Raportul de țară 2025 privind mediul, publicat de Comisia Europeană arată că România înregistrează progrese lente și continuă să se confrunte cu dificultăți în aplicarea politicilor europene de mediu.
Comisia Europeană FOTO: Arhivă, Adevărul
Potrivit evaluării Comisiei, România a implementat unele bune practici în conservarea și restaurarea naturii. Acestea includ crearea unei rezervații naturale în Carpații Meridionali, conservarea insectelor saproxilice în Carpații Orientali și o abordare cooperativă pentru buna gestionare a pajiștilor Natura 2000 din sudul Transilvaniei.
De asemenea, au existat proiecte LIFE de succes care vizează conservarea sturionilor.
Cu toate acestea, printre principalele provocări identificate de Executivul comunitar se numără economia circulară, poluarea, guvernanța și investițiile.
Economia circulară: sunt necesare urgent eforturi suplimentare
În ceea ce privește economia circulară, raportul arată că performanțele României în ceea ce privește deșeurile și economia circulară rămân insuficiente.
„Sunt necesare urgent eforturi suplimentare pentru a renunța la dependența României de eliminarea deșeurilor în depozitele de deșeuri, care rămâne semnificativă. Deși România a înregistrat unele progrese în ceea ce privește închiderea depozitelor de deșeuri sub standarde sau ilegale, progresele au fost prea lente, ceea ce a dus la amenzi”, precizează Executivul comunitar, potrivit Agerpres.
Cu privire la poluare, forul comunitar estimează că apele uzate urbane colectate în România nu sunt tratate în mod adecvat, așa cum prevede legislația UE.
Calitatea aerului, motiv de îngrijorare
„Calitatea aerului din România continuă să fie un motiv de îngrijorare în unele părți ale teritoriului său, cu consecințe grave asupra sănătății populației. Măsurile luate pentru a combate poluanții atmosferici sunt încă insuficiente. Există nerespectare a angajamentelor de reducere a emisiilor de NOx și PM2,5 pentru perioada 2020-2029, depășiri peste valorile limită pentru NO2 și PM10 și, în ciuda unor progrese, persistă probleme în monitorizarea calității aerului”, susține Comisia Europeană.
Deficitul de investiții din România se ridică la 5,4 miliarde euro pe an
În materie de guvernanță și investiții, Bruxelles-ul estimează că deficitul actual de investiții din România se ridică la 5,4 miliarde euro pe an, reprezentând aproximativ 1,9% din PIB-ul național, cu mult peste media UE (0,77%).
„România a elaborat linii directoare naționale pentru pregătirea rapoartelor EIA specifice proiectelor hidroenergetice. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare în ceea ce privește procesul de informare privind SEA și EIA, precum și informarea publicului cu privire la drepturile sale de acces la justiție și îmbunătățirea accesului la instanțe”, concluzionează Bruxelles-ul.
Cea de-a patra evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu, publicată luni de Comisia Europeană, identifică tendințele comune la nivelul UE, pe baza rapoartelor de țară individuale ale celor 27 de state membre ale UE.
„Investițiile în punerea în aplicare a legislației de mediu sunt foarte avantajoase din punct de vedere economic. Aceasta este o reamintire oportună a faptului că punerea în aplicare și competitivitatea merg mână în mână pentru a ne proteja mediul și resursele de care avem nevoie pentru tranziție și pentru generațiile viitoare”, a declarat comisarul european pentru mediu, reziliența în domeniul apei și o economie circulară competitivă, Jessika Roswall.
Costurile nepunerii în aplicare a legislației UE în domeniul mediului prin poluarea aerului și a apei, degradarea naturii și deșeuri sunt estimate la 180 de miliarde euro pe an pentru UE. Aceasta reprezintă aproximativ 1% din produsul intern brut (PIB) al UE.