Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită o anchetă „privind înstrăinarea şi vulnerabilizarea tezaurului dacic”, după ce mai multe piese de patrimoniu expuze la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, au fost furate.
FOTO: Arhivă
Așadar, partidul cere expertizarea imediată a tuturor pieselor originale rămase în România, pentru a le evalua starea și pentru a preveni alte incidente.
De asemenea, AUR cere o anchetă transparentă care să identifice responsabilităţile în lanţul deciziilor care „au permis această expunere şi vulnerabilizare„, precum şi adoptarea unui moratoriu de cinci ani privind expunerea sau înstrăinarea pieselor din tezaurul dacic.
„Tezaurul dacic reprezintă o parte fundamentală a identităţii noastre naţionale, iar pierderea unor astfel de piese este un act de neglijenţă care nu poate rămâne nepedepsit„, se mai menţionează în postare.
Cu toate acestea, Muzeul Național de Istorie a Românilor a declarat că piesele au fost asigurate înainte să fie trimise în Olanda, conform practicilor în vigoare.
„Toate piesele au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Țărilor de Jos, în conformitate cu legislația românească și practicile internaționale privitoare la organizarea expozițiilor. Atât spațiul, cât și vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate și aveau instalate sisteme de supraveghere, precum și sisteme de alarmă conectate cu poliția locala, care a putut astfel să intervină imediat.
Muzeul Național de Istorie a României se află în permanent contact cu Muzeul Drents, precum și cu autoritățile olandeze și române și depune toate eforturile pentru a sprijini ancheta aflată în desfășurare, pentru recuperarea urgentă a artefactelor”, a precizat muzeul.
În cursul dimineții de sâmbătă, 25 ianuarie, o explozie a avut loc la 3:45 dimineața la Muzeul Drents, ca urmare a unui jaf în care au dispărut mai multe obiecte de patrimoniu, printre care și Coiful de la Coțofenești.
Muzeul Drents găzduia zilele acestea expoziția „Dacia – Rijk van goud en zilver” („Dacia – Regatul Aurului și Argintului”), unde au fost aduse peste 50 de comori ce aparțin vechiului Regat al Daciei, ce datează din secolele XX î.Hr. – III d.Hr.
Expoziția a fost deschisă publicului din data de 7 iulie 2024 și urma să ia sfârșit duminică, 26 ianuarie.