Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Elena Costache, trage un semnal de alarmă privind un blocaj instituțional grav generat de refuzul sau întârzierea semnării decretelor de pensionare ale magistraților de către președintele României, Nicușor Dan.
Elena Costache a reiterat disponibilitatea CSM de a purta un dialog cu N. Dan. FOTO: captură YouTube
Șefa CSM denunță lipsa totală de comunicare cu Administrația Prezidențială și avertizează că situația afectează grav funcționarea sistemului judiciar, într-un interviu acordat publicației stiripesurse.ro. La data interviului, 3 iulie, zeci de judecători și procurori se aflau „cu un picior în afara sistemului”, dar blocați legal în activitate, în lipsa semnării decretelor.
„Mi se pare că trăim într-o tragicomedie”, a spus Elena Costache, menționând și riscurile juridice care decurg din această situație. Deși magistrații se află formal în activitate, instanțele și parchetele nu îi pot implica în ședințe sau dosare, întrucât publicarea decretului poate surveni oricând, invalidând activitatea desfășurată.
Singurul semn din partea Cotroceniului, potrivit șefei CSM, a fost semnarea unui singur decret – cel al unui magistrat care pe 5 iulie a împlinit vârsta de 70 de ani, limita legală maximă pentru activitatea în magistratură.
În lipsa unui răspuns oficial, Elena Costache a afirmat că CSM ar putea sesiza Curtea Constituțională cu un posibil conflict juridic de natură constituțională între puterile statului.
„Nu vreau să speculez și nu vreau să pornesc de la… că vorbeam de conspirații și că trăim într-o epocă a conspirațiilor, nu vreau să țes o teorie a conspirației pe chestiunea aceasta, dar nu pot să nu spun că respectivii colegi, și nu numai ei, se gândesc la niște lucruri. Dar nu îmi permit acum, eu, în calitatea pe care o am, să le fac publice. Adică de ce? De ce nu se semnează? De ce se stagnează? Pentru ceea ce se dorește practic încă un factor de destabilizare? Am dat un exemplu”, a mai spus judecătoarea.
Costache a subliniat că nu dorește să speculeze în legătură cu posibile interese din spatele acestui blocaj, dar admite că situația ridică semne de întrebare chiar și în rândul magistraților afectați: „E greu de înțeles și pentru mine, ca om, ca persoană, lăsând la o parte funcția pe care o am. Nu, nu îmi dau seama. Efectiv nu îmi dau seama, pentru că este clar că oamenii își doresc să plece. Ce facem, îi sancționăm pe respectivii oameni prin nesemnarea decretelor? Nu înțeleg, nu îmi dau seama.”
Elena Costache a reiterat disponibilitatea Consiliului de a purta un dialog deschis cu președintele, care – potrivit promisiunilor din campanie – ar fi trebuit să participe chiar și la ședințele de plen ale CSM.
„Noi îl așteptăm cu drag, îl așteptăm oricând, este încunoștiințat de fiecare dată când avem ședință de plen. Evident, nu s-a întâmplat până acum”, a transmis Elena Costache.