Apartamentele noi, tot mai SCUMPE. Ce orașe au depășit Bucureștiul la prețul pe metru pătrat

0
14
apartamentele-noi,-tot-mai-scumpe.-ce-orase-au-depasit-bucurestiul-la-pretul-pe-metru-patrat
Apartamentele noi, tot mai SCUMPE. Ce orașe au depășit Bucureștiul la prețul pe metru pătrat

Piața rezidențială nouă din România traversează o perioadă de creșteri semnificative de prețuri, în special în Capitală, unde locuințele noi au atins valori record, depășind chiar și nivelurile de dinaintea alegerilor prezidențiale.

Potrivit celui mai recent studiu, apartamentele noi din București se vând, în medie, cu 2.173 euro/mp util, ceea ce marchează o creștere anuală de 18% și un avans lunar de 6%.

Diferențe mari de preț între orașe

Această evoluție vine pe fondul unei oferte tot mai restrânse. Numărul locuințelor noi finalizate a continuat să scadă în ultimii cinci ani, iar în ultima lună s-a înregistrat o reducere de 7% a ofertei disponibile.

În lipsa alternativelor, tot mai mulți cumpărători se orientează către proprietăți vechi, fapt care a dus și aici la scumpiri de aproape 20% în doar 12 luni, în special în zonele centrale și de nord ale Capitalei.

Deși Bucureștiul a înregistrat cea mai mare creștere lunară, rămâne în continuare mai accesibil decât alte mari centre urbane din țară. Apartamentele noi din Capitală sunt în medie:

  • cu 33% mai ieftine decât în Cluj-Napoca;
  • cu 14% mai ieftine decât în Brașov.

În Cluj-Napoca, de exemplu, prețul mediu a ajuns la 3.234 euro/mp util, cel mai mare din România. Deși ritmul de creștere este mai lent – doar 1% în ultima lună – orașul rămâne de departe cel mai scump pentru cumpărătorii de locuințe noi.

Brașovul urmează în clasament, cu un preț mediu de 2.537 euro/mp, după o creștere anuală de 15%. Pentru un apartament cu două camere și o suprafață de 42 mp, un cumpărător plătește aproximativ 106.500 euro – cu 15.300 euro mai mult decât în București, dar cu 29.000 euro mai puțin decât în Cluj.

În Constanța, se remarcă o ușoară temperare a prețurilor, însă media pe segmentul nou rămâne peste 2.000 euro/mp util, menținând orașul pe locul patru la nivel național.

Evoluții mai lente în Timișoara și alte orașe

Timișoara înregistrează cea mai lentă creștere pe segmentul locuințelor noi – doar 3% în ultimul an. Chiar și așa, prețul mediu a ajuns la 1.950 euro/mp, apropiindu-se de pragul psihologic de 2.000 euro/mp.

În Iași, prețurile au crescut puternic în ultima lună, situând orașul pe locul doi ca ritm de avans după București. Cu toate acestea, media rămâne modestă, la 1.786 euro/mp, sub nivelurile din Sibiu, Craiova sau Constanța.

Craiova se impune ca un pol emergent în sud-vestul țării, cu o creștere anuală de 21% pe segmentul apartamentelor, indiferent de vechime. Prețurile din Bănie depășesc acum valorile din Iași, Timișoara, Oradea sau Sibiu.

În Oradea, locuințele se vând cu 1.735 euro/mp, foarte apropiat de nivelul din Timișoara. Sibiul, pe de altă parte, a avut una dintre cele mai consistente creșteri anuale – 15% – și ajunge la același preț mediu de 1.735 euro/mp util.

CITEȘTE ȘI:

CHIRIILE au explodat în România. Oraşul în care preţurile au crescut cu 37%

Cât va costa un apartament în 2025. PREȚURILE pe piața imobiliară au luat-o razna/Care este cel mai scump oraș din România

Cât COSTĂ un apartament în București. Diferența ENORMĂ de preț între o garsonieră din zona periferică și una dintr-un complex rezidențial

Orașul din România care ar putea fi în oferta marilor agenții de turism. Potențialul de dezvoltare este uriaș

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.