Guvernul Bolojan şi-a asumat răspunderea, luni, în plenul comun al Parlamentului, pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Premierul a declarat că măsurile sunt „nepopulare”, dar necesare și vor fi aplicate doar pentru o perioadă limitată. Acesta a avertizat că, în lipsa unor corecții rapide, România riscă să piardă accesul la fonduri europene, să ajungă la un rating de tip junk și să fie ocolită de investitori.
Premierul Ilie Bolojan a precizat că măsurile nepopulare cuprinse în pachetul pentru reducerea deficitului bugetar sunt pe o perioadă limitată, situația putând fi diferită la sfârșitul lui 2026.
„Știu că aceste măsuri nu sunt populare. Le mulțumesc românilor pentru răbdare și înțelegere. Vreau să le transmit că această perioadă dificilă va dura o perioadă limitată. După ea, există speranță. Dacă facem ce trebuie în următoarele luni, vom fi într-o altă situație la sfârșitul anului viitor. Stimați colegi, până la a ne atinge dezideratul de prosperitate, rațiunea și pragmatismul ne îndeamnă să vedem urgențele noastre”, a spus prim-ministrul.
Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea în Parlament. FOTO Mediafax
„Aproape 40% din deficit este generat de cheltuieli permanente”
Bolojan a explicat că România se confruntă cu un dezechilibru bugetar grav: pentru fiecare 100 de lei încasați, statul cheltuiește 132 de lei. Iar aproape 40% din deficit este generat de cheltuieli permanente, în special salarii din sectorul public – care, raportat la contribuabili, sunt peste media UE.
„Suntem, pe de altă parte, printre țările cu cele mai mici venituri fiscale din UE (sub 30% din PIB față de aproximativ 40% în vestul Europei). Avem cote de TVA și taxe pe dividende printre cele mai reduse. Eu nu spun că nu e bine să ne dorim să le ținem cât mai jos, dar trebuie să fim și realiști. În primul rând, trebuie să le încasăm, combătând evaziunea fiscală și fraudarea banului public. Dar asta nu se poate face de pe o zi pe alta”.
„Fără a ține pasul cu dezvoltarea și ordinea cu țările membre, nu vom mai primi sprijinul fondurilor europene”
Premierul a subliniat că fără un sistem fiscal corect și predictibil, „nu vom mai avea cu ce plăti drumuri, spitale, armată, salarii sau pensii. „Fără a ține pasul cu dezvoltarea și ordinea cu țările membre, nu vom mai primi sprijinul fondurilor europene. Ne vom izola și afunda în propriile scenarii financiare păguboase, așa cum s-a întâmplat deja”.
Pachetul de măsuri anunțat de Guvern:
- TVA reorganizat: cota standard crește la 21%, iar cota redusă va fi de 11% pentru alimente de bază, medicamente, lemne, cărți, energie termică și HORECA.
- Accize crescute: cu 10% la alcool și carburanți, majorări și pentru tutun.
- CASS pentru pensiile mari: contribuția se aplică doar pentru partea care depășește pragul de 3.000 de lei.
- Taxarea capitalurilor mari: impozitul pe dividende va ajunge la 26% din 2026.
- Impozite suplimentare: pe profiturile bancare și ale companiilor de jocuri de noroc; suprataxarea câștigurilor din jocuri de noroc.
- Înghețarea unor cheltuieli bugetare: inclusiv înghețarea pensiilor și salariilor bugetare în 2026.
În Educație, premierul a precizat că titularii nu își vor pierde locurile de muncă, însă plățile cu ora se vor reduce. Bursele vor fi acordate doar elevilor cu note peste 9, în încercarea de a elimina acordarea automată a burselor de merit.
„Putem avea o bună guvernare cu respect pentru cetățeni. Vom face ordine în finanțele țării, iar tot ce am anunțat se va pune în practică. Sunt un premier cu mandatul pe masă”, a spus Bolojan.
Amintim că liderul AUR, George Simion, a anunțat, luni, în plenul Parlamentului, că depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan.