Summitul Moldova-UE: Ursula von der Leyen anunță că Chișinăul primește prima tranșă din sprijinul financiar record al UE

0
2
summitul-moldova-ue:-ursula-von-der-leyen-anunta-ca-chisinaul-primeste-prima-transa-din-sprijinul-financiar-record-al-ue
Summitul Moldova-UE: Ursula von der Leyen anunță că Chișinăul primește prima tranșă din sprijinul financiar record al UE

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Republica Moldova primește prima tranșă, de 270 de milioane de euro, din sprijinul financiar record oferit de UE, anunțul fiind făcut la Chișinău după primul Summit Moldova-UE.

Primul Summit Moldova-UE a avut loc la Chișinău în data de 4 iulie. FOTO: Facebook

,,Noi abia așteptăm să vă vedem în cadrul Uniunii Europene. Tocmai din acest motiv, în paralel cu cererea de aderare, încercăm să aducem economia dumneavoastră cât mai aproape de economia noastră. Astăzi pot să anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de Creștere Economică pentru Moldova. Ați prezentat rezultate în privința reformelor, iar noi livrăm rezultate”, a afirmat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Șefa Comisiei Europene a mai anunțat că, din luna octombrie, Chișinăul va fi parte a SEPA, adică ,,piața unică europeană: transferuri mai rapide, mai ieftine și mai multe oportunități pentru mediul de afaceri și pentru cetățenii dumneavoastră. În cele din urmă, vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, apartenența la Uniunea Europeană este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și afacerile. Dragă Maia, încă o dată vă spun cât de mult vă admirăm, noi, în Europa, pe dumneavoastră și lupta dumneavoastră pentru democrație”.

La final, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că ,,Moldova are un loc în familia noastră europeană”. 

Antonio Costa, președintele Consiliului European, prezent și el la același eveniment, a declarat că acest summit ,,reprezintă o veritabilă piatră de hotar în aprofundarea relațiilor noastre. Moldovenii au decis, într-o manieră democratică, că viitorul Republicii Moldova aparține Uniunii Europene. Acesta este scopul nostru, iar Uniunea Europeană este aici pentru a sprijini Republica Moldova la fiecare pas pe care îl întreprinde în acest parcurs”.

Iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că primul Summit Moldova-Uniunea Europeană este un moment important pentru relația dintre Chișinău și Bruxelles și transmite mesajul că țara sa contează.

,,Sprijinul și deschiderea față de noi sunt mai ferme ca niciodată. Pentru prima dată, suntem priviți ca parte firească a familiei europene. Primul summit Moldova – Uniunea Europeană arată că aderarea țării noastre la UE deja se întâmplă. Nu mai este un vis îndepărtat sau o promisiune vagă. Este un proces ancorat în realitate și construit pas cu pas, cu susținerea deplină a Uniunii Europene, a tuturor celor 27 state membre. Pentru că Moldova contează. Și pentru că întreaga Uniune Europeană lucrează cot la cot cu noi, pentru ca țara noastră să devină membru deplin al acestei familii”, a spus Maia Sandu.

Lidera de la Chișinău a subliniat că, în marja summitului, au avut loc discuții despre momentul aderării țării sale la Uniune, menționând că apropierea de aceasta a adus numeroase beneficii, printre care și Planul de Creștere Economică, în valoare de 1,9 miliarde de euro, oferit de UE.

,,În următorii trei ani, Uniunea Europeană va investi 1,9 miliarde de euro în Moldova – de la nord la sud, în orașe și sate. Din prima tranșă a fondurilor europene, vom repara aproximativ 200 de kilometri de drumuri regionale și raionale. Lucrările vor începe în mai multe localități din țară printre care: drumul între Maximovca și Mereni; Corjeuți–Caracușenii Vechi; Hârbovăț–Onișcani; Chioselia–Țărăncuța; Cărpineni; Ulmu; Vadul Rașcov–Șestaci; Borceag–Chioselia Rusă; Coșeni–Teșcureni și multe altele. În peste 100 de localități vor fi asfaltate drumuri locale care așteaptă de zeci de ani să fie reparate. Corjeuți, Văleni, Rîșcova, Feștelița, Cişmichioi, Albota de Jos. Școlile din toată țara vor primi sprijin pentru a-și renova cantinele, astfel încât, din 1 septembrie 2025, elevii din clasele a 5-a – a 9-a să beneficieze de alimentație gratuită. Vom susține antreprenorii prin granturi și programe de finanțare care îi ajută să investească, să-și dezvolte afacerile și să creeze locuri de muncă. Pentru tinerii care aleg să rămână și să muncească acasă, vom oferi un supliment de 3.000 de lei la salariu, timp de 12 luni, în primul an de angajare, în domenii strategice precum: industria electronică, industria chimică și farmaceutică, construcția de mașini și componente auto, textile și confecții, materiale de construcție, industria alimentară și industriile creative. 130 de localități vor primi mașini și utilaje pentru colectarea deșeurilor, pentru ca satele noastre să fie mai curate și bine îngrijite”, a adăugat președintele Maia Sandu. 

Chișinău și Kiev împreună, spre UE

Totuși, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Kremlinul încearcă prin diverse metode să îndepărteze statul său de UE. 

,,Kremlinul și vocile sale, împrăștiate strategic, inclusiv la Chișinău, încearcă să ne convingă că Moldova nu trebuie ajutată. Ei nu respectă alegerea poporului nostru, nu ne văd ca egali. Nu cunosc ce înseamnă ajutor și solidaritate – cunosc doar șantaj și control. În timp ce Europa ne oferă cel mai mare sprijin pentru dezvoltare din istoria noastră, aceste voci vor să ne taie accesul la fonduri, la parteneriate, la speranță. Dar Europa a demonstrat că unitatea și ajutorul reciproc pot aduce pace, prosperitate și progres – indiferent de limbă, geografie sau trecutul istoric. Toate statele UE sunt mai prospere pentru că se sprijină între ele. Și Moldova se va dezvolta cu ajutorul prietenilor săi, contribuind, la rândul ei – așa cum este firesc – la o Uniune a statelor libere și prospere. Astăzi am discutat și despre țara vecină, Ucraina. Trebuie să fim uniți în sprijinul Ucrainei. Nu doar pentru că este firesc să ajuți un vecin aflat în suferință, ci și pentru că Ucraina ține piept unui imperiu al agresiunii care amenință întreaga regiune. Avem pace în Moldova pentru că vecinii noștri ucraineni ne-o apără. Acest lucru trebuie înțeles și apreciat. Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni. Vom continua să fim un partener de securitate de încredere – pentru Ucraina și pentru Uniunea Europeană. Moldova și Ucraina merg pe același drum spre Uniunea Europeană, iar integrarea ambelor țări va întări securitatea europeană”, a conchis președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Alarmă falsă cu bombă

Înainte de începerea evenimentului, Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a fost ținta unei alerte cu bombă, după ce o persoană necunoscută a sunat și a informat autoritățile despre existența unui presupus obiect explozibil pe teritoriul aerogării. Serviciile specializate s-au deplasat la fața locului pentru verificări, dar nu au găsit nimic suspect.

Primul Summit Moldova-UE a avut loc în data de 4 iulie la Reședința de Stat din centrul Chișinăușui, evenimentul având loc cu participarea liderilor europeni, precum și cei moldoveni.

Acesta a avut loc după ce 27 de lideri ai statelor membre reuniți în cadrul Consiliului European au recomandat recent Comisiei Europene să întreprindă următorii pași în vederea aderării Republicii Moldova la UE. 

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022, la mai bine de o săptămână de la începerea războiului din Ucraina. Ea a obținut statutul de țară candidată la Uniune în luna iulie a aceluiași an, în același timp cu Kievul.

Pe 15 iunie 2024, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au dat „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Președinția belgiană a Consiliului UE.

Acum, însă diplomații de la Bruxelles iau în calcul ideea decuplării Kievului de Chișinău pe drumul european.