Premierul Ilie Bolojan i-a invitat joi, 3 iulie, pe reprezentanții celor cinci confederații sindicale reprezentative la nivel național pentru a discuta măsurile propuse de Guvern în actualul context economic și social.
Ilie Bolojan la întâlnirea cu reprezentanții celor cinci confederații sindicale/FOTO: Gov.ro
UPDATE BNS a transmis că premierul Ilie Bolojan a avut joi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții confederațiilor sindicale asupra măsurilor guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar.
„România are nevoie atât de măsuri structurale pentru a crește credibilitatea pe piețele financiare și în rândul investitorilor, cât și de soluții care să corecteze nedreptățile și dezechilibrele, pentru a reconstrui încrederea cetățenilor noștri.
Sindicatele și patronatele sunt partenerii noștri. Dialogul început astăzi va continua în mod constant. Mâine va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, în cadrul căruia vom continua consultările”, a afirmat prim-ministrul Ilie Bolojan.
La consultările de astăzi de la Palatul Victoria, reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor au discutat despre măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea veniturilor, precum și despre impactul social și economic al acestora.
Premierul Ilie Bolojan a precizat că propunerile reprezentanților sindicali vor fi analizate, iar în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale.
La întrevederea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, alături de prim-ministru, vicepremierul Marian Neacșu și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Jurca, iar din partea sindicatelor, președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăția, Leonard Bărăscu, președintele Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Mircea Burlacu, și reprezentantul Sindicatului Național „Forța Legii”, Marius Sepi.
Precizările Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel ALFA
Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, a declarat după discuții că, după rectificare „nu se vor primi bani suplimentari pentru instituții”. Acesta a aduăugat că „este greu de spus că se va negocia cu fiecare ordonator de credit în parte”.
Rezultatul discuțiilor cu partenerii va fi ori concedieri, ori 5 zile de concediu fără plată, a precizat Hossu. La capitolul salarii, președintele Cartel Alfa a declarat că nu se pot face modificări, iar „singurul aspect semnalat este că anumite instituții bugetare interpretează diferit legea privind sporurile”. Hossu a refuzat însă să precizeze care sunt acele instituții.
„Trebuie structurat un dialog clar și convocat Consiliul Tripartit. Textul oficial trebuie să ne fie pus la dispoziție și nouă”, a mai afirmat acesta.
De asemenea, acesta a declarat că pragul de 3.000 lei pentru introducerea CASS pe pensii este pur contabil, iar pragul a fost coborât pentru a majora cifrele finale.
Știre inițială „Astăzi, 3 iulie 2025, începând cu ora 09:00, Prim-ministrul Ilie Bolojan a invitat la Palatul Victoria reprezentanții celor cinci confederații sindicale reprezentative la nivel național pentru a discuta măsurile propuse de Guvern în actualul context economic și social.
Din partea Blocului Național Sindical (BNS), la această întâlnire participă domnul Mircea Burlacu, vicepreședinte al confederației.
Precizăm că această întâlnire nu are caracterul unei reuniuni formale a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS), ci este o consultare directă între Guvern și organizațiile sindicale reprezentative”, transmite BNS într-un comunicat.
Anterior, pe 30 iunie, vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Mircea Burlacu, a transmis că, în urma întâlnirii între confederațiile sindicale, reprezentanții au semnat o scrisoare către premierul Bolojan prin care au cerut „întrunirea de urgență cu cele cinci confederații sindicale pe tema măsurilor de austeritate”.
„Astăzi a avut loc întâlnirea celor cinci confederații sindicale (…), având ca obiect conturarea unor acțiuni comune referitoare proiectele actelor normative de austeritate care sunt promovate de Guvernul Bolojan. Pe scurt, toate cele cinci confederații am hotărât să avem o singură voce, o singură acțiune comună în ceea ce privește procedura prin care am fost eliminați de la consultarea reală și transparența cu privire la adoptarea acestor acte normative.
Prin urmare, am semnat împreună o scrisoare comună către premierul Bolojan prin care am cerut întrunirea de urgență cu cele cinci confederații sindicale pe tema măsurilor de austeritate, astăzi, până la adoptarea actului normativ în cauză”, a declarat acesta.
Ce măsuri de austeritate se vor aplica de la 1 august
Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri principalele măsuri de austeritate care se vor aplica începând cu data de 1 august, precizând că este nevoie de un efort comun astfel încât România să nu intre în incapacitate de plată.
– TVA va fi reașezată la două cote. Azi avem 3 cote: de 5%, 9% și 19%. Reașezăm TVA la 11% și la 21%. La cota redusă rămân medicamente, alimente, apă și canalizare, cărți, apă pentru irigații, lemne de foc și energie termică. Și industria HoReCa rămâne la acest nivel. Dacă încasările nu vor crește, atunci cu siguranță și această industrie are șanse mari să intre la cota ridicată la sfârșitul anului.
– Cresc accizele cu 10%, pentru băuturi alcoolice, combustibili și tutun.
– La sănătate, creștem numărul de contributori de la 6 milioane la 8 milioane de contribuabili. Se introduce CASS la pensiile mari de peste 3.000 lei. Se elimină excepții. Pentru o pensie de 4.000 lei, se va plăti 10% pe diferența dintre 4.000 lei și 3.000 lei, adică 10% din 1.000 lei, adică 100 lei.. Aceste măsuri intră în vigoare de la 1 august 2025.
– Taxarea suplimentară a capitalurilor: la 1 ianuarie 2026 se majorează impozitul pe dividende de la 10% la 16%.
– Creșterea numărului de contributori la Sănătate, avem 6 milioane de contributori /și 16 milioane de beneficiari
Înseamnă două direcții: aplicarea CASS la pensiile de peste 3.000 lei și eliminarea unor excepții, a.î. să creștem nunmărul de contribuabili la 8 milioan e. Ca să fac un calcul simplu înseamnă că pensionarii vor plăti 10% la diferența dintre pensia încasată și cei 3.000 lei.
„Aceste măsuri vor intra în vigoare la 1 august”, a punctat premierul.