Armatele occidentale s-ar putea confrunta cu o vulnerabilitate importantă într-un război de durată, avertizează experții ucraineni

0
5
armatele-occidentale-s-ar-putea-confrunta-cu-o-vulnerabilitate-importanta-intr-un-razboi-de-durata,-avertizeaza-expertii-ucraineni
Armatele occidentale s-ar putea confrunta cu o vulnerabilitate importantă într-un război de durată, avertizează experții ucraineni

Războiul din Ucraina expune o potențială vulnerabilitate a armatelor occidentale într-un conflict major: dependența de armament scump și dificil de produs. Oficialii ucraineni, liderii NATO și experți în apărare pledează pentru o schimbare spre producția de masă a unor arme „suficient de bune” – mai rapide, mai ieftine și mai adaptate la conflicte de durată cu adversari bine înarmați precum Rusia, relatează Business Insider.

Sistemul de artilerie Archer în Ucraina FOTO Shutterstock

Serhiy Goncharov, directorul Asociației Naționale a Industriilor de Apărare din Ucraina, susține că accentul pus de Occident pe arme sofisticate și costisitoare, disponibile în număr limitat, s-ar putea transforma într-un dezavantaj serios în războaie de durată, cum este cel împotriva Rusiei.

Din punctul său de vedere, acestea sunt utile dacă sunt disponibile, dar altfel cantitatea poate fi elementul cheie.

De ce nu funcționează armele scumpe în Ucraina

Goncharov subliniază că armele ultra-precise și scumpe din Occident, precum obuzul ghidat M982 Excalibur al SUA (care costă 100.000 $ bucata), nu „funcționează” când cealaltă parte are sisteme de război electronic și muniție tradițională de 30 de ori mai ieftină în cantități uriașe

El oferă ca exemplu tunul autopropulsat M107 (din anii 1960) – armament ieftin, dar eficient în cantități mari.

„Nu ai nevoie de 10 Archer […] În schimb, ai nevoie de 200 de obuziere ieftine, precum Bohdana, produse în Ucraina.”

Rata semnificativă de uzură a muniției și echipamentului face necesară o aprovizionare constantă cu armament, mai ales când nu există nicio garanție că armele de ultimă generație vor schimba jocul.

Modelul de război de uzură al Rusiei

Strategia Rusiei implică utilizarea masivă a artileriei și acceptarea unor pierderi uriașe de echipamente și soldați.

Din februarie 2022 până în decembrie anul trecut, Rusia a pierdut peste 3.600 de tancuri și 8.000 de vehicule blindate. Pe de altă parte, are capacitatea de a absorbi aceste pierderi..

Ucraina, cu resurse limitate de armament și trupe momente importante, a recurs ulterior la tactici ieftine și asimetrice, cum ar fi folosirea dronelor în masă.

Occidentul s-a pregătit pentru un alt tip de război

Țările occidentale, în special cele NATO, s-au pregătit în ultimele decenii pentru conflicte de intensitate scăzută, nu pentru războaie de uzură cu puteri majore.

„Occidentul s-a pregătit pentru un alt fel de război”, a spus Gabrielius Landsbergis, fost ministru al apărării din Lituania.

El a spus că, în timp ce Occidentul s-a concentrat în mare măsură pe armament nou și scump, a cărui fabricare durează mult timp, Rusia a „construit ceva ieftin, de unică folosință și rapid”. „[Rusia] construiește ceva ieftin, de unică folosință, rapid.”

Troels Lund Poulsen, ministrul apărării din Danemarca, a afirmat:

Una dintre lecțiile din Ucraina este că Occidentul are nevoie de cantități mult mai mari de armament ieftin, a apreciat la rândul lui Troels Lund Poulsen, ministrul apărării din Danemarca.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat țările să ia măsuri similare la începutul acestui an, afirmând că alianța are un ritm prea lent în dezvoltarea armelor, într-o strădanie de a atinge excelența, dar „nu trebuie să fie perfectă”.

El a observat că Ucraina merge înainte cu echipamente care sunt de nivelul „6-7” din 10, în timp ce armatele NATO insistă să atingă „9 sau 10”.

El a subliniat totuși că nu este vorba despre a renunța complet la armamentul scump, ci despre a găsi un echilibru: de a „a obține viteză și calitate suficientă în proporția potrivită”.

Ce spun experții 

Experți spun că SUA și NATO sunt obișnuite cu războaie scurte și tehnologizate, nu cu conflicte lungi.

„Ideea este că nu vei ajunge să te lupți luni sau ani întregi”, spune Michael O’Hanlon, director de cercetare în cadrul programului de politică externă al Brookings Institution.

Ministrul forțelor armate britanice a avertizat, de asemenea, luna trecută că războiul a arătat că Occidentul trebuie să schimbe modul în care achiziționează armament. Luke Pollard a spus că lupta Ucrainei a arătat NATO că „modul în care ne-am condus armatele, modul în care ne-am condus apărarea, este depășit”.

Armatele NATO „construiesc și achiziționează echipamente de ultimă generație foarte scumpe”, a spus el adăugând: „Va dura cinci, zece ani: cinci ani pentru a derula o procedură de achiziție și încă zece ani pentru a le construi”.

Industria trebuie să se adapteze

Liderii din industrie afirmă că nu pot schimba producția până când guvernele nu-și schimbă cererea.

Kuldar Väärsi, CEO al companiei Milrem Robotics (Estonia), a declarat luna trecută: „Trebuie să învățăm din experiența Ucrainei și să fim mai pragmatici în privința tipului de echipament pe care îl cumpărăm. Este mai bine să ai 100 de echipamente simple decât 10 foarte sofisticate.”

„Industria produce ceea ce clientul cumpără. Și dacă clientul cumpără doar câteva obiecte sofisticate, atunci industria se adaptează la asta”, a spus el.