ANAF: Șase firme de ride-sharing ar fi prejudiciat BUGETUL de stat cu aproximativ 27,8 milioane de lei

0
5
anaf:-sase-firme-de-ride-sharing-ar-fi-prejudiciat-bugetul-de-stat-cu-aproximativ-27,8-milioane-de-lei
ANAF: Șase firme de ride-sharing ar fi prejudiciat BUGETUL de stat cu aproximativ 27,8 milioane de lei

Inspectorii antifraudă au identificat șase societăți în domeniul transportului alternativ de persoane (ride-sharing), care au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 27,8 milioane de lei, reprezentând impozit pe veniturile din salarii și contribuțiile sociale aferente, TVA, impozit pe profit și alte impozite, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Agenția mai precizează că din cele șase societăți de ride-sharing, trei sunt din București, două din Timișoara și una din Galați. 

„Direcția generală antifraudă fiscală (DGAF) continuă acțiunile de control asupra contribuabililor care desfășoară activități în domeniul transportului alternativ de persoane (ride-sharing), având ca obiectiv prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în sectorul serviciilor prestate direct către populație”, au transmis, miercuri, reprezentanţii ANAF.

Sursa citată menționează, ca exemplu, neregulile descoperite la firmele din Timișoara, care erau administrate formal de aceeași persoană, nu au declarat veniturile, nu s-au înregistrat ca plătitoare de TVA, nu au depus deconturi TVA și au raportat cifră zero la impozitul pe profit. Totodată, societățile au utilizat forța de muncă fără documente legale de angajare, circa 1.323 de persoane fizice fiind implicate în desfășurarea activității.

Un alt caz relevant este cel al unei societăți București, care nu deține aparate de marcat electronice fiscale pentru 54 dintre cele 60 de autovehicule exploatate în baza unor contracte de închiriere sau de comodat, încheiate cu proprietarii de drept. Sumele încasate cu numerar fără emiterea bonurilor fiscale au fost confiscate.

Pentru a îmbunătăți verificarea firmelor care oferă servicii de transport alternativ prin platforme digitale, reamintim faptul că a fost introdus formularul 397. Acesta le permite inspectorilor ANAF să acceseze rapid datele fiscale ale acestor firme, astfel încât să poată identifica din timp eventuale nereguli. Dacă sunt descoperite riscuri de neplată a taxelor, vor fi făcute controale rapide pentru verificarea situației și stabilirea eventualelor obligații fiscale suplimentare, în vederea recuperării acestora într-un termen cât mai scurt.

ANAF mai transmite că pentru recuperarea prejudiciilor vor fi sesizate organele de urmărire penală competente.

CITEȘTE ȘI:

Percheziții DNA la ANAF, după un flagrant de luare de mită. Este vizat un inspector superior antifraudă. Poziția Fiscului

„Filmul” flagrantului care a dus la REȚINEREA inspectorului ANAF de DNA: „Bă băiatule, decât să iau două salarii din alea, plătește și tu 1 milion”

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.