Liga Orașelor și Comunelor (LOC) a anunțat că părăsește Blocul Împreună, subliniind că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie și motivând că blocul pro-european s-ar fi transformat într-un instrument politic. Reprezentanții blocului critică decizia formațiunii.
LOC a părăsit Blocul Împreună din Republica Moldova. FOTO: Facebook
,,Blocul, care trebuia să ofere o alternativă reală cetățenilor dezamăgiți de guvernare, a fost transformat într-un instrument politic izolat, unde dialogul și extinderea au fost înlocuite de tergiversare, etichetări și jocuri de culise”, a afirmat liderul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean.
Mai mult, președintele LOC subliniază că nu este de acord ca oameni și partide corecte să candideze pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea pro-europeană aflată la guvrnare, fără să-și păstreze identitatea.
,,LOC nu va accepta scenarii în care personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS. Moldova are nevoie de o opțiune pro-europeană autentică, necompromisă, născută din comunități locale, și nu de alianțe încheiate în spatele cetățenilor.În baza deciziei Biroului Executiv Central din 5 iulie 2025, LOC va merge separat în alegeri și lansează un apel către foștii parteneri loiali din Bloc și personalități din societate pentru a explora posibilitatea unei participări comune în alegerile parlamentare pe platforma LOC.Votul fiecărui cetățean contează. Nu există vot inutil, ci doar politicieni inutili. E timpul ca în fruntea țării să vină oameni pregătiți, onești și demni”, a conchis Alexandru Bujorean.
Reacția Blocului Împreună
Responsabilii PAS nu au venit deocamdată cu o reacție, iar reprezentanții Blocului Împreună afirmă că decizia LOC vine într-un moment crucial pentru viitorul Republicii Moldova. Ei susțin că Kremlinul încearcă să deturneze parcursul european al țării și amintesc că s-au mai confruntat cu o situație similară anul trecut, când Coaliția pentru Unitate și Bunătate (CUB) s-a retras din bloc.
,,Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament. Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar- o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului.Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice”, se arată într-un comunicat de presă al blocului politic.
Tentativele Moscovei
Blocul Împreună critică hotărârea LOC de a se retrage, acuzând formațiunea că slăbește unitatea pro-europeană într-un moment atât de important pentru viitorul european al Republicii Moldova.
,,Ne exprimăm mirarea și dezamăgirea față de această alegere, cu atât mai mult cu cât discursul asumat de către conducerea partidului LOC pare să rezoneze cu retorica celor care doresc să compromită orice tentativă de construire a unei coaliții proeuropene solide. Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova.În aceste condiții, este firesc ca drumurile noastre să se despartă aici. Blocul Împreună rămâne consecvent angajamentelor sale și va continua să construiască, alături de cetățenii Republicii Moldova, o ofertă politică serioasă, credibilă și determinată să asigure o majoritate proeuropeană sănătoasă după scrutinul din 28 septembrie. În fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene, Blocul ÎMPREUNĂ rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor. Doar un parlament cu o majoritate clar proeuropeană va putea garanta continuarea reformelor, apărarea democrației și aderarea țării noastre la Uniunea Europeană!”, au evidențiat membrii Blocului Împreună.
Bloc format din trei formațiuni
În componența Blocului Împreună sunt acum Platforma DA, Partidul Schimbării și Partidul Verde Ecologist.