Alertă în AGRICULTURĂ: producția României a scăzut la toate culturile în 2024!

0
27
alerta-in-agricultura:-productia-romaniei-a-scazut-la-toate-culturile-in-2024!
Alertă în AGRICULTURĂ: producția României a scăzut la toate culturile în 2024!

Ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică arată că, în 2024, producția agricolă vegetală din România a scăzut la toate culturile: cereale pentru boabe, plante uleioase, legume, cartofi și leguminoase pentru boabe.

Comparativ cu anul 2023, anul trecut s-a înregistrat o scădere a suprafețelor și a randamentelor (producția medie la hectar) la principalele culturi.

Producția de porumb s-a dus în cap

Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 2%, iar producția cu 14%, în principal din cauza scăderii randamentelor la hectar.

Suprafața cultivată cu grâu în anul 2024 reprezintă 44,7% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu porumb boabe, 41,8%. Producția de cereale a scăzut în principal din cauza scăderii cu 31,5% a producției de porumb boabe, care are o pondere de 33,5% în producția de cereale.

La leguminoase pentru boabe, producția a scăzut față de anul precedent cu 23,2%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar. La plante uleioase, producția a scăzut cu 28,2%, iar suprafața cultivată a crescut cu 3,4%. Scăderi ale producției s-au mai înregistrat la rapiță (-35,0%), floarea soarelui (-26,0%) și soia boabe (-2,6%).

Și la cartofi, suprafața cultivată a scăzut cu 2,5%, iar producția cu 18,2%.

În ceea ce privește legumele, producția a scăzut cu 10,8%, ca urmare a scăderii randamentelor la hectar, dar și a suprafețelor cultivate.

În anul 2024, față de anul precedent, producția de struguri a scăzut cu 11,9%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar (-10,3%), dar și a suprafeței cultivate cu 1,8%.

De asemenea, producția de fructe din livezi a scăzut cu 7,5%, din cauza scăderii suprafețelor cultivate, dar și a randamentului la hectar.

Comparație între România și alte state membre UE

Comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene, România a stat mult mai bine doar la suprafața cultivată de porumb și floarea soarelui, având, însă, o producție raportată inferioară, la nivelul anului 2024. Iată ce arată datele INS:

  • La porumb boabe, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul trei la producția realizată, după Franța și Polonia;
  • La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul trei la producția realizată, după Ungaria și Franța;
  • La grâu, România s-a situat pe locul patru atât la suprafața cultivată, cât și la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia;
  • La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată, după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia, și pe locul 10 la producția realizată, după Germania, Franța, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania, Italia și Suedia.

CITEȘTE ȘI:

APIA primește cereri de plată pentru 2025 începând de luni, 3 martie/Ce documente trebuie să depună fermierii

Piața muncii, în declin în primele 3 luni din 2025. Care sunt cauzele și ce SALARII oferă angajatorii, potrivit unui recent studiu

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.