Arabia Saudită a efectuat un număr „înspăimântător” de execuții pentru infracțiuni legate de droguri în ultimul deceniu, majoritatea celor executați fiind cetățeni străini, potrivit Amnesty International.
Sute de oameni au fost executați în Arabia Saudită din cauza drogurilor FOTO Arhivă
Aproape 600 de persoane au fost executate în ultimii zece ani pentru infracțiuni legate de droguri, arată datele Amnesty International, trei sferturi dintre acestea fiind cetățeni străini proveniți din țări precum Pakistan, Siria, Yemen, Nigeria și Egipt, relatează The Guardian.
După un moratoriu temporar privind aplicarea pedepsei capitale pentru droguri între 2021 și 2022, execuțiile au crescut la niveluri record: 122 doar în 2024 și 118 până la sfârșitul lunii trecute în acest an.
Bilanț în creștere
În lipsa unei atenții internaționale asupra ceea ce Amnesty descrie drept „procese profund nedrepte” și o „indiferență îngrozitoare față de viața umană”, organizația pentru drepturile omului avertizează că bilanțul victimelor este în creștere.
Dana Ahmed, cercetătoare Amnesty International pentru Orientul Mijlociu, a declarat: „Asistăm la o tendință cu adevărat înfiorătoare, în care cetățenii străini sunt executați într-un ritm alarmant pentru infracțiuni care nu ar trebui să atragă niciodată pedeapsa cu moartea.
Convingerea statelor să denunțe și să condamne abuzurile comise de Arabia Saudită în materie de drepturi ale omului a fost întotdeauna dificilă, având în vedere resursele financiare vaste și influența sa geopolitică. Iar pe fondul conflictelor continue din Orientul Mijlociu… atenția asupra acestor practici a scăzut și mai mult.”
„Păcăliți și exploatați”
Amnesty a mai precizat că a identificat cetățeni străini care au fost „păcăliți și exploatați” după ce au fost atrași în rețele de trafic de droguri în timpul migrației pentru muncă, cu promisiuni de recompense care nu justificau riscul de a fi condamnați la moarte.
Organizația a evidențiat cazul a șapte etiopieni și un somalez aflați acum pe lista celor condamnați la moarte, acuzați că ar fi traficat 153 de kilograme de canabis, evaluate la circa 3,8 milioane de dolari (aproximativ 2,79 milioane de lire sterline). Potrivit mărturiei acestora din documentele instanței, au fost recrutați cu promisiunea unei sume modice de doar 267 de dolari de persoană.
Nivelul scăzut de educație și condițiile socioeconomice dezavantajate ale multora dintre cetățenii străini condamnați la moarte le-au crescut riscul de a fi exploatați și le-au îngreunat accesul la reprezentare juridică în Arabia Saudită, arată Amnesty. Raportul mai menționează lipsa accesului la avocați, sprijin consular insuficient și absența interpretării eficiente în timpul procedurilor.
Acuzații de tortură
Cel puțin patru cazuri documentate de Amnesty implică persoane care au raportat că au fost supuse torturii sau altor tratamente inumane în timpul arestului preventiv, pentru a li se obține mărturisiri. Mulți nu știau care este stadiul apelurilor lor sau când urma să aibă loc execuția – unii au fost informați de oficialii închisorii cu doar o zi înainte de a fi executați.
Kristine Beckerle, directoare regională adjunctă a Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a declarat: „Pedeapsa cu moartea este cea mai crudă, inumană și degradantă formă de pedeapsă.
Aliații internaționali ai Arabiei Saudite trebuie să exercite presiuni urgente asupra autorităților pentru a opri acest val de execuții și a respecta obligațiile internaționale privind drepturile omului.”