Românii vor reveni, din 1 iulie, la prețuri liberalizate la energie electrică, odată cu expirarea schemei d plafonare – compensare, iar pentru a-i sprijini în această perioadă de tranziție, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, miercuri, lansarea unei campanii naționale de informare publică, care va fi difuzată în mass-media.
Campania de interes public lansată de ANRE are rolul de a sprijini consumatorii de energie electrică să ia decizii informate odată cu expirarea schemei de plafonare, să își exercite dreptul de a-și schimba furnizorul fără costuri suplimentare și să utilizeze în mod eficient instrumentele de comparare a ofertelor disponibile în piață, au transmis reprezentanții instituției.
Schema de compensare-plafonare a fost prelungită de Guvern cu trei luni la energie electrică, până la 30 iunie, și cu 12 luni la gaze naturale, până la finalul lunii martie anul viitor, iar între timp, responsabilii trebuie să decidă cine intră în categoria consumatorilor vulnerabili și ce măsuri de ajutor iau în calcul. La Ministerul Muncii, instituția responsabilă, se discută despre o variantă care „să îi ajute în continuare pe români să-și mențină posibilitatea de a-și plăti facturile la energie”, spune Simona Bucura Oprescu.
Spoturi audio și video
Campania de informare se înscrie în angajamentul ANRE de a garanta o piață concurențială transparentă, funcțională și echitabilă, potrivit conducerii autorității de reglementare.
„Într-o piață liberalizată, protecția consumatorului de energie înseamnă accesul la informație clară, comparabilă și utilă. Asta oferim prin această campanie – instrumente concrete pentru alegeri corecte. Prin această campanie, ANRE își asumă nu doar rolul de reglementator, ci și pe cel de facilitator al încrederii între cetățean și piața de energie, încredere care a fost profund afectată și care trebuie reclădită”, a declarat George-Sergiu Niculescu, președintele ANRE.
Potrivit oficialilor ANRE, campania se derulează în regim non-comercial și include difuzarea a două spoturi video și două spoturi radio. Materialele au fost concepute pentru a ajunge la publicuri variate – de la consumatorul activ din mediul urban, familiarizat cu piața concurențială, până la consumatorul vulnerabil sau ezitant, care are nevoie de informație clară și încredere în proces.
- Primul spot video are un ton informativ și liniștitor, cu accent pe siguranța procesului de alegere și pe dreptul legal de a schimba furnizorul.
- Al doilea spot este mai dinamic, adresându-se consumatorilor mai familiarizați cu piața și care caută control și predictibilitate.
- Ambele promovează comparatorul oficial de oferte ANRE și transmit mesajul esențial: ai dreptul să alegi, fără costuri, rapid și informat.
Costul total al campaniei a fost de 136.000 de lei, fără TVA. Aceasta vine în completarea ordinului emis de președintele ANRE prin care furnizorii au obligația de a-și informa clienți despre revenirea la piața liberă și prețul aplicat, conform contractului, de la 1 iulie.
„ANRE își reafirmă misiunea de a proteja consumatorul final de energie, de a încuraja participarea activă în piață și de a susține echilibrul dintre interesele utilizatorilor și funcționarea eficientă a pieței. În fața unei etape importante pentru liberalizarea pieței, campania ANRE vine să ofere claritate, încredere și sprijin”, potrivit oficialilor instituției.
Campanie aprobată de CNA
Campania se desfășoară cu sprijinul Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și în conformitate cu obligațiile legale ale ANRE prevăzute de Legea nr. 123/2012 privind energia electrică și gazele naturale. În ședința publică din 3 iunie 2025, CNA a analizat solicitarea ANRE privind campania de informare și a transmis o recomandare oficială către posturile de radio și televiziune, naționale, regionale și locale, de a sprijini difuzarea spoturilor audio-video pe o perioadă de șase luni.
CNA a subliniat importanța conținutului informativ al materialelor, care vizează conștientizarea consumatorilor finali în ceea ce privește compararea prețurilor din piață și schimbarea rapidă și fără costuri a furnizorului, în contextul revenirii pieței la mecanismele concurențiale.
Spoturile pot fi vizualizate pe:
- Canalul oficial YouTube ANRE
- Pagina oficială de Facebook ANRE
Hidroelectrica anunță că va preia noi clienți fără limitări
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţară, principalul furnizor de servicii de sistem din România, cu un rol esenţial în securitatea Sistemului Energetic Naţional (SEN), și deținătoare a unei cote semnificative pe piața furnizării, a anunțat tot marți că poate prelua clienți noi fără limitări.
„În contextul îngrijorărilor apărute recent în spațiul public, Hidroelectrica dorește să ofere asigurări că nu există un număr limită de clienți pe care compania îi poate prelua în această perioadă. Compania are capacitatea operațională și logistică necesară pentru a gestiona eficient toate solicitările de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, indiferent de volumul cererilor”, au transmis reprezentații companiei naționale.
Conform celor mai recente raportări ale companiei, numărul locurilor de consum din portofoliu era, la 31 martie 2025, de 630.927, în creştere cu 8%, respectiv 47.498 locuri de consum, comparativ cu 31 martie 2024, când se înregistrau 583.429 locuri de consum.
În luna ianuarie a anului 2025, conform raportului lunar ANRE, Hidroelectrica a înregistrat o cotă de piaţă de 14,56%, clasându-se pe poziția a doua în rândul furnizorilor în regim concurențial, ca urmare a fuziunii companiilor PPC Energie şi PPC Energie Muntenia, parte a grupului PPC în România, începând cu data de 31 decembrie 2024.
Ghid de contractare online
Pentru a facilita procesul de contractare și pentru a evita timpii de așteptare de la punctele fizice de Relații cu Clienții, compania recomandă cu prioritate utilizarea portalului online dedicat. Platforma digitală oferă o soluție simplă, rapidă și la îndemâna tuturor celor care doresc să devină clienți Hidroelectrica.
Portalul online Hidroelectrica este disponibil 24/7 și permite încheierea contractului de energie electrică de oriunde, fără deplasare, în doar câțiva pași simpli.
Cei interesați trebuie să acceseze https://client.hidroelectrica.ro/contractare și să pregătească:
- Cartea de identitate
- Ultima factură de la furnizorul actual
- Indexul curent
„Din cauza numărului mare de accesări ale portalului de contractare, este posibil ca procesarea documentelor încărcate să dureze puțin mai mult decât de obicei. Vă asigurăm că echipa noastră lucrează constant pentru a gestiona cât mai eficient toate solicitările. Vă rugăm să nu întrerupeți procesul de contractare, chiar dacă timpii de răspuns sunt ușor prelungiți. Contăm pe înțelegerea și răbdarea dumneavoastră în această perioadă”, a transmis compania.
După finalizarea contractării, clienții vor primi un e-mail de confirmare care va conține documentele semnate, în termen de 24 – 48 de ore.
Sursa foto: Envato Elements – caracter ilustrativ / Video: ANRE
Citiți și:
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …