Un caz care ridică semne de întrebare grave privind securitatea internă a Statelor Unite, radicalizarea tinerilor și fragilitatea granițelor dintre virtual și realitate a ieșit la iveală în această săptămână. Potrivit documentelor declasificate de FBI, un adolescent de 17 ani din statul Wisconsin este suspectat că și-a ucis mama și tatăl vitreg, cu intenția de a comite ulterior un atentat asupra fostului președinte american Donald Trump. Ulterior, tânărul ar fi intenționat să se refugieze în Ucraina.
Donald Trump, victima unui atentat, anul trecut, la un miting electoral/FOTO:Arhiva
Cazul, documentat de CNN pe baza probelor prezentate în instanță, îl are în centrul său pe Nikita Casap, care ar fi comis dubla crimă la data de 11 februarie. Conform autorităților, tânărul ar fi locuit timp de peste zece zile în casa în care se aflau trupurile neînsuflețite ale părinților săi, Tatiana și Donald Mayer, ambii uciși prin împușcare.
Casap a fost arestat în timp ce conducea automobilul tatălui vitreg, având asupra sa o armă de foc. Investigațiile care au urmat au dezvăluit o realitate și mai tulburătoare: pe telefonul mobil al tânărului au fost găsite fișiere cu mesaje extremiste și un manifest de trei pagini în care Casap cerea „eliminarea președintelui Statelor Unite” și „salvarea rasei albe”. Documentele conțineau, de asemenea, instrucțiuni pentru fabricarea de explozibili și planuri de atentat.
FBI susține că adolescentul menținea legături cu membri ai unei organizații neonaționaliste radicale cunoscută sub numele de Ordinul celor Nouă Colțuri, cunoscută pentru influențele sale oculte și apelurile la violență sistemică împotriva autorităților.
În mesajele găsite pe aplicația Telegram, Casap discuta posibilitatea de a fugi în Ucraina după presupusul atentat. „Pot avea o viață normală, chiar dacă vor afla că eu am făcut-o?”, scria el într-unul dintre mesaje.
Autoritățile americane au formulat nouă capete de acuzare împotriva sa, inclusiv crimă de gradul întâi, conspirație și tentativă de asasinat asupra președintelui. Dacă va fi găsit vinovat, adolescentul riscă o pedeapsă cu închisoare pe viață sau chiar pedeapsa capitală.
Cazul Casap nu este unul izolat. În urmă cu câteva săptămâni, un alt bărbat a fost reținut în California în apropierea unui miting electoral al lui Donald Trump, având asupra sa o armă de foc și documente de identitate false. Acesta a fost eliberat după 24 de ore, în ciuda suspiciunilor privind o posibilă tentativă de atentat. Ulterior, presa americană a relatat că același bărbat, identificat ca Ryan Routh, ar fi încercat să achiziționeze din Ucraina o rachetă portabilă de tip FIM-92 Stinger, cu intenția de a o folosi într-un atac asupra fostului președinte.
Aceste episoade reconfigurează, într-un mod îngrijorător, profilul amenințărilor interne din Statele Unite și demonstrează cât de rapid pot fi contaminate mințile fragile ale adolescenților de ideologii radicale care circulă nestingherit în mediile online.