Lucrările la primul drum expres din nord-vestul României au ajuns la final, după doi ani de șantier. Șoseaua de mare viteză va scoate traficul greu din municipiul Turda, facilitând accesul spre Cluj- Napoca și legătura dintre DN 1 și Autostrada Transilvania.
Drumul expres 4, aproape finalizat. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Unul dintre cele mai așteptate tronsoane rutiere aflate în șantier în nord-vestul României se pregătește de deschidere.
În următoarele zile este așteptată finalizarea celor cinci kilometri din Drumul Expres DEx4 Turda–Dej, respectiv sectorul rutier care va lega Autostrada Transilvania de șoseaua Cluj Napoca – Turda, în nodul rutier Tureni.
„Lucrările sunt într-un stadiu foarte avansat, iar constructorul m-a asigurat că până în 6 iulie 2025, partea carosabilă va fi complet finalizată și pregătită pentru deschiderea circulației. Mai sunt de finalizat câteva lucrări – stratul final de asfalt pe anumite porțiuni, marcajele, parapeții de protecție și indicatoarele rutiere – însă toate sunt în grafic”, informa, recent, de pe șantier, fostul parlamentar de Cluj, Viorel Băltărețu.
Mini-autostrada din Cluj așteaptă deschiderea
În această săptămână, potrivit acestuia, constructorii au primit avizul pentru montarea portalurilor cu indicatoare pe autostrada A3, în zona intersecției cu noul drum expres, adăuga acesta, unele dintre ultimele formalități necesare finalizării proiectului.
Dumul expres aflat în vecinătatea municipiului Turda se află în șantier din toamna anului 2023 și va funcționa ca o legătură între Autostrada Transilvania A3 și DN1, în zona localității Tureni. Noul traseu va scoate o parte din traficul greu din Turda, respectiv camioanele care tranzitează municipiul dinspre Alba și Mureș spre centura din zona Aeroportului Cluj-Napoca. Investiția depășește 562 de milioane de lei (fără TVA), cu finanțare asigurată prin Programul Transport 2021-2027.
Imaginea 1/22: Drumul expres Dex4 intre Autostrada Transilvania A3 si Tureni, Cluj Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (42) JPG
Noua șosea, realizată de o asociere de constructori români și spanioli condusă de Dimex 2000 SRL, va avea două benzi de circulație pe sens (cu o lățime de 3,5 metri fiecare), acostamente de 2,25 metri și un spațiu median de 3 metri, echipat cu separatoare de sens. Totodată, proiectul include un total de șapte poduri și viaducte.
Lungimea principală a drumului expres este de cinci kilometri, iar bretelele de legătură cu DN1 și A3 vor totaliza zece kilometri. Pe noul drum din județul Cluj, viteza maximă de circulație este 120 km/h.