Alegerile prezidențiale ar putea fi amânate pentru mai-iunie. Decizia finală a coaliției se va da astăzi

0
10
alegerile-prezidentiale-ar-putea-fi-amanate-pentru-mai-iunie.-decizia-finala-a-coalitiei-se-va-da-astazi
Alegerile prezidențiale ar putea fi amânate pentru mai-iunie. Decizia finală a coaliției se va da astăzi

Liderii Coaliției PNL-PSD-UDMR se întâlnesc miercuri pentru a decide data alegerilor prezidențiale. Surse politice confirmă că scrutinul nu va avea loc înainte de Paște.

FOTO Arhivă

Conform discuțiilor din Coaliție, desfășurarea alegerilor înainte de sărbătorile pascale, așa cum se convenise inițial, este tot mai puțin probabilă. Datele vehiculate pentru primul și al doilea tur, respectiv 23 martie și 6 aprilie, sunt greu de respectat din cauza întârzierilor în adoptarea bugetului și a altor priorități guvernamentale.

Singura variantă fezabilă pentru un scrutin înainte de Paște ar fi ca primul tur să aibă loc pe 30 martie și turul al doilea pe 13 aprilie. Totuși, această dată coincide cu Duminica Floriilor, ceea ce ar putea duce la nemulțumiri atât în rândul electoratului, cât și al liderilor politici, care au încercat să evite suprapunerea cu evenimentele religioase.

Pe de altă parte, există propunerea PSD de a amâna alegerile până la finalul lunii mai, cu primul tur pe 25 mai și turul al doilea pe 8 iunie. Deși această variantă pare să câștige teren, ar putea crea tensiuni în Coaliție, unde partidele au interese divergente legate de calendarul electoral.

Problemele financiare, în prim-plan

Pe lângă stabilirea datei alegerilor, Coaliția trebuie să decidă și asupra altor aspecte importante, precum acordarea ajutoarelor financiare pentru pensionarii cu venituri mici. Premierul Marcel Ciolacu s-a angajat, la finalul anului trecut, să sprijine această categorie vulnerabilă, însă situația bugetului pe 2025 rămâne incertă.

Ministrul de Finanțe urmează să prezinte miercuri o analiză detaliată a fondurilor disponibile și să propună soluții pentru aceste plăți. De asemenea, Coaliția va dezbate și bugetul de stat pe anul 2025, care încă nu a fost finalizat, deși termenul-limită era sfârșitul anului trecut. Ministerele abia acum își structurează bugetele, ceea ce pune presiune pe agenda guvernamentală.

Plafonarea prețurilor la energie, o altă problemă urgentă

Un alt subiect sensibil pe ordinea de zi a ședinței de miercuri este soarta plafonării prețurilor la energie electrică, măsură care expiră la 1 aprilie. Liderii Coaliției trebuie să decidă dacă această măsură va fi eliminată sau prelungită, având în vedere impactul asupra consumatorilor, dar și asupra bugetului de stat.