6 milioane la 8 milioane de contribuabili. La o pensie de 4.000 de lei, se va plăti diferența de la 4.000 la 3.000, adică 100 de lei.”

De la 1 ianuarie, va creștere impozitul pe dividente de la 10 la 16%. Toate celelalte măsuri vor intra în vigoare de la 1 august.

„O alta masura, taxarea suplimentara a capitalurilor, vom propune si adopta masura care va intra in vigoare la 1 ianuarie, majorarea impozit dividende de la 10 la 16%. Toate celelalte masuri vor intra in vigoare de la 1 august.”

De asemenea, vor fi taxate profiturile băncilor și suprataxate toate câștigurile din jocurile de noroc.

„Vom taxa suplimentar profiturile bancilorr. Au unele dintre cele mai bune randamente ale capitalurilor din aceasta parte a Europei. O masura temporara: anul viitor pensiile si salariile din sectorul public sa ramana plafonate. E o masura excusiv pentru anul viitor”, a mai precizat Bolojan.

UPDATE 5.27

„De ce este corectarea deficitului o urgență și o prioritate? Am avut cel mai mare deficit din UE și al doilea din ultimii 30 de ani. Cel mai mare a fost în 2010, puțin mai mare ca cel de anul trecut, și vă rog să vă aduceți aminte că guvernele de atunci au fost nevoie să crească TVA de la 19 la 24% și să taie salariile din sectorul public cu 25%”, a spus premierul.

„Suntem într-o situație nu foarte diferită, dar în ceasul al 10-11lea și nu trebuie să stăm până ajungem cu spatele la zid (…) Dacă nu am face nimic sau am mai lungi foarte multe aceste măsuri ar fi câteva consecințe precum intrarea în incapacitate de plată. Ar însemna că creditorii noștri nu ne-ar mai împrumuta și nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile”, a adăugat el.

Știre inițială

Liderii coaliției de guvernare, alături de miniștrii relevanți din cabinetul Bolojan, discută miercuri, 2 iulie, un pachet amplu de măsuri fiscale menite să reducă urgent deficitul bugetar record lăsat în urmă de fostul guvern. 

Printre măsurile analizate se numără majorarea TVA-ului general de la 19% la 21%, creșterea unor taxe și impozite pentru mediul de afaceri, reducerea cheltuielilor bugetare, inclusiv a unor posturi și sporuri, stoparea cheltuielilor considerate nejustificate sau ineficiente.

Ilie Bolojan anunță deciziile la ora 17:00

Premierul Ilie Bolojan va susține o conferință de presă la ora 17:00, transmisă live pe canalele oficiale ale Guvernului.

Este așteptat să anunțe oficial măsurile convenite cu partenerii de coaliție și cu cei din Executiv.

Evenimentul va fi la Palatul Victoria – Centrul de presă, și va putea fi urmărită live pe Facebook, YouTube și canalul unic de distribuție al Palatului Victoria.