Acționarii TRANSGAZ vor să preia pachetul majoritar al Petrostar, principala companie de inginerie tehnologică, proiectare și consultanță din domeniu

0
9
actionarii-transgaz-vor-sa-preia-pachetul-majoritar-al-petrostar,-principala-companie-de-inginerie-tehnologica,-proiectare-si-consultanta-din-domeniu
Acționarii TRANSGAZ vor să preia pachetul majoritar al Petrostar, principala companie de inginerie tehnologică, proiectare și consultanță din domeniu

Acționarii operatorul național de sistem și transport al gazelor naturale, Transgaz, au aprobat, miercuri, cumpărarea pachetului majoritar, 51% de acțiuni al Petrostar S.A. Ploiești, principala companie de inginerie tehnologică, proiectare și consultanță pentru industria extractivă de petrol și gaze din România. Prețul maxim pe care l-au stabilit în cadrul Adunării Generale Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) este fe 4,52 milioane de lei, dar pentru negocieri și subscriere i-au mandatat pe directorul general și directorul financiar al companiei de stat.

Acționarii Transgaz au dat în unanimitate votul pentru achiziționarea unei participații de 51% din capitalul social al Petrostar S.A. la un preț maxim de 4.520.143 Lei, a anunțat, miercuri compania, într-un anunț pe site-ul propriu și al Bursei de Valori București.

Care sunt cele două opțiuni pentru subscriere

Potrivit hotărârii acționarilor, subscrierea este condiționată de obținerea unei participații de 51% din capitalul social al Petrostar S.A. prin oricare din cele două opțiuni:

  • a) Subscrierea integrală de SNTGN Transgaz S.A. a acțiunilor emise de Petrostar pentru majorarea capitalului social cu valoarea de 4.520.143 lei, respectiv de la valoarea actuală de 4.342.867 lei până la valoarea de 8.863.010 lei, prin emiterea unui număr de 57.217 acțiuni noi nominative, fiecare cu o valoare nominală de 79 lei/acțiune, numărul total de acțiuni al societății urmând să fie de maxim 112.190 acțiuni; sau
  • b) Subscrierea de către SNTGN Transgaz S.A. a acțiunilor rămase nesubscrise și/sau neplătite după finalizarea etapei în care acțiunile nou emise sunt oferite către acționarii existenți în baza dreptului de preferință și achiziționarea de la acționarii existenți ai Petrostar S.A. la un preț de 79 lei/acțiune, a unui număr de acțiuni necesar pentru a deține o participație de 51% din capitalul social al Petrostar S.A.

„Achiziția acțiunilor de la acționarii existenți ai Petrostar se va efectua după expirarea termenului de exercitare a dreptului de preferință al acționarilor existenți ai Petrostar S.A. și după expirarea dreptului de preempțiune conferit acționarilor prin statut cu privire la achiziția oricăror acțiuni pe care un alt acționar dorește să le vândă, în baza unor contracte autentificate de cesiune a acțiunilor condiționate de obținerea de către Transgaz a unei participații de 51% din capitalul social al Petrostar S.A”, au transmis oficialii Transgaz.

Acționarii aprobat astfel mandatarea directorului general, Ion Sterian, sau a locțiitorului său de drept și a directorului financiar în vederea îndeplinirii tuturor formalităților necesare subscrierii, inclusiv semnării cererii de subscriere, precum și în vederea negocierii și semnării dacă este cazul a contractului/contractelor autentificate de cesiune a acțiunilor.

30.000 de proiecte în 70 de ani

Grupul Transgaz, la care statul, prin Secretariatul General al Guvernului deține pachetul majoritar de acțiuni, 58,5%, a realizat în 2024 un profit net de 391,4 milioane lei, mai mare cu 97% faţă de 198,5 milioane lei în 2023.

Veniturile din activitatea de exploatare, înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii conform cu IFRIC12 au urcat în 2024 cu 29%, la 2,3 miliarde lei, de la 1,78 miliarde lei în 2023.

Potrivit informațiilor Petrostar, cu o experiență de peste 70 ani, Petrostar este principala companie de inginerie tehnologică, proiectare și consultanță pentru industria extractivă de petrol și gaze din România.

„Peste 30.000 de proiecte demonstrează succesul companiei în decursul a mai mult de 70 de ani de activitate”, potrivit informațiilor de pe site. Acesta prestează o gama completă de servicii necesare pentru materializarea proiectelor, respectiv: studii de fezabilitate, proiecte tehnice, proiectare de baza și alte detalii, servicii de ingineri, servicii de cercetare și consultanță, inginerie de zăcământ și studii privitoare la protecția mediului ambiant.

Citiți și:

EXCLUSIV | Cu cât a crescut consumul de GAZE naturale și cât a rămas în depozite la finalul sezonului rece. Bilanțul oficial al TRANSGAZ pentru iarna 2024 – 2025 

De ce se golesc DEPOZITELE mai repede decât s-a prognozat. Șeful Transgaz: „Nu va fi nici o problemă până la sfâșitul lunii martie cu aprovizionarea”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.