Războiul informațional și tactic dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei nu se mai limitează de mult la frontul convențional. Potrivit unei investigații recente publicate de Financial Times, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a început, în mod sistematic, să recruteze adolescenți ucraineni, în special din rândul celor vulnerabili — orfani, copii strămutați sau cu dificultăți financiare — pentru misiuni de sabotaj și spionaj împotriva propriului stat.
Adolescenții ucraineni, ținta agenților ruși/FOTO:X
Utilizând canale larg răspândite de comunicare — de la Telegram la Discord, WhatsApp sau Viber — agenții ruși le promit acestor tineri „câștiguri rapide” pentru sarcini care, în realitate, implică activități ilegale cu potențial letal: incendierea unor obiective militare, documentarea pozițiilor de apărare antiaeriană sau chiar atentate sinucigașe.
De la selfie-uri în fața cazărmii la incendieri de comisariate
„Campania de recrutare a început în primăvara anului 2024 cu misiuni minore – incendierea unor mașini sau a transformatoarelor de electricitate din apropierea liniilor feroviare. Treptat, aceste acțiuni au devenit mai sofisticate”, a explicat purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dehtiarenko.
Datele furnizate de Serviciul de Securitate al Ucrainei arată că peste 700 de adolescenți au fost identificați ca fiind implicați în activități de sabotaj sau spionaj în favoarea Rusiei. Aproximativ 25% dintre aceștia aveau sub 18 ani. Autoritățile susțin că majoritatea cunoșteau natura ilegală a sarcinilor, dar în unele cazuri au fost pur și simplu înșelați.
„Adolescenții sunt mai ușor de manipulat, nu pot anticipa consecințele faptelor lor, iar rușii exploatează exact această vulnerabilitate”, a spus Dehtiarenko.
Rețete simple, metode sofisticate
Mecanismul de recrutare urmează o schemă standardizată:
-adolescenții sunt abordați de anonimi care le promit bani în schimbul unor acțiuni aparent inofensive;
-după acceptare, primesc coordonate, indicații și un tarif – între 100 și 1000 de dolari în funcție de complexitate;
-inițial, misiunile presupun doar realizarea de fotografii sau înregistrări video cu obiective strategice;
-ulterior, aceștia sunt instruiți cum să plaseze dispozitive explozive pe autovehicule sau să incendieze infrastructură energetică;
-în unele cazuri, metodele de recrutare au fost camuflate sub forma unor „jocuri de tip vânătoare de comori”, în care tinerii credeau că participă la o competiție cu miză financiară.
-O altă metodă alarmantă documentată de SBU constă în asumarea de false identități de către recrutorii ruși – aceștia se prezintă ca oficiali ucraineni și conving adolescenții, prin manipulare și șantaj emoțional, să execute acte de sabotaj în numele propriului stat.
O formă de război psihologic
Acest tip de acțiune se înscrie într-un registru tot mai agresiv de „război hibrid”, în care granițele dintre combatant și civil, între militar și civil neînarmat, devin din ce în ce mai estompate.
În fond, observă analiștii, utilizarea deliberată a unor minori în acțiuni paramilitare nu este doar un abuz flagrant al normelor internaționale, ci și o formă cinică de război psihologic: în momentul în care o țară este nevoită să-și aresteze propriii adolescenți pentru fapte de trădare, demoralizarea socială devine un obiectiv atins.