ASF: Falimentul Euroins a devenit DEFINITIV. Decizia Curții de Apel București

0
17
asf:-falimentul-euroins-a-devenit-definitiv.-decizia-curtii-de-apel-bucuresti
ASF: Falimentul Euroins a devenit DEFINITIV. Decizia Curții de Apel București

Falimentul societății de asigurare – reasigurare Euroins, fost lider al pieței RCA căruia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras autorizația de funcționare acum aproape doi ani, a devenit definitiv prin decizia de marți a Curții de Apel București.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, marți, că a luat act de hotărârea Curții de Apel București, care a respins apelul formulat de Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. împotriva Hotărârii nr. 2920/9.06.2023, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 8813/3/2023, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societăți.

Decizia instanței este definitivă.

Consiliul ASF a decis, în data de 17 martie 2023, să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A., constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât la acea dată promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment a companiei.

Tarifele au crescut, deși au fost plafonate

Ieșirea de pe piață a liderului nișei asigurărilor de răspundere civilă auto este obligatorie (RCA) a determinat autoritățile să ia decizia plafonării tarifelor, pentru a preveni o nouă explozie a prețurilor, așa cum se întâmplase în cazul City Insurance.

Astfel, măsura plafonării tarifelor RCA în România împlinește doi ani, odată cu cea mai recentă decizie a Executivului, valabilă până la finalul lui martie 2025.

Ceea ce șoferii au simțit în ultimele luni a fost că au plătit mai mult, chiar dacă a fost în vigoare plafonarea prețurilor. Prima medie a poliței de asigurare auto obligatorie a crescut cu 18% la finalul primului trimestru al anului 2024, față de aceeași perioadă a anului anterior, după cum a explicat conducerea ASF la finalul lunii iulie, precizând că există factori obiectivi care au dus la această creștere și, cel puțin pentru moment, nu erau elemente care să ducă la concluzia că această creștere a fost în afara cadrului legal.

Cele mai recente date făcute publice de vicepreședintele ASF, după primele nouă luni din acest an, arată că prima medie RCA (calculată ca raport între primele brute subscrise și numărul de contracte) a fost de 1.298 de lei la sfârșitul lunii septembrie din acest an, în creștere cu aproximativ 11% față de situația de la sfârșitul lunii martie 2023, când prima medie RCA a fost de 1.171 de lei.

Persoanele fizice au plătit în medie o primă RCA de 1.052 de lei, în creștere de la 922 de lei în martie 2023, în timp ce firmele au plătit în medie o primă RCA de 2.150 de lei, comparativ cu 1.939 de lei în luna când Euroins a rămas fără autorizația de a mai vinde RCA.

Știre în curs de actualizare.

Citiți și:

Grupul Euroins contestă în instanță retragerea autorizației de către ASF. Care sunt propunerile asigurătorului pentru criza RCA

EXCLUSIV | Românii cu polițe RCA la Euroins au început să depună cereri de despăgubire la FGA. GHIDUL ASF pentru consumatori

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.