Așteptările cetățenilor versus realitățile politice: „Două consecințe vor fi inevitabile”| ANALIZǍ

0
2
asteptarile-cetatenilor-versus-realitatile-politice:-„doua-consecinte-vor-fi-inevitabile”|-analiza
Așteptările cetățenilor versus realitățile politice: „Două consecințe vor fi inevitabile”| ANALIZǍ

În timp ce românii se luptă cu creșterea prețurilor și pierderea puterii de cumpărare, campania prezidențială se concentrează pe teme superficiale, ignorând problemele economice esențiale – o realitate dureroasă care riscă să lase cetățenii nehotărâți până în ultima clipă.

Așteptările cetățenilor vs realitățile politice Foto: EPA

Într-un context economic marcat de creșterea prețurilor și scăderea puterii de cumpărare, campania pentru alegerile prezidențiale din 2024 pare să ignore una dintre cele mai presante probleme ale cetățenilor români.

Analistul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial și profesor de comunicare politică și comunicare de criză la Universitatea din București, punctează faptul că există o mare diferență între preocupările reale ale alegătorilor și subiectele abordate de partidele politice în această perioadă de campanie.

„Principala problemă pe agenda oamenilor astăzi în România o reprezintă creșterea prețurilor, care erodează puterea de cumpărare”, afirmă Turcan, subliniind că aceasta este o realitate economică cu impact direct asupra vieții românilor. În ciuda acestei teme de actualitate, analistul politic observă un decalaj semnificativ între agenda reală a cetățenilor și discursul electoral al partidelor.

Motivele decalajului dintre agenda reală și cea de campanie

„De ce este un asemenea decalaj între agenda reală și agenda acestei campanii?”, întreabă retoric analistul. Răspunsul său este clar și pragmatic: „Din mai multe motive. Partidele din coaliție nu au niciun interes să abordeze subiecte care le-ar face rău electoral, în vreme ce restul partidelor cad în siajul unor teme parazite.” Acesta consideră că majoritatea partidelor politice sunt mai preocupate să evite subiecte incomode, care le-ar putea dăuna din punct de vedere electoral, și optează pentru teme care nu afectează voturile lor.

Specialistul subliniază că, în campaniile trecute, subiectele discutate de partide se intersectau mai des sau existau teme comune, care reflectau preocupările generale ale cetățenilor. În schimb, „acum fiecare partid vorbește despre ce le trece prin cap unora la ședința de dimineață”, adică nu există o coerență în discursurile politice și fiecare partid pare să își aleagă subiectele în funcție de interese proprii, mai degrabă decât de nevoile reale ale populației.

Improvizație și lipsă de claritate în campania electorală

Conform analistului, această abordare politică este marcată de o „doză mare de improvizație”, referindu-se la faptul că partidele par să se bazeze pe teme de campanie inventate ad-hoc și nu pe o strategie bine definită, bazată pe preocupările fundamentale ale românilor. Această incoerență în campanie poate duce la o mare confuzie în rândul alegătorilor.

Consecințele unui discurs electoral incoerent

Turcan avertizează asupra a două consecințe inevitabile ale acestei campanii deficiente. Prima consecință ar putea fi faptul că „foarte mulți oameni vor rămâne nehotărâți până în ultima secundă”. Aceasta este o problemă semnificativă pentru partidele care nu reușesc să transmită un mesaj clar și coerent, iar electoratul ajunge să fie incert și indecis, amânând luarea unei decizii până aproape de ziua votului.

A doua consecință pe care o prezintă analistul politic este legată de liderul PSD, Marcel Ciolacu: „Liderul plutonului, în speță Ciolacu, merge spre turul II fără să fie deranjat cu ceva realmente serios.” Turcan sugerează că, deși există critici la adresa guvernării actuale și probleme nerezolvate în societate, Marcel Ciolacu va ajunge în turul II al alegerilor fără să fie semnificativ contestat de ceilalți candidați. Lipsa unui contralider puternic și a unui discurs coerent din partea opoziției îi va permite acestuia să continue campania fără să fie afectat de atacuri politice directe.

Amintim faptul că primul tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea tur pe 8 decembrie.