
Mulți alegători portoricani din statul Pennsylvania sunt furioase după comentariile rasiste și înjositoare rostite la un miting recent al lui Donald Trump. În acest stat sunt aproape jumătate de milion de americani de origine portoricană, scrie Politico. Deși americanii din Puerto Rico nu pot vota pentru președintele SUA, reacția lor se poate propaga și avea un impact asupra cursei, relaționează și AP.
Comediantul Tony Hinchcliffe la mitingul lui Trump de la Madison Square Garden FOTO PROFIMEDIA
Reacțiile au fost imediate: luni, un grup nonpartizan din Puerto Rico a redactat o scrisoare prin care îi îndeamnă pe membrii săi să nu voteze pe Trump. Alții nuiesc să protesteze față de mitingul lui Trump programat pentru mărți în Allentown, un oraș majoritar latino cu una dintre cele mai mari populații de portoricani din stat.
„Se răspândește ca un incendiu de vegetație prin comunitate”, a spus Norberto Dominguez, de la secția partidului local Democrat din Allentown, care a remarcat această jumătate republicană și familie democratică.
„Nu este cel mai inteligent lucru pe care să-l faci, și anume să insulți oamenii – un grup mare de alegători într-un stat oscilant – și apoi să mergi acasă la ei și să ceri voturi”, a spus Dominguez.
Cu aproape o săptămână înainte de alegeri, Trump face eforturi să diminueze avantajul Kamalei Harris în rândul latinilor, în special al tinerilor care sunt îngrijorați în privința economiei. Dar comentariile comedianului pro-Trump Tony Hinchcliffe, duminică seara, care a descris Puerto Rico drept o „insulă plutitoare de gunoi”, au reverberat în Pennsylvania și în alte părți, determinând chiar și aliați republicani ai fostului președinte să sară în apărarea insulei și să denunţe comentariile.
„Dacă nu am fost angajați înainte, suntem cu toții atenți acum”, a spus Victor Martinez, un locuitor din Allentown, care deține postul de radio în limba spaniolă La Mega.
El a adăugat că în emisiunea pe care o găzduiește a primit o mulțime de apeluri luni de la ascultători după mitingul lui Trump, între care un susținător portorican al lui Trump care acum îi îndeamnă pe oameni să nu-l voteze pe fostul președinte.
Drept răspuns la întrebările privind comentariile și dacă Trump ar avea de gând să le denunțe public, secretarul de presă al campaniei lui Trump, Karoline Leavitt, a declarat: „Datorită planurilor președintelui Trump de a reduce taxele, de a pune capăt inflației și de a opri creșterea imigrației ilegale la granița sudică, el se bucură de mai mult sprijin din partea comunității hispano-americane decât orice republican din istoria recentă.”
Campania lui Trump a încercat să se distanțeze de comentariile comedianului despre portoricani și latini. Danielle Alvarez, consilier principal al campaniei Trump, a declarat duminică seara că „gluma nu reflectă punctele de vedere ale președintelui Trump sau ale campaniei”. Un alt consilier al lui Trump a spus că observațiile vorbitorilor nu au fost verificate înainte de miting. Parlamentari cheie republicani din Florida, New York și alte state, în care se află populații importante de portoricani, s-au grăbit să denunțe rapid comentariile, subliniind că acestea nu reflectă valorile Partidului Republican.
„Comentariile făcute de acest așa-zis „comedian” la Madison Square Garden nu au fost amuzante, au fost jignitoare și greșite”, a declarat alesul Ryan Mackenzie pentru POLITICO.
Totodată, unii strategi republicani din Pennsylvania, în timp ce au încercat să minimizeze consecințele electorale, au recunoscut că a fost cel puțin o greșeală neforțată.
Jimmy Zumba, un strateg latino al Partidului Republican le-a calificat drept „comentarii stupide”, care în mod cert nu au legătură cu temele imigrației și criminalității, aflate în centrul campaniei republicane.
Acesta spune că nu crede că problema „va întoarce complet votul Latino”.
Dar mulți membri ai comunității locale din Puerto Rico nu sunt dispuși să treacă cu vederea comentariile.
Roberto L. Lugo, președintele Agendei Naționale Portoricane din Pennsylvania, a declarat că grupul nepartizan va publica o scrisoare, împărtășită cu POLITICO, în care condamnă comentariile și îi îndeamnă pe portoricanii din Pennsylvania să nu voteze pentru Trump. Lugo, care s-a născut în Puerto Rico și acum locuiește în Philadelphia, a spus că portoricanii din Pennsylvania sunt „foarte tulburați” de comentarii.
„Nu sunt republican, nu sunt democrat, sunt independent”, a spus Lugo. „Dar în acest moment, nu este vorba despre probleme politice, partizane. Este vorba despre respectul și onoarea pe care le merită portoricanii și latinii noștri în calitate de cetățeni și rezidenți legali ai acestei țări, asta este problema.”
„I-am considerat pe Trump și campania lui răspunzători pentru acest act rușinos”, a adăugat el.
Guvernatorul statului Pennsylvania, Josh Shapiro, a remarcat luni, la rândul lui, că Trump nu s-a distanțat public de comentarii.
„Dacă Donald Trump ar fi vrut cu adevărat să se disocieze de asta, primul lucru pe care l-ar fi spus când a urcat pe scena de la Madison Square Garden ar fi fost „hei, ascultați, am asistat la încercarea de a face umor a acelei persoane. Nu a fost amuzant. Sunt alături de comunitatea portoricană”, a declarat Shapiro unui post de radio local de știri din nord-estul Pennsylvaniei. „El nu a făcut asta.”
Votul portoricanilor din SUA ar putea avea impact asupra rezultatului alegerilor
Portoricanii nu pot vota în alegerile prezidențiale, deși sunt cetățeni americani, însă pot exercita o influență puternică asupra rudelor de pe continent, scrie AP. Telefoanele pe insula de 3,2 milioane de locuitori au început să sune la câteva minute după ce a invitatul lui Trump a luat în derâdere teritoriul SUA duminica seară, și au continuat să sune luni.
La scurt timp după ce comediantul Tony Hinchcliffe a spus: „Nu știu dacă voi știți asta, dar există literalmente o insulă plutitoare de gunoi în mijlocul oceanului chiar acum. Cred că se numește Puerto Rico”, superstarul reggaetonului portorican Bad Bunny anunțat că o susține pe Kamala Harris.
Milagros Serrano, în vârstă de 81 de ani, care are un fiu în statul oscilant Pennsylvania, a dezvăluit că întreaga familie a fost revoltată de comentariile comedianului.
„Nu poate să vorbească așa despre Puerto Rico”, a spus ea. „El este cel care este un gunoi”.
Statele Unite au obținut Puerto Rico de la Spania în 1898, după războiul hispano-american. Guvernul a acordat cetățenia americană rezidenților insulei în 1917. La scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, primul mare val de migrație a atenuat deficitul de forță de muncă de pe continent. În prezent, sunt mai mulți portoricani în SUA decât pe insulă.
Cei care au rămas în urmă spun că adesea se simt cetățeni de clasa a doua, deoarece nu pot vota în alegerile prezidențiale și primesc finanțare federală limitată prin comparație cu alte state americane.
Acest resentiment a fost reactivat atunci când Trump a vizitat Puerto Rico, după ce uraganul Maria a lovit insula în 2017. El a negat bilanțul oficial al morților, experții estimând un număr de 3.000 de morți.
José Acevedo, un lucrător sanitar în vârstă de 48 de ani din San Juan, a avut următoarea reacție: Ce umilire, ce discriminare!”
Acevedo a spus că a trimis imediat un mesaj text rudelor din New York, inclusiv unui unchi care este republican și plănuia să voteze pentru Trump.
„Mi-a spus că va trebui să-și analizeze decizia”, a spus Acevedo, adăugând că rudele lui sunt în stare de șoc. „Nu le venea să creadă.”
Furie în Puerto Rico
Comentariile au dominat site-urile de știri locale și au determinat-o pe Jenniffer González, reprezentanta Puerto Rico în Congres pentru Noul Partid Progresist și o susținătoare a lui Trump, să le califice drept „disprețuitoare, nedrepte și dezgustătoare”.
„Nu reprezintă valorile GOP”, a spus ea.
Politica din Puerto Rico este definită de statutul politic al insulei, așa că nu este neobișnuit ca democrații și republicanii să fie membri ai aceluiași partid local.
Guvernatorul Pedro Pierluisi, un democrat, a scris pe Facebook: „Gunoiul este ceea ce a ieșit din gura lui Tony Hinchcliffe și toți cei care l-au aplaudat ar trebui să se simtă rușinați că nu au respectat Puerto Rico”.
González este lider în sondaje în timp ce alegerile din 5 noiembrie se profilează.
Sonia Pérez, un asistent de parcare în vârsta de 58 de ani, a spus că nu a mai votat pentru funcția de guvernator de ani de zile, dar este atât de supărată din pricina comedianului și de sprijinul lui González pentru Trump, încât are de gând să nu voteze cu González și cu celălalt candidat care reprezintă principalele partide care au dominat Puerto Rico.
„Este scandalos că în secolul 21 există atât de mult rasism împotriva latinilor, când am contribuit atât de mult în țară și acest lucru nu este recunoscut”, a spus ea.
Comentariile lui Hinchcliffe au provocat, de asemenea, reacția vedetelor portoricane, inclusiv a lui Ricky Martin, care anterior a susținut-o pe candidata democrată la președinție Kamala Harris. El a postat un videoclip cu gluma în dreptul căruia a scris: „Asta este ceea ce cred ei despre noi”.
Portoricanii revoltați au postat imagini cu insula și cu apele turcoaz ale acesteia pe rețelele de socializare, cu subtitrări printre care: „Locuiesc acolo unde ești în vacanță” și „Mândru să vin de pe insula gunoiului”.