
Trupul neînsuflețit al lui Mihai Leu a fost depus în sala teatrului din Hunedoara, unde, miercuri și joi, mii de oameni au venit să-i aducă un ultim omagiu. Atmosfera a fost încărcată de emoție, semn al prețuirii românilor pentru marele sportiv.
Priveghi la Mihai Leu. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Vineri, 4 iulie, a fost declarată zi de doliu în Hunedoara, în memoria marelui sportiv Mihai Leu, care s-a stins din viață la 1 iulie 2025, la vârsta de 56 de ani. Trupul său a fost depus, miercuri, în sala teatrului din Hunedoara, iar în cele două zile de priveghi, numeroși localnici și foști apropiați ai fostului campion mondial la box au venit aici pentru a-i aduce un ultim omagiu.
Atmosfera emoționantă le-a amintit unora dintre hunedoreni de o altă zi tristă pentru comunitate.
În urmă cu 32 de ani, la început de februarie 1993, sicriul cu trupul unui alt mare sportiv al Hunedoarei, fotbalistul Michael Klein, decedat la doar 33 de ani, era depus, de asemenea, în foaierul teatrului, iar mii de hunedoreni au venit atunci pentru a-și arăta prețuirea față de acesta.
Mihai Leu, campionul din Hunedoara
Patru ani mai târziu, tot într-o zi de februarie, Mihai Leu avea să le aducă românilor una dintre marile bucurii datorate performanțelor sportive. În 22 februarie 1997, hunedoreanul a devenit campion mondial profesionist la box, după ce l-a învins pe Santiago Samaniego, la Hamburg, Germania. Într-un interviu pentru Adevărul, Mihai Leu își amintea că, la scurt timp după victorie, s-a întors în Hunedoara, unde avea să trăiască unul dintre cele mai frumoase momente din viața sa.
Imaginea 1/17: Priveghi Mihai Leu, în Hunedoara Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (16) JPG
„La intrarea în oraș, oamenii au afișat un banner pe care era scris: «Mihai, Hunedoara te iubește!». M-a impresionat cu totul și chiar și acum, când îmi amintesc de acel gest al hunedorenilor, mă trec fiorii”, relata Mihai Leu, în 2014.
Hunedorenii și-au arătat și în aceste zile prețuirea pentru eroul lor contemporan, așa cum a fost numit fostul campion mondial la box profesionist și fostul campion de raliuri.
Sala teatrului a fost împodobită cu coroane de flori, iar numeroși localnici nu și-au putut stăpâni emoțiile în fața sicriului acoperit cu drapelul României. Mulți dintre ei l-au cunoscut personal și au povestit amintirile pe care le-au avut despre el și despre aprecierea pe care i-au purtat-o.
Mihai Leu va fi înmormântat vineri, la Hunedoara.
Mihai leu, eroul contemporan al Hunedoarei
Mihai Leu (1969–2025) a fost primul român care și-a trecut numele pe lista campionilor mondiali la box profesionist. În 1997, sportivul din Hunedoara a cucerit centura mondială la categoria semimijlocie a versiunii World Boxing Organization (WBO), după ce l-a învins, la capătul a 12 reprize, pe panamezul Santiago Samaniego. La scurt timp după ce a obținut cea mai importantă performanță din cariera sa, Mihai Leu a fost nevoit să se retragă din ring, ca urmare a unei accidentări la braț. Totuși, s-a relansat în raliuri, devenind campion național, la fel ca tatăl său înaintea lui.
Mihai Leu a fost apreciat ca sportiv încă din copilărie. A fost campion al României la juniori în 1983, 1984, 1985 și 1986, și campion mondial de juniori în 1987. În anul în care a devenit campion mondial la juniori, la vârsta de 19 ani, Mihai Leu a fugit în Germania, unde a continuat să performeze în box. Ca amator, a disputat 200 de meciuri și a câștigat 190. La profesioniști, a boxat în 28 de meciuri și le-a câștigat pe toate.
În 1993 a cucerit titlul Intercontinental al Germaniei, iar în 1995 a obținut titlul Intercontinental WBO. A devenit campion mondial la box, categoria semimijlocie a versiunii WBO, titlu câștigat pe 22 februarie 1997, împotriva panamezului Santiago Samaniego. Și-a apărat titlul de campion mondial WBO la 20 septembrie 1997, în meciul disputat împotriva irlandezului Michael Carruth. După retragerea din box, s-a dedicat raliurilor, sport pe care îl practicase și tatăl său.
După Revoluția din 1989, s-a întors în România și s-a stabilit, împreună cu familia, la Hunedoara.