Vicepremierul Tanczos Barna: „Dacă există performanţă pe plata taxelor, se poate păstra cota redusă pentru HORECA”. Când vor avea loc verificările

0
2
vicepremierul-tanczos-barna:-„daca-exista-performanta-pe-plata-taxelor,-se-poate-pastra-cota-redusa-pentru-horeca”.-cand-vor-avea-loc-verificarile
Vicepremierul Tanczos Barna: „Dacă există performanţă pe plata taxelor, se poate păstra cota redusă pentru HORECA”. Când vor avea loc verificările

Vicepremierul Tanczos Barna, a explicat, într-o conferință de presă, în care miniștrii au fost invitați să prezinte pachetul de măsuri fiscale anunțat de premierul Ilie Bolojan- care include măsuri precum creșterea TVA general la 21% – că „suntem presați de timp”.

Tanczos Barna a declarat că în octombrie se va verifica performanţa în ceea ce priveşte plata taxelor de către HORECA şi a precizat că, dacă aceasta va exista, cota redusă de TVA de 11% se poate păstra pentru acest sector

„Am propus-o eu pentru că HORECA la nivel european operează cu cotă redusă cu excepţia a două sau trei state membre. Este un domeniu unde concurenţa internaţională este acerbă. HORECA trebuie să fie în continuare competitivă pe plan internaţional. Sunt foarte multe contracte semnate deja de unităţile de cazare în care au fost incluse taxele, impozitele, costurile de anul acesta, de la începutul anului, şi cred că este o abordare absolut corectă din partea domnului prim-ministru când a spus: Ok, putem să acceptăm argumente, dar în acelaşi timp acest domeniu trebuie să performeze şi în ceea ce priveşte plata taxelor şi această performanţă se va verifica în octombrie şi în cazul în care există performanţă cu siguranţă se poate păstra cota redusă de 11%. (…) Domnul Anastasiu a susţinut propunerea”, a explicat vicepremierul într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria

 Știrea inițială

Suntem în fața unei provocări majore. Niciodată în instorie nu am fost atât de bine la PIB”, a spus vicepremierul.

 Tanczos Barna a adăugat:

„Creșterea datorie publice și deficitul bugetar trebuie corectate. Suntem presați de timp pentru că am avut o perioadă cu mai multe alegeri”.

„Primele variante prezentate nu sunt suficiente” 

Potrivit vicepremierului, „atât UE, cât și agentiile de rating au spus că primele variante prezentate nu sunt suficiente astfel încât am elaborat acest pachet”.

Vicepremierul a spus că în ultimele decenii România a cunoscut o redresare economică semnificativă recuperând foarte mult din decalajul faţă de celelalte state membre UE.

„Niciodată în istoria României nu am fost poziţionaţi aşa de bine în această regiune a Europei în privinţa PIB-ului pe cap de locuitor, cât şi în privinţa altor indicatori macro-economici, dar această creştere a generat şi dezechilibre care trebuie corectate”, a subliniat Tanczos Barna.

Barna a susţinut că această traiectorie va putea fi păstrată „doar dacă gestionăm urgent vulnerabilităţile acumulate, respectiv deficitele gemene”.

„Această situaţie creată în ultimii 10-12 ani – o apăsare foarte mare pe tot ce înseamnă stabilitate, predictibilitate în România. Creşterea accelerată a datoriei publice şi deficitul bugetar sunt acele elemente care trebuie corectate în viitorul apropiat. Primele şase luni au fost marcate de provocări majore, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Ştim foarte bine că în cursul lunii aprilie a început acea dispută între SUA – UE pe taxe vamale, am avut situaţia scăderii economice şi scăderii producţiei industriale în principalele ţări ale UE„, a spus vicepremierul.

Pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar

Ordonanța care impune mai multe măsuri pentru reducerea deficitului bugetar a fost pusă în transparență decizională. Printre măsurile introduse, pe lângă creșterea TVA, sunt și majorările accizelor la alcool, combustibil și tutun. Crește și prețul rovinietei, precum și impozitul pe profit pentru bănci. 

Tanczos Barna spune că suntem în fața unei provocări majore. FOTO Guvernul României

Potrivit documentului măsurile vizate sunt: 

– înghețarea pensiilor și salariilor și drepturilor sociale,

-creșterea cotei generale de TVA de la 19% la 21%,

-plata CASS la pensiile de peste 3000 de lei,

-creșterea accizei la alcool, combustibil și tutun,

-creșterea prețului rovinietei,

-creșterea impozitului pe profiturile băncilor de la 2% la 4%.

Măsurile fiscale ar urma să fie introduse etapizat, într-o primă etapă de la 1 august 2025 și a doua etapă la 1 ianuarie 2026.

Majorarea TVA, în ciuda opoziției de la Cotroceni

În campania electorală, Nicuşor Dan a dat în scris că TVA-ul nu va creşte în mandatul său prezidenţial. Cu toate acestea, Ilie Bolojan, din postura de prim-ministru, a propus creşterea cotei generale de TVA de la 19% la 21%, iar cotele speciale să fie majorate de la 9% la 11%.

Premierul Ilie Bolojan l-a convins pe președintele Nicușor Dan, după lungi discuții bazate pe cifre, să accepte majorarea TVA, deși Nicușor Dan a dat în scris în campania electorală că în mandatul său prezidențial cota TVA nu va crește.