Președintele Argentinei a cerut retragerea țării din Organizația Mondială a Sănătății din cauza „diferențelor profunde” cu agenția ONU, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al președinției.
Javier Milei, președintele Argentinei FOTO: Profimedia
Decizia președintelui Javier Milei este ecoul deciziei aliatului său, președintele american Donald Trump, care a început procesul de retragere a Statelor Unite din OMS printr-un ordin executiv în prima sa zi de revenire în funcție, la 21 ianuarie.
Pierderea unei alte țări membre va fragiliza și mai mult cooperarea în domeniul sănătății globale, deși se preconiza că Argentina va furniza OMS doar aproximativ 8 milioane de dolari pentru bugetul agenției estimat la 6,9 miliarde de dolari pentru perioada 2024-2025, scrie apnews.com.
Decizia Argentinei se bazează pe „diferențe profunde în gestionarea sănătății, în special în timpul pandemiei (COVID-19)”, a declarat purtătorul de cuvânt Manuel Adorni într-o conferință de presă la Buenos Aires. El a declarat că orientările OMS de la acea vreme au condus la cea mai mare închidere „din istoria omenirii”.
Argentina nu va permite unei organizații internaționale să intervină în suveranitatea sa „și cu atât mai puțin în sănătatea noastră”, a adăugat el.
OMS nu are autoritatea de a obliga țările să ia măsuri specifice în domeniul sănătății, iar orientările și recomandările organizației, inclusiv în crize sanitare precum COVID-19, sunt adesea ignorate.
OMS a declarat că analizează anunțul Argentinei.
Adorni nu a spus când va fi pusă în aplicare decizia lui Milei. De asemenea, el a afirmat că OMS nu are independență din cauza influenței politice a unor țări, fără a numi vreuna.
OMS este singura organizație mandatată să coordoneze răspunsurile globale la crizele acute de sănătate, în special focarele de boli noi și amenințările persistente, inclusiv Ebola, SIDA și mpox.
Milei a fost un critic acerb al blocajului impus de fostul președinte Alberto Fernandez în timpul pandemiei, afirmând că acesta a afectat economia și că guvernul l-a folosit ca un mecanism de „represiune”.
„Trăiască libertatea”, a declarat Milei miercuri, într-o postare pe X, criticând agenția ONU.
Argentina nu primește finanțare de la OMS pentru gestionarea sănătății, iar decizia președintelui nu afectează calitatea serviciilor de sănătate, a declarat Adorni.
„Dimpotrivă, oferă o mai mare flexibilitate pentru punerea în aplicare a politicilor adoptate în contextul intereselor de care Argentina are nevoie”, a adăugat el.
Anul trecut, guvernul lui Milei a refuzat să semneze un acord pentru gestionarea pandemiilor în cadrul OMS, pe motiv că acest lucru ar putea afecta suveranitatea națională.
Anunțul privind OMS vine înaintea călătoriei lui Milei în SUA la sfârșitul acestei luni, care va coincide cu summitul Conferinței de acțiune politică conservatoare a liderilor de dreapta de la Washington. Purtătorul de cuvânt nu a confirmat că Milei va participa sau că s-ar putea întâlni cu Trump.