
Cu patru partide la guvernare, AUR ar rămâne principalul partid din opoziție. Din această postură are toate șansele să își ia revanșa la următoarele alegeri, sunt de părere analiștii.
AUR are 90 de oameni în Parlament FOTO Facebook / George Simion
În cazul definitivării coaliției formate din PSD, PNL, USR și UDMR, partidul condus de George Simion va rămâne principalul partid de opoziție în Parlament, adică formațiunea care se impune drept o alternativă la actuala putere și care va pândi fiecare greșeală a partidelor din Executiv.
Performanța AUR din ultimii ani s-a remarcat încă de la intrarea în Parlament, în 2020, atunci când partidul a reușit să atingă pragul de 5% apărând în spațiul public aproape peste noapte. Adevărul este că partidul condus de George Simion a reușit, de fapt, să se remarce pe rețelele de socializare, acolo unde este și în prezent, iar în 2024 s-a clasat pe locul doi în alegerile parlamentare. Deși inițial partidul nu a reușit să-l ducă pe George Simion în turul al doilea, AUR a capitalizat valul de susținere generat de fostul candidat Călin Georgescu. Liderul formațiunii a reușit astfel o nouă performanță, iar potrivit celor mai recente sondaje, AUR se află acum pe primul loc în intențiile de vot.
Cu o coaliție de patru partide la guvernare, AUR ar putea continua să capitalizeze electoral de pe urma poziției de principal partid al opoziției. Următoarele alegeri parlamentare și locale vor fi organizate în 2028, iar la un an distanță, în 2029, vor fi desfășurate următoarele alegeri europene, urmate de cele prezidențiale în 2030.
Elementele care favorizează partidul condus de George Simion
„AUR a crescut enorm în opoziție pentru că a beneficiat de o conjunctură extrem de favorabilă. În primul rând, conjunctura ideologică. În România nu mai există niciun partid liberal-conservator pro Vest, de la dispariția PNȚ. Adică un partid care să continue deopotrivă moștenirea națională pe linia Maniu-Mihalache și moștenirea euro-atlantică pe linia Reagan – Thatcher. AUR a profitat, a confiscat și deturnat valori precum patriotismul, familia, credința, și le-a dat un sens populist și extrem. Deși nu este un partid conservator, AUR a obținut un scor important pentru că românii se săturaseră, și pe bună dreptate, de lipsa de consistență morală și profesională a vechilor partide”, explică consultantul politic George Rîpă pentru „Adevărul”.
Tot de la nivelul fostei conduceri, atât de la Palatul Victoria, cât și de la Cotroceni, au plecat și alte contexte favorabile creșterii AUR, mai arată George Rîpă: „Al doilea context a fost cel economic. Guvernele din ultimii ani au generat o inflație record și au dus economia la câțiva pași de ”junk” – gunoi. O guvernare responsabilă, cu măsuri liberale curajoase, care să permită mediului privat să facă performanță este cel mai mare dușman al creșterii AUR.
Al treilea context ține mai degrabă de componenta morală și de comunicare. Ultimele administrații – și aici îl includ și pe Klaus Iohannis – au demonstrat că nu au nicio apetență pentru responsabilitate, pentru bună-cuviință, pentru moderație”.
Frânele ascensiunii AUR
Analiștii subliniază că succesul AUR va depinde pe viitor de performanța viitoarei guvernări, indiferent dacă partidul va rămâne sau nu principala formațiune de opoziție din Parlament până la următoarele teste electorale.
George Rîpă subliniază că prezența unui partid liberal conservator autentic la guvernare ar putea frâna ascensiunea AUR. „Șansele ca AUR să obțină un scor record la următoarele alegeri parlamentare depind tot de context. AUR poate pierde puncte electorale masiv dacă se va confrunta cu un partid liberal-conservator autentic, dacă vom avea o guvernare bună și dacă actualii politicieni schimbă modul în care comunică cu românii. Dacă aceste lucruri nu se întâmplă, peste 3 ani nimeni nu va mai putea crea un curent politic precum cel care l-a propulsat pe Nicușor Dan la Cotroceni, atunci AUR ar putea să se ducă spre 40%”, avertizează consultantul politic George Rîpă.
Performanța AUR va depinde în primul rând de economie, de măsurile care vor fi luate în perioada următoare. „De asemenea, ce contează foarte mult este fragmentarea spațiului în care AUR a crescut foarte mult și pentru că SOS și POT s-au restrâns foarte mult ca opțiuni de vot. Au pierdut vizibilitate din cauza prezidențialelor”, arată și sociologul Barbu Mateescu.
Acesta mai punctează că mai rămâne „de văzut dacă vorbim peste un an sau doi ani de un singur partid pe acest spațiu sau de mai multe și mai puternice. Aș fi prudent în a spune că va rămâne singur în opoziție. Fie prin apariția unor forțe noi și atenție aici la Claudiu Târziu, care va fi foarte activ, fie prin niște schimbări în cadrul coaliției. Nu cred că va rămâne singur. Dar dacă rămâne singur, va fi foarte avantajat”.
Elementele care pot influența stagnarea sau chiar scăderea AUR în preferințele de vot ale românilor nu sunt însă numai externe, ci și interne.
„Ei mai au o frână, un palier. Și anume George Simion. S-ar putea ca AUR să fie deja la nivel maxim. Sunt niște limite destul de clare legate de personalitatea lui George Simion, de credibilitatea lui, care mai frânează AUR de la a putea crește foarte mult dincolo de unde este acum. Partidul încă nu a avut o poziționare publică apropo de faptul că, după ce a avut un avans de 20% în primul tur, Simion a pierdut la 7%. Este cea mai mare contraperformanță de după 1989, unul dintre cele mai mari dezastre electorale din Europa din ultima sută de ani. Nu există o analiză a AUR, o poziționare a AUR, a Consiliului Național, a Biroului Național. Partidul nu mai există, practic, este doar Simion”, mai arată Barbu Mateescu.