Propaganda rusă în România. Cum sunt influențați moldovenii de mesaje anti-UE

0
3
propaganda-rusa-in-romania.-cum-sunt-influentati-moldovenii-de-mesaje-anti-ue
Propaganda rusă în România. Cum sunt influențați moldovenii de mesaje anti-UE

Cetățenii moldoveni din România, ale căror voturi pot fi decisive la viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova, ar putea deveni ținte ale propagandei pro-ruse și eurosceptice. Istoricul Cosmin Popa explică ce teme ar putea fi folosite pentru a-i influența.

Ștefan cel Mare, unul dintre simbolurile care unește România și R. Moldova. Wikipedia

Rusia are toate motivele să încerce să încetinească procesul de aderare a Moldovei la UE, iar unul dintre mecanismele prin care ar putea acționa este impunerea unui Parlament „marionetă”, a cărui orientare eurosceptică ar putea încetini semnificativ sau chiar deraia complet parcursul european al Moldovei, potrivit publicației „The Moscow Times”.

Monitorizările realizate de Institutul pentru Studiul Conflictelor și Analiza Rusiei (ICAR) și Comunitatea Watchdog.md în perioada preelectorală arată că Rusia investește resurse semnificative pentru a influența alegerile din Republica Moldova, potrivit publicației.

Aceasta notează că Rusia finanțează mai multe proiecte politice și promovează narative pro-ruse prin propagandă online, pentru a-și crește șansele de a obține un Parlament favorabil intereselor sale la alegerile din toamnă. Mai multe figuri politice cunoscute au fost vizate de aceste operațiuni.

O altă concluzie a cercetărilor este că Rusia este pregătită să escaladeze presiunea asupra Republicii Moldova, activând noi puncte sensibile și, posibil, declanșând destabilizări regionale.

O miză importantă pentru propaganda pro-rusă ar putea fi și voturile cetățenilor moldoveni din România. Aproape 300.000 de moldoveni trăiesc aici, iar voturile lor ar putea fi decisive la alegerile parlamentare programate pentru septembrie 2025 în Republica Moldova.

Cum ar putea fi influențați moldovenii din România

Premisa că propaganda prorusă ar putea încerca să influențeze moldovenii stabiliți în România în contextul viitoarelor alegeri este destul de discutabilă, dar asta nu o face lipsită de sens și de un oarecare fond, arată istoricul Cosmin Popa, specialist în istoria URSS și Rusiei și istoria Europei Centrale şi de Sud-Est, în perioada comunistă și contemporană.

„Cred că una dintre direcțiile prin care diaspora moldovenească din România poate fi atacată este exact acest discurs revizionist, plecat de la Moldova Mare, despre care propaganda rusă speră să găsească ecou și în inimile și mințile moldovenilor din România, nu numai ale moldovenilor rusofoni din Republica Moldova. Dar asta nu este decât o supoziție, nu este o certitudine în niciun caz”, spune doctorul în istorie Cosmin Popa.

Potrivit specialistului, Rusia va încerca să oprească Republica Moldova din parcursul ei european și va căuta să o destabilizeze, astfel încât această să devină incompatibilă cu Uniunea Europeană. Toate narativele eurosceptice și eurofobe vor fi serios influențate de propagandă în Republica Moldova, inclusiv problema dezindustrializării și a crizei economice produse de concurența capitalului occidental, adaugă acesta.

„Realitatea arată însă că datele economice din Moldova indică o îmbunătățire semnificativă de când Moldova s-a apropiat de Uniunea Europeană, iar ceea ce deranjează foarte tare propaganda Kremlinului este că, de fapt, Rusia și-a pierdut de mult statutul de cel mai important partener comercial al Republicii Moldova”, afirmă dr. Cosmin Popa.

Moldova s-a arătat pregătită în gestionarea alegerilor

Vestea bună pentru Republica Moldova și pentru România în egală măsură, este că guvernul de la Chișinău pare destul de bine pregătit astfel încât să controleze situația și să creeze toate condițiile astfel încât votanții din Republica Moldova să se exprime în cunoștință de cauză, adaugă acesta.

„Până acum, guvernul de la Chișinău s-a priceput foarte bine, spre deosebire de ce s-a întâmplat în România, să oprească funcționarea rețelelor prin care cei puși de Moscova în principal, gruparea din jurul lui Ilan Șor, au căutat să influențeze semnificativ opțiunile electorale. Faptul că au pus la bătaie sume consistente, dar și o rețea extrem de bine dezvoltată de oameni pe teritoriul Republicii Moldova arată, practic, gradul de pătrundere al intereselor rusești în Republica Moldova. Sunt convins, judecând după deciziile pe care le-a luat guvernul din Republica Moldova în ultima vreme, legate de consolidarea fundamentelor democratice în Republica Moldova, inclusiv în materie de politici culturale, că știe exact ce are de făcut”, a precizat istoricul.

Următoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova sunt programate pentru 28 septembrie 2025.