Mihai Leu, condus pe ultimul drum la Hunedoara. Orașul și-a plâns fostul mare campion

0
2
mihai-leu,-condus-pe-ultimul-drum-la-hunedoara.-orasul-si-a-plans-fostul-mare-campion
Mihai Leu, condus pe ultimul drum la Hunedoara. Orașul și-a plâns fostul mare campion

A fost zi de doliu, vineri, 4 iulie 2025, la Hunedoara, în memoria fostului mare sportiv Mihai Leu (1969–2025), stins din viață la 56 de ani. Aproape 2.000 de oameni au venit la slujba de înmormântare a fostului campion.

Mihai Leu a fost înmormântat la Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Hunedoara l-a plâns, vineri, 4 iulie, pe Mihai Leu, unul dintre simbolurile orașului și cel mai performant sportiv pe care l-a dat în ultimele decenii. 

Mihai Leu, condus pe ultimul drum la Hunedoara

Sala teatrului din Hunedoara a fost aproape neîncăpătoare pentru numeroșii localnici și pentru foștii apropiați ai lui Mihai Leu, care au dorit să-și ia adio de la campionul mondial la box și pilotul de raliuri, unul dintre marii sportivi ai României.

Într-o atmosferă apăsătoare, accentuată și de vremea toridă de afară, sute de oameni s-au strâns și în fața teatrului pentru a-i aduce un ultim omagiu sportivului a cărui carieră, întinsă pe patru decenii, a inspirat nenumărați români.

În clădirea emblematică a Hunedoarei, sicriul lui Mihai Leu a fost înconjurat de oameni și de coroane de flori și drapele tricolore (video), iar mulți dintre cei prezenți l-au privegheat în lacrimi, pe fostul campion.

După slujba religioasă, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost purtat spre mașina mortuară, iar la ieșirea din sala teatrului, mulțimea l-a însoțit cu aplauze. Afară, foștii colegi de raliuri au turat motoarele într-un gest simbolic, ca omagiu adus acestuia.

În 1987, Mihai Leu, pe atunci în vârstă de 19 ani, devenea campion mondial la box juniori, la Havana, în Cuba. Câteva luni mai târziu, Leu a reușit să fugă din România regimului Ceaușescu, continuându-și cariera sportivă în Germania. Până în zilele Revoluției din 1989, gestul său curajos a fost interpretat de autoritățile comuniste drept o sfidare, iar performanțele sale sportive au fost trecute sub tăcere. Hunedorenii nu și-au uitat însă, „Leul”, cel pe care l-au întâmpinat, ani mai târziu, cu emoție la revenirea în țară. 

Imaginea 1/18: Mihai Leu a fost inmormantat vineri, la Hunedoara Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (19) jpg

În 1997, la zece ani după fuga sa în Occident, Mihai Leu s-a întors la Hunedoara, orașul natal, alături de noua sa familie, aducând acasă titlul de campion mondial la box profesionist. După retragerea din box, s-a dedicat raliului, pasiune moștenită de la tatăl său – și el fost pilot de raliuri.

„Să fii campion înseamnă să știi să visezi frumos, să te lupți pentru ceea ce îți dorești și să fii convins că orice este posibil. Să fii campion înseamnă să nu te dai bătut niciodată”, spunea Mihai Leu, campion la box și raliuri.

La 1 iulie 2025, Mihai Leu a decedat în spital, iar ultima sa întoarcere acasă a fost întâmpinată, de această dată, cu tristețe de localnici. Oamenii însă nu l-au uitat pe cel care a fost un simbol al Hunedoarei.

Leul din Hunedoara

Mihai Leu (1969–2025) a fost primul român care și-a trecut numele pe lista campionilor mondiali la box profesionist. În 1997, sportivul din Hunedoara a cucerit centura mondială la categoria semimijlocie a versiunii World Boxing Organization (WBO), după ce l-a învins, la capătul a 12 reprize, pe panamezul Santiago Samaniego. La scurt timp după ce a obținut cea mai importantă performanță din cariera sa, Mihai Leu a fost nevoit să se retragă din ring, din cauza unei accidentări la braț. Totuși, s-a relansat în raliuri, devenind campion național, la fel ca tatăl său înaintea lui.

Imaginea 1/15: Mihai Leu a fost inmormantat vineri, la Hunedoara Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (58) jpg

Mihai Leu s-a născut la Hunedoara, în data de 13 februarie 1969. Și-a început cariera la clubul Constructorul, apoi a trecut la Metalul Hunedoara. După primele sale performanțe în box, a fost transferat la Dinamo și apoi la Steaua București. A devenit campion al României la juniori în 1983, 1984, 1985 și 1986, iar în 1987 a devenit campion mondial la juniori, la Havana, în Cuba. În toamna aceluiași an, a participat la Balcaniada de la Patras, în Grecia, și a decis să nu se mai întoarcă în România. Mihai Leu avea 19 ani când a fugit în Germania, unde a continuat să performeze în box. Ca amator, a disputat 200 de meciuri și a câștigat 190. La profesioniști, a boxat în 28 de meciuri și le-a câștigat pe toate.

În 1991, Mihai Leu a devenit campion al Germaniei și unul dintre cei mai respectați boxeri ai lumii, evoluând sub numele Michael Löwe. În 1993 a cucerit titlul Intercontinental al Germaniei, iar în 1995 a obținut titlul Intercontinental WBO. A devenit campion mondial la box, categoria semimijlocie a versiunii WBO, titlu câștigat pe 22 februarie 1997, împotriva panamezului Santiago Samaniego. Și-a apărat titlul de campion mondial WBO la 20 septembrie 1997, în meciul disputat împotriva irlandezului Michael Carruth. După retragerea din box, s-a dedicat raliurilor, sport pe care îl practicase și tatăl său.

După Revoluția din 1989, s-a întors în România și s-a stabilit, împreună cu familia, la Hunedoara. Mihai Leu era căsătorit din 1992 cu Anna, iar în 1993 s-a născut fiul lor, Marco.