Premierul Dorin Recean subliniază că votul nu se negociază cu oligarhii fugari, iar Parlamentul de la Chișinău trebuie să rămână vocea moldovenilor, nu să devină un instrument al Kremlinului. Această afirmație a fost făcută pe fondul avertizărilor privind ingerința Moscovei în alegerile parlamentare.
Premierul moldovean accentuează că democrația nu este de vânzare. FOTO: Facebook
„Democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari. Moldova nu se mai întoarce în trecut iar Parlamentul Republicii Moldova trebuie să rămână vocea poporului nostru, nu să devină un instrument al Kremlinului”, a afirmat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, în timpul conferinței regională 2025 „Banii în politică – Bani, Securitate și Democrație: Apărarea integrității electorale în era digitală”, eveniment desfășurat în perioada 8-9 iulie la Chișinău de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Totodată, Dorin Recean a vorbit despre cum Moscova încearcă să influențeze votul, subliniind că ,,pe lângă banii virați prin conturi false, există și cei care folosesc criptomonede pentru a finanța interpuși, iar experții ruși testează limitele instituțiilor noastre prin mai multe feluri”.
- provocarea crizelor energetice de la începutul acestui an;
- destabilizarea economică continuă în regiunea transnistreană;
- atacuri cibernetice, vizând infrastructura electorală;
- utilizarea inteligenței artificiale pentru dezinformare sofisticată”, a adăugat oficialul moldovean.
Avertismentul premierului de la Chișinău
Dorin Recean a mai avertizat că un aspect și mai îngrijorător este apariția partidelor- fantomă ,,care par pro-europene, dar sunt finanțate din Rusia pentru a forța o majoritate pro-Kremlin în Parlament. Vreau să fie clar: Republica Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze din exterior alegerile noastre. Vom folosi toate instrumentele disponibile pentru a proteja suveranitatea, democrația și viitorul european al țării. Stimați participanți, în această toamnă, Republica Moldova își va alege Forul Legislativ. Acest scrutin trebuie să fie curat, liber și finanțat corect. Altfel, ne expunem riscului de a fi manipulați, cumpărați și, în ultimă instanță, subminați”.
Premierul a accentuat că țara sa se află în plin proces de pregătire pentru aderarea la Uniune.
„Drumul nostru spre Uniunea Europeană presupune standarde, reguli și integritate. Iar noi suntem hotărâți să ne ridicăm la înălțimea acestor așteptări – așteptările cetățenilor Republicii Moldova”, a punctat premierul Dorin Recean.
Scrutin cu miză importantă
Alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt programate pentru data de 28 septembrie. Scrutinul are o miză extrem de importantă pentru țară care aspiră să adere la Uniunea Europeană. Liderii de la Chișinău au avertizat că Moscova va încerca să influențeze votul cu scopul de a instala o guvernare pro-rusă și de a deturna ulterior parcursul european al Republicii Moldova.
Anul trecut, Moscova a interferat în alegerile prezidențiale și în referendumul pro-UE din toamnă, implementând această strategie prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor.
Conform autorităților moldovene, zeci de mii de cetățeni ar fi fost mituiți. Rețeaua masivă de cumpărare a voturilor ar fi fost executată de Ilan Șor, dar orchestrată de serviciile speciale rusești.
Instrumentul Moscovei
Ilan Șor, considerat principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde la Moscova din iarna anului trecut pentru a scăpa de justiția de la Chișinău.
Prorusul Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru implicarea în furtul miliardului, acuzații pe care le neagă.